فراموشی و انواع
همانطور گه گفته شد فراموشی عدم بیاد آوری اطلاعات است که معمولا به دسته های مختلفی تقسیم بندی میگردد.
فراموشی گذرا: این نوع فراموشی شایع ترین نوع است و شامل مواردی مانند فراموش کردن قرار ملاقات یا گم کردن کلید می شود. معمولاً نگران کننده نیست و می تواند ناشی از استرس، خستگی یا کمبود خواب باشد.
کوتاه مدت: این نوع فراموشی بر توانایی یادگیری و به یاد آوردن اطلاعات جدید تأثیر می گذارد. می تواند ناشی از آسیب مغزی، سکته مغزی یا برخی از اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر باشد.
فراموشی بلند مدت: این نوع فراموشی بر توانایی یادآوری خاطرات گذشته تأثیر می گذارد. می تواند ناشی از آسیب مغزی شدید، زوال عقل یا برخی از اختلالات روانی مانند اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) باشد.
چه عواملی موجب فراموشی میشود؟
به طور کلی علت فراموشی، اختلال و فرسایش بافتهای مغز به علت برخی بیماریها است که مقدار خونی که به مغز میرسد، کم میشود و در نتیجه خون به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر یاختههای مغز تاثیر میگذارد.
کاهش و ضعف حافظه به علت تیرگی عقل و ضعف مغز نیز حاصل میشود. البته مواردی که از بین رفتن موقت حافظه به علت وارد آمدن صدمه و آسیب باشد از این مبحث جدا است.
علل فراموشی از منظر طب سنتی
در طب سنتی علت اصلی فراموشی را خوردن زیاد خوراکیهای با طبع سرد مانند کاهو، دوغ و .. میدانند، همچنین متخصصان طب سنتی معتقدند عوامل زیر نیز در ایجاد فراموشی دخیل هستند:
خوابیدن در محل سرد و مرطوب و استفاده از بالش پنبه ای
حجامت در گودی پس سر
خوردن سیب ترش و گشنیز
خوردن پنیر به ویژه در وعده صبحانه
کوتاه نکردن ناخنها
بیخوابی کشیدن
زیاده روی در خوردن گوشت گاو
انواع فراموشی در طب سنتی
از یاد بردن اطلاعات و خاطرات قدیمی
در مواردی که فرد خاطرات و اطلاعاتی که در گذشته به دست آورده است را فراموش میکند، بخش راست مغز سخت شده است.
از یاد بردن اطلاعات جدید
چنانچه بخش چپ مغز آسیب دیده باشد، فرد اطلاعات جدید را فراموش میکند.
پیشگیری و درمان فراموشی در طب سنتی
۱) داشتن تغذیه سالم و خوردن غذاهای گرم
اگر بخواهیم فراموشی نگیریم یکی از ساده ترین و بهترین راهها خوردن غذاها و مواد خوراکی با طبع گرم است.
خوراکی های گرم و خشک کالری زیادی تولید میکنند و بر افزایش فعالیتهای مغزی موثر هستند.
برخی از این غذاها عبارتند از: زنجبیل، فلفل، کندر، گلپر، گردو، آویشن، اسپند، خردل و عرق اسطوخودوس که برای درمان فراموشی مفیدند.
انار
یکی دیگز از راهکارها درمان فراموشی در طب سنتی خوردن انار است. به این منظور توصیه میشود به مدت ۴۰ روز و روزانه یک انار خورده شود.
بادام
متخصصان طب سنتی به کسانی که بی حوصله هستند و تمرکزشان ضعیف است توصیه می کنند روزی ۳ عدد بادام بخورند.
هر بادام لازم است به مدت ۳ تا ۵ دقیقه جویده شود.
همچنین میتوان بادام را در مدت ۱ ساعت یا بیشتر در آب خیساند تا پوشش روی بادام جدا شود. سپس آن را آسیاب کرده و مصرف کنید.
استنشاق ۱۰ تا ۱۵ قطره روغن بادام از راه بینی نیز از دیگر روشهای درمان فراموشی در طب سنتی است.
گردو
گردو یک آجیل منحصر به فرد و با ارزش دیگر در درمان فراموشی در طب سنتی و رفع ضعف مغز است.
در صورتی که گردو با انجیر یا کشمش مصرف شود، تأثیرش بیشتر خواهد بود.
اگر گردو به تنهایی مصرف شود، روزانه باید حدود ۲۰ گرم مصرف شود.
مویز
از دیگر راههای درمان فراموشی در طب سنتی خوردن مویز است. بهترین روش مصرف این ماده غذایی مفید، خوردن روزانه ۲۱ عدد مویز هر روز صبح است.
۲) نرمش پا و ورزش پا
انجام ورزشهایی که پا را درگیر میکند یکی از راههای جلوگیری از فراموشی مغز و افزایش تیزهوشی است.
۳) ماساژ سر
روغن مالی و ماساژ ملاج سر باعث افزایش گردش خون در مغز و تقویت مغز میگردد و از اینرو راهکار مناسبی برای رفع فراموشی است.
۴) حجامت
یکی از روشهای درمان فراموشی در طب سنتی انجام حجامت است. انجام حجامت عام و حجامت پشت گوش از درمانهای موثر در این زمینه است.