اسید چرب امگا 3 پیش ساز گروه خاصی از هورمون ها است که ممکن است در برابر بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و تعدادی از بیماری ها و شرایط مزمن در طول زندگی انسان محافظت کند.
سطح کلسترول و تری گلیسیرید را کاهش می دهد، لیپوپروتئین با چگالی بالا را افزایش می دهد.
علاوه بر این، توانایی اسیدهای چرب امگا 3 برای کاهش ضخامت خون ممکن است در درمان بیماریهای عروقی مفید باشد.
خرفه همچنین، از جمله گیاهانی است که دارای اگزالات زیاد است.
خواص مهم گیاه خرفه در کتاب مخزن الادویه (برای پزشکان)
“برگ و ساق آن مسکن صفرا و مسکن خون و حرارت جگر و تبهاى حاره و عطش و دیابت و صداع حار و قاطع چرکى که از سینه آید، و تفتیت حصاه و ادرار بول نماید و جهت حرقت مجارى بول و مثانه و حابس حیض بقوت قبض و برودت خود. جهت امراض حاره بغایت نافع خصوص در بلدان و فصول حاره و چون محرور المزاجان لاغر و خشک تناول نمایند ابدان ایشان را تر و فربه، و ضماد آن با روغن کل جهت تسکین صداع حار ضربانی و سوختگی آتش و اورام حاره و با حنا بر کف دست و پاى جهت تسکین حرارت آن و ضماد بیخ آن جهت ثآلیل و برگ و ساق آن مقوى باه محرورین و مضعف مبرودین، و بالخاصیه مسقط اشتها، و اکثار آن مورث تاریکی چشم، مصلح آن مصطکى و کرفس و نعناع و تخم آن در جمیع افعال مانند آب آنست و از آن ضعیفتر”.
روایات از معصومین (ع) درباره گیاه خرفه
در روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است: پیامبر(ص) حرارتى یافت، بر “خُرفهاى” دندان فشرد و از آن احساس راحتى کرد، سپس گفت: خداوندا! در آن برکت بنِه؛ در آن، شفاى 99 درد است. [اى خُرفه!] در هر جا میخواهى، برُوى».
همچنین در روایت دیگری از رسول اکرم(ص) آمده است: بر شما باد خُرفه که زیرکى دهد و اگر تنها یک چیز باشد که عقل را افزون میکند، همان است.
امام صادق علیهالسلام نیز درباره خرفه فرمودهاند؛ پیامبر خدا بر زمین سوختهاى پا نهاد و آن زمین، پایش را سوزاند؛ پس، پاى خویش را بر خُرفه نهاد و در نتیجه، سوزش حاصله، فرو نشست؛ از آن پس، پیامبر صلى الله علیه و آله خُرفه را دوست داشت، براى آن دعا میکرد و میگفت: چه گیاه پُربرکتى است.
“خرفه” را در زبان عربی، فرفخ، بقله فاطمه یا بقله الزهرا(ع) مینامند چون در روایات آمده است که سبزی مورد علاقه حضرت زهرا(ع) بوده است.
امام صادق(ع) فرمودهاند: در روی زمین گیاهی والاتر و سودمندتر از خرفه نیست و آن سبزی فاطمه است. (کافی ج6 ــ بحار ج66)
در عالم خلقت برخی غذاها و برخی گیاهان نسبت به برخی دیگر برتری داده شدهاند، درست مانند انسانها که به برخی در برابر برخی دیگر فضیلت داده شده است.
به این آیه دقت کنید: «و َفِی الْأَرْضِ قِطَعٌ مُتَجَاوِرَاتٌ وَ جَنَّاتٌ مِنْ أَعْنَابٍ و َزَرْعٌ و َنَخِیلٌ صِنْوَانٌ وَ غَیْرُ صِنْوَانٍ یُسْقَى بِمَاءٍ وَاحِدٍ و َنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَى بَعْضٍ فِی الْأُکُلِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ» ﴿سوره رعد آیه 4﴾
«و در زمین قطعاتى است کنار هم و باغهایى از انگور و کشتزارها و درختان خرما چه از یک ریشه و چه از غیر یک ریشه که با یک آب سیراب مىگردند و [با این همه] برخى از آنها را بر برخى دیگر برترى مىدهیم بىگمان در این امر براى مردمى که تعقل مىکنند دلایل [روشنى] است».
خرفه سبزی پر خاصیت در طب سنتی
بر اساس آموزههای طب سنتی “خرفه” سبزی بسیار پرخاصیتی است؛ ساقه آن ضخیم و مفروش بهروی زمین و مایل به سرخی و بسیار شکننده است؛ برگ آن اندک ضخیم و لزج است؛ در روزگار نهچندان دور، جایگاه ویژهای در سفره غذایی مردم کشورمان داشته و سبزیفروشها آن را مثل سایر سبزیجات عرضه میکردند اما متأسفانه بهعلل ناشناخته و البته قابل تصور به فراموشی سپرده شد؛ در حال حاضر با اینکه خرفه بهصورت خودرو در زمینهای کشاورزی میروید، کشاورزان بهدلیل متقاضی نداشتن، این سبزی بسیار پرخاصیت و مفید را کنده و دور میاندازند!
طبیعت خرفه، سرد و تر می باشد.