از شناخته شده ترین و پرطرفدارترین شیرینی های سنتی و مجلسی ایران که با انواع مغزهای خوراکی به ویژه گردو تهیه می شود، قرابیه گردویی یا همان شیرینی گردویی است.
گردو جایگاه ویژه در آشپزی و شیرینی پزی ایرانی دارد و استفاده از آن در انواع خوراکی ها نه تنها سلامت غذایی شان را بالا می برد بلکه باعث می شود آن ماده خوراکی از طعم بسیار خوبی هم برخوردار شود.
مواد اولیه شیرینی گردویی
پودر گردو ۱۵۰ گرم
شکر ۳۰۰ گرم
سفیده تخم مرغ ۱۵۰ گرم
آرد برنج ۱/۲ قاشق غذاخوری
سرکه ۱ قاشق چایخوری
پودر کاکایو ۱/۲ قاشق چایخوری
وانیل ۱/۴ قاشق چایخوری
جوش شیرین ۱/۴ قاشق چایخوری
قرابیه (kurabiya) کلمه ای است ترکی و هرچند این شیرینی سنتی مختص شهرهای ترک نشین ایران است و به شیرینی گردویی تبریز معروف است ، اما در کشورهای ترک از جمله آذربایجان و ترکیه نیز یکی از پر مصرف ترین و پرطرفدارترین شیرینی ها به حساب می آید
خوب می دانیم شیرینی گردویی جزو شیرینی های پرکالری است چرا که علاوه بر شکر، روغن و … حاوی مقدار زیادی گردو است و هر فنجان گردو حاوی ۶۵۰ کیلو کالری، پس مغذی بودن شیرینی گردویی نباید دلیلی برای مصرف زیاد آن باشد. قصد ما بر این است در این مطلب شما را با طرز تهیه شیرینی گردویی خانگی آشنا کنیم.
طرز تهیه شیرینی گردویی
مرحله اول: مخلوط کردن شکر و پودر گردو
شکر و پودر گردو را به خوبی مخلوط کنید.
مرحله دوم: میکس کردن مایه اولیه شیرینی
۱/۲ از سفیده تخم مرغ را به مخلوط گردو و شکر اضافه و به خوبی مخلوط نمایید. مایه اولیه شیرینی گردویی را دو بار از چرخ گوشت رد کنید و یا اینکه دو، سه دقیقه در غذا ساز بریزید تا کامل میکس شود.
مرحله سوم: اضافی کردن باقی سفیده تخم مرغ
باقی سفیده تخم مرغ را هم اضافه کنید و خوب هم بزنید.
مرحله چهارم: هم زدن مواد شیرینی گردویی
مواد آماده شده را در ظرفی نچسب بریزید و آن را به مدت ۴۵ دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید.
مواد شیرینی گردویی را در این مرحله باید به طور پیوسته هم بزنید (مراقب باشید اصلا نباید به مرحله جوش برسد)، در انتها پودر کاکائو را بیافزایید.
مرحله پنجم: خنک شدن مواد شیرینی
ظرف را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید مواد به خوبی خنک شود.
مرحله ششم: اضافه کردن باقی مواد
پس از خنک شدن، جوش شیرین، وانیل،سرکه، آرد برنج را به مواد قبل اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شود.
مرحله هفتم: گذاشتن شیرینی ها در سینی فر
به کمک دو قاشق یا قیف از مواد شیرینی گردویی، با فاصله مناسب در سینی فری که کف آن کاغذ روغنی انداخته اید، قرار دهید.
مرحله هشتم: آماده شدن شیرینی ها
سینی را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه در طبقه وسط قرار دهید تا شیرینی گردویی به خوبی بپزد و پف کند.
پس از کامل شدن زمان پخت فر را خاموش کنید، در آن را باز کنید و سینی را پس از پنج دقیقه از فر خارج کنید (این کار برای اطمینان انجام می شود چرا که تغییر ناگهانی دما ممکن است به ظاهر و بافت این شیرینی حساس آسیب بزند).
رسپی های مرتبط با شیرینی گردویی
طرز تهیه شیرینی گردویی تبریزی
برای طرز تهیه شیرینی گردویی تبریزی ابتدا کره را به همراه پودر قند، پودر دارچین و روغن مایع در ظرف مناسبی در دمای محیط قرار دهید و با همزن برقی یا دستی مخلوط کنید تا مواد کاملا یکدست شوند. سپس وانیل را با تخم مرغها در کاسه مخلوط کنید و برای چند دقیقه مواد را با هم مخلوط کنید تا بافت غلیظ شود. بعد آرد و بکینگ پودر را به همراه گردوها اضافه کنید. حالا فر را روشن کرده تا گرم شود. بعد از نیم ساعت شیرینی شما آماده است.
طرز تهیه شیرینی گردویی پفکی
برای طرز تهیه شیرینی پفکی گردویی ابتدا تخم مرغ، وانیل و پودر قند را داخل کاسه ای خوب هم بزنید. حالا آبلیمو ترش و پودر هل را اضافه می کنیم. آرد و گردو های نیم کوب شده را نیز با مواد مخلوط می کنیم.سپس فر را روشن کنید تا گرم شود. بعد از ۱۵ دقیقه که خمیر پف کرد داخل فر گذاشته تا پخته شود. حالا شیرینی شما آماده است.
طرز تهیه شیرینی گردویی ترک دار
برای طرز تهیه شیرینی گردویی ترک دار ابتدا سفیده تخم مرغ،بیسکویت خرد شده، شکر و پودر کاکائو را مخلوط و هم می زنیم. حالا مواد را داخل قابلمه ای ریخته تا شل شود. حالا سرکه، روغن مایع و وانیل را اضافه کنید. سپس بگذارید تا سرد شود . در ادامه فر را روشن کرده و مواد را داخل فر بگذارید تا پخته شود.
طرز تهیه شیرینی گردویی قزوینی
برای طرز تهیه شیرینی گردویی قزوینی ابتدا کره به دمای محیط رسیده را داخل یک ظرف بریزید بعد به آن پودر قند ، آرد و روغن جامد آب شده را اضافه کنید و با همزن دستی خوب هم بزنید . حالا تخم مرغ ،آرد برنج ، آرد شیرینی ، بیکینگ پودر و پودر هل رو با هم مخلوط کنید. حال گردوی آسیاب شده رو با پودر قند ، هل ، دارچین ، گلاب و روغن مایع مخلوط کنید. سپس خمیر را داخل قالب بریزد تا در فر بپزد.
نکات طلایی تهیه شیرینی گردویی:
۱ – شیرینی گردویی حساسیت بالایی دارد، پس در انتهای کار اجازه دهید کاملا خنک شود و بعد آن را حتما به وسیله کاردک یا وسیله ای کاملا مسطح و بزرگ از سینی جدا کنید.
۲ – اندازه شیرینی به سلیقه شما بستگی دارد.
۳ –با توجه به اینکه هر فری ممکن است دمای متفاوت داشته باشد، پس برای اطمینان، کافی است پس از گذشت پانزده دقیقه از زمان پخت، انگشت را به سطح شیرینی بزنید، اگر جای انگشت روی شیرینی گردویی باقی ماند که باید اجازه دهید مدت بیشتری در فر باقی بماند در غیر این صورت شیرینی پخته است. همچنین اگر مایل هستید شیرینی گردویی خشک باشد کمی دیرتر از فر خارج کنید .
۴ – می توانید روی شیرینی را قبل از قرار دادن در فر با انواع پودر و مغز خوراکی تزیین کنید.