یافتهها نشان میدهد که خوردن سبزیجات چلیپایی مانند سبزیجات برگ دار و کلم بروکلی میتواند ایمنی را تقویت کرده و سلامت ریهها را حفظ کند.
سبزیجات نه تنها مغذی هستند، بلکه تحقیقات قبلی نشان میدهد که افزودن سبزیجات بیشتر به رژیم غذایی افراد میتواند به کاهش خطر چاقی، بهبود سلامت روان، کاهش خطر بیماری قلبی و تقویت سلامت روده کمک کند.
در مطالعه اخیر، محققان مؤسسه فرانسیس کریک در لندن دریافتهاند مولکولهایی که به طور طبیعی در سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی و گل کلم یافت میشوند، میتوانند فعالیت پروتئینی به نام “گیرنده هیدروکربن آریل” (AHR) را افزایش داده و به ریهها کمک کنند تا سد سالم در برابر عفونتهای ویروسی و باکتریایی ایجاد نمایند.
گیرنده هیدروکربنی آریل نوعی پروتئین سلولی است که در بدن، به تنظیم ژن و متابولیسم آنزیمهای خاص کمک میکند.
تحقیقات قبلی همچنین نشان میدهد که AHR در تنظیم سیستم ایمنی مؤثر است و نقش فعالی در سلولهای بنیادی ایفا میکند.
به دلیل ارتباط آن با سیستم ایمنی، دانشمندان استفاده از AHR را به عنوان یک هدف بالقوه برای پیشگیری و درمان تعدادی از بیماریها، از جمله موارد زیر، در نظر میگیرند:
• اختلالات خود ایمنی
• بیماریهای التهابی
• سرطان
هنگامی که AHR بیش از حد فعال شود، خون کمتری در فضاهای ریه وجود دارد که به جلوگیری از نشت سد ریه کمک میکند.
در طول این مطالعه، دانشمندان مشاهده کردند که موشهایی با فعالیت AHR افزایش یافته، هنگام آلوده شدن به ویروس آنفلوانزا وزن زیادی از دست نمیدهند. علاوه بر این، موشهای تقویتشده با AHR میتوانند بهتر با عفونت باکتریایی و ویروس آنفلوانزا مبارزه کنند.
محققان همچنین دریافتند که عفونت آنفلوانزا باعث کاهش فعالیت محافظتی AHR ریه فقط در موشهایی میشود که قبل از بیماری با لیگاندهای AHR تغذیه شده بودند.
بیش از ۳۰۰۰ نوع مختلف سبزیجات چلیپایی وجود دارد. رایجترین آنها عبارتند از:
• کلم بروکلی
• گل کلم
• کلم پیچ
• کلم
• کلم بروکسل
• آرگولا
• تربچه، از جمله ترب
• شلغم
این سبزیجات علاوه بر فواید تغذیهای که همه سبزیجات حاوی آن هستند، سرشار از فیبر غذایی و منابع غنی از ویتامینهای خاص، از جمله ویتامینهای C، E، K و B۹ (فولات) هستند.
سبزیجات چلیپایی همچنین حاوی مواد مغذی گیاهی هستند که به کاهش التهاب کمک میکنند. مطالعات قبلی فیتونوترینت ها را با درمان و پیشگیری سرطان مرتبط دانسته اند.
بر اساس نتایج مطالعه جدیدی که مجله «ایآرجی اوپن ریسرچ» منتشر کرده است، مصرف سبزیجات برگدار مانند بروکلی و اسفناج که از ویتامین K (ویتامین کا) سرشارند به سلامت ریه کمک بسیاری میکند.
گروهی از متخصصان دانمارکی دریافتند افرادی که میزان ویتامین K در بدنشان کم است، احتمالا دچار عملکرد ضعیف ریه هستند. ممکن است این افراد به آسم، خسخس سینه و بیماری مزمن انسداد ریه مبتلا شوند.
به گفته متخصصان، تا پیش از انجام این مطالعه تاثیر ویتامین K روی ریه چندان شناخته نشده نبود.
بنابر یافتههای مرکز تغذیه دانشکده عمومی هاروارد، ویتامین K در روغنهای گیاهی و غلات نیز یافت میشود. این ویتامین همچنین به بهبود زخم، تولید پروتئینهای مورد نیاز در لختهشدن خون و ساخت استخوانهای سالم کمک میکند.
«تورکیل جسپرسن»، پزشک پژوهشگر این مرکز در بیانیهای مطبوعاتی گفت: قبلا میدانستیم ویتامین K نقش مهمی در خون دارد و پژوهشها نیز نشان داده بود که این ویتامین برای سلامت قلب و استخوان هم مهم است اما درباره اثر ویتامین K روی ریه ها ا تحقیق بسیار کمی شده است.
متخصصان بیمارستان دانشگاه «کپنهاگ» گروهی متشکل از ۴۰۹۲ نفر، بین سنین ۲۴ تا ۷۲ سال را بررسی کردند. این افراد همگی ساکن کپنهاگ بودند.
بنابر اعلام انجمن ریه آمریکا، این شرکتکنندگان آزمایش عملکرد ریوی و تنفسی به نام «اسپیرومتری» دادند. در این آزمایش، میزان هوایی که ریهها میتوانند وارد و خارج کنند و همچنین میزان آسانی و سرعت خروج و ورود هوا از ریهها اندازهگیری میشود.
این شرکتکنندگان همچنین آزمایش خون دادند و به پرسشنامههایی درباره سلامت کلی و سبک زندگیشان پاسخ دادند. آزمایش خون نشان داد که میزان ویتامین K در خون این افراد کم است.
این پژوهش نشان میدهد افرادی که میزان ویتامین K در خونشان کم باشد، ممکن است عملکرد ریه ضعیفتری داشته باشند.
بنابر اعلام موسسه ملی بهداشت، میزان کافی ویتامین K برای افراد ۱۹ سال و بالاتر ۱۲۰ میکروگرم در روز برای مردان و ۹۰ میکروگرم در روز برای زنان تعیین شده است.
البته پزشکان میگویند در مورد مصرف مکملهای ویتامین K باید پژوهشهای بیشتری انجام شود. آنها معتقدند با رژیم غذایی سالم و متعادل، سیگار نکشیدن، ورزش کردن و تلاش برای کاهش آلودگی هوا میتوان از ریهها محافظت کرد.
این گروه تخصصی اکنون در حال مطالعه درباره مکملهای ویتامین K و مقایسه آنها با دارونماها است تا اثرشان را بر سلامت قلب و استخوان مشخص کند.