محمدجواد کرمی، رئیس کمیسیون تخصصی آرد و نان اتاق اصناف ایران در واکنش به تصمیم استانداری تهران برای اعمال تغییراتی در روند فروش اینترنتی نان گفت: اتخاذ تصمیمات این چنینی برآمده از دخالتهای ناصواب مسئولان دولتی در عملکرد اصناف است؛ این دخالتها در دولت سیزدهم شدت گرفت و یکی از مصادیق آن نصب دستگاههای نانینو در نانواییها و در ادامه آن ارائه گزارشهای غیرواقعی از صرفهجویی در مصرف نان با ایجاد این سامانه است.
همانطور که نانینو شکست خورده است طرح جدید استانداری تهران مبنی بر تغییر قیمت نان در فروش اینترنتی با موفقیت روبهرو نخواهد شد و راهاندازی نانینو تنها این فرصت را به دولت داد که تعداد نانهای مصرفی مردم را بشمرد و مقایسه آمارها نشان میدهد هیچ صرفهجویی در آرد و نان پس از نانینو صورت نگرفته است.
مشاور آرد و نان رئیس اتاق اصناف تهران اظهار کرد: دخالت دولت در فروش اینترنتی نان هم مصداقی دیگر از دخالت نابهجای دولت در تولید و عرضه نان است و این دخالتها در حالی صورت میگیرد که نانواییها واحدهای خصوصی هستند و دخالت در امور آنها تنها فرآیند کسب و کارشان را مختل میکند، این دخالت در حالی صورت میگیرد که مالک نانوایی در تامین مکان، تجهیزات و نیروی انسانی هیچ یارانهای از دولت دریافت نمیکند.
وی تصریح کرد: من عضو هیات رئیسه اتحادیه جهانی نان هستم و نه در اقتصادهای توسعهیافته بلکه در اقتصادهایی مانند عراق و افغانستان هم این میزان از دخالت دولت را در واحدهای صنفی نانوایی ندیدهام.
کرمی گفت: خریدار اینترنتی در ازای هزینه بیشتری که برای دریافت نان میپردازد خدماتی دریافت میکند از جمله اینکه زحمت و زمان ایستادن در صف نانوایی را متحمل نمیشود و نان را در بستهبندی مناسب در منزل تحویل میگیرد و مصرفکننده در حالی حاضر به پرداخت هزینه مازاد است که گزینه خرید اینترنتی را داوطلبانه انتخاب میکند بنابراین این فرآیند دارد بر روال خود انجام میپذیرد و دخالت دولت تنها این زنجیره منظم را مختل میکند.
وی اظهار کرد: دخالت دولت در تولید و عرضه نان تا جایی پیش رفته که کیفیت و کمیت مصرف کنجد و حتی نوع بانکی که نانوا با آن کار میکند را نیز دولت تعیین میکند.
رئیس کمیسیون تخصصی آرد و نان اتاق اصناف ایران افزود: تفاوت قیمت نان در خرید فیزیکی و اینترنتی مشوقی برای نانوایان است آن هم در شرایطی که نانوایان از قیمتهای مصوب نان رضایت ندارند و افزایش اخیر قیمت نان در حالی اتفاق افتاد که قیمت نان حدود چهار سال است تغییر نکرده بود اما در این چهار سال اقتصاد کشور تورم چشمگیری را متحمل شده است و در این شرایط نانوایان افزایش دستکم ۱۰۰درصدی قیمت نان را انتظار داشتند.
قیمت جدید انواع نان
محمدجواد کرمی نایبرئیس اتحادیه نانوایان سنتی اظهار داشت: هزینه کنجد از نان در سامانه مدیریت هوشمند نان (نانینو) منفک و برای دو نان سنگک و بربری امکان اضافه کردن کنجد فراهم شده است.
تسنیم در خبری نوشت:وی افزود: نرخ هر واحد کنجد با وزن ۱۰ گرم، یکهزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است و برای هر نان بربری امکان اضافه کردن یک تا دو واحد کنجد و برای نان سنگک امکان اضافه کردن یک تا سه واحد بهدرخواست مشتری فراهم شده است.
نایبرئیس اتحادیه نانوایان سنتی ادامه داد: بر این اساس حداکثر امکان افزایش قیمت ناشی از کنجد برای نان بربری ۳ هزار تومان و برای نان سنگک ۴ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: با این کار خریداران خود میتوانند تعداد واحد کنجد برای نان را تعیین و پرداخت کنند.
کرمی گفت: اضافه کردن کنجد به نان راهکاری برای جبران هزینههای تولید نانوایان بود که با این اقدام بهدنبال جلوگیری از آن هستند؛ هرچند بهنظر میرسد که این طرح به نتیجه مطلوب نرسد.