ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بر اساس پیگیریهای انجام شده همچنان تعدادی از شرکتها سود سهام عدالت را بصورت کامل پرداخت نکرده اند.
وی ادامه داد: فهرست و اطلاعات این شرکتها را به کمیته تخلفات ارسال کردیم تا با آنها برخورد لازم صورت پذیرد.
جعفری تصریح کرد: در هر صورت سازمان بورس پیگیر دریافت مرحله سوم سود سهام عدالت از شرکتهای باقی مانده است تا پس از تکمیل وجوه مرحله سوم سود سهام عدالت پس از تصویب در شورای عالی بورس سود پرداخت شود.
به گفته مسئولان، سازمان بورس پیگیر دریافت مرحله سوم سود سهام عدالت از شرکتهای باقی مانده است تا پس از تکمیل وجوه و تصویب در شورای عالی بورس، سود پرداخت شود.
سود سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ شرکتها که تاکنون ۲ مرحله از آن پرداخت شده، اما به دلیل بدعهدی برخی از شرکتها همچنان این سود تسویه نشده و سهامداران منتظر دریافت مرحله سوم آن هستند.
سود سهام عدالتی که انتهای آذر ماه سال گذشته بود که مرحله اول آن واریز شد، مرحله دوم واریز سود سهام عدالت هم ۲۴ اسفندماه بود سودی که بنابر اعلام سازمان بورس در مرحله دوم دارندگان سبد سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی مبلغ ۴۴۶ هزار تومان، ۵۳۲ هزار تومانی مبلغ ۴۸۲ هزار تومان و سبد سهام یک میلیون تومانی ۹۰۶ هزار تومان سود دریافت کردند البته که میزان دریافتی سود بستگی به سبد سهام افراد داشت.
سود سهام عدالتی که تسویه نشد و در همین راستا ۲۸ فروردینماه مجید عشقی رئیس سازمان در رسانه ملی گفت: مجموعه اتفاقاتی رخ داد که سبب شد برخی شرکتها تخلفی داشته باشند و نتوانند سود سهام عدالت را پرداخت کنند این شرکتها اکثرا با کمبود نقدینگی مواجه هستند ما هم توصیه کردیم که باید سود سهام عدالت پرداخت شود امیدواریم تا خرداد بتوانیم این سودها راجمع آوری و مابقی سود سهام عدالت را پرداخت کنیم البته باید زمان دقیق آن را شورای عالی بورس مشخص کند.
با فرارسیدن خردادماه هم پیگیر آخرین وضعیت واریز مرحله سوم سود سهام عدالت شده و در همین راستا مهدی حاجیوند، دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: چند شرکت بخشی از سود سهام عدالت را واریز نکردند و کماکان پیگیریها از سمت سازمان بورس و شرکت سپردهگذاری مرکزی در حال انجام است به محض این که سودها دریافت شود زمان واریز آن اطلاع رسانی خواهد شد.
در ادامه هم ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفته بود: اگر این شرکتها سود سهام عدالت را واریز نکنند سازمان بورس بر اساس ضوابط، مقررات، وظایف و اختیاراتی که دارد حتما برخورد مقتضی را انجام میدهد در نهایت سازمان بورس پیگیر است که مابقی سود سهام عدالت را دریافت تا برای سهامداران این سود واریز شود.
حالا روز گذشته باشگاه خبرنگاران جوان دوباره موضوع واریز مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت را پیگیری کرد و در همین راستا ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بر اساس پیگیریهای انجام شده همچنان تعدادی از شرکتها سود سهام عدالت را بصورت کامل پرداخت نکرده اند.
ارسال فهرست شرکتهای متخلف در زمینه سود سهام عدالت به کمیته تخلفات
اینمقام مسئول در ادامه اظهار کرد: فهرست و اطلاعات این شرکتها را به کمیته تخلفات ارسال کردیم تا با آنها برخورد لازم صورت پذیرد.
او در نهایت گفت: در هر صورت سازمان بورس پیگیر دریافت مرحله سوم سود سهام عدالت از شرکتهای باقی مانده است تا پس از تکمیل وجوه مرحله سوم سود سهام عدالت و پس از تصویب در شورای عالی بورس، سود پرداخت شود.
پرداخت سود سهام عدالت و برخورد با شرکتهای متخلف که مطالبه بسیاری از سهامداران است و در همین راستا اسدنژاد یکی از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان گفت: شرکتها بر اساس قانون باید سود سهام عدالت را بپردازند، اما به این موضوع اصلا اهمیتی نمیدهند چرا که هیچگاه برخورد قاطعانه با آنها صورت نمیگیرد سازمان بورس متولی این امر است و باید پیگیر حق سهام باشد.
در ادامه هم دیگر مخاطب باشگاه خبرنگاران حجازیپور بیان کرد: شاید سود سهام عدالت مبلغ اندکی باشد، اما شرکتها باید این سود را بپردازند مراجع مربوطه و وزارت اقتصاد هم وظیفه دارد پیگیر عملکرد شرکتها باشد برخی از سهامداران روی این سود و وعده واریز آن حساب باز میکنند.
کدام شرکتها سود سهام عدالت را واریز نکردند؟
پیش از این هم شرکت سپردهگذاری مرکزی به خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اعلام کرده بود: شرکتهای صنایع سیمان دشتستان، گروه مپنا و فجر انرژی خلیج فارس هیچ مبلغی را برای مراحل اول و دوم سود سهام عدالت خود به حسابهای سمات واریز نکرده اند شرکتهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت بندر عباس و پارس سوئیچ نیز وجوه مرحله دوم خود را پرداخت نکرده اند.
حالا باید منتظر ماند و دید که کمیته تخلفات با شرکتهایی که سود سهام عدالت را واریز نکردند چه برخوردی خواهد کرد؟ واریز و تسویه سود سهام عدالت که مطالبه بسیاری از سهامداران است و سازمان بورس وعده پیگیری و مطالبه آن را از شرکتها داده است.
خاندوزی توضیح داد: سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ در اسفند سال ۱۴۰۲ واریز شد، اما باقیمانده اندک دیگری نیز وجود دارد که سرجمع آن حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان است و عمدتاً سه دسته شرکتهای فولادی، پالایشی و پتروشیمی هنوز به وظایف خود در پرداخت سود عمل نکردهاند.
وی گفت: سازمان بورس علیه آن دسته از شرکتها که به تعهدات خود عمل نکردند اقدام حقوقی خواهد کرد. زیرا موضوع سهام عدالت احقاق حق سهامداران خرد است. امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم این مساله به نتیجه برسد.
ولیاله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار کشور در گفتوگویی عنوان کرد: مجامع شرکتها همواره تاکید بر پرداخت سود در زمان و موعد مقرر دارند؛ ولی برخی از شرکتها از کارفرماهای خود طلبکارند و نتوانستند مطالبات خود را دریافت کنند؛ لذا روزانه و مستمر با کارفرماها ارتباط داریم تا بدهی وصول و سود سهام پرداخت شود.مجید عشقی، رئیس سازمان بورس نیز درباره واریز سود سهام عدالت گفت: امیدواریم تا خرداد بتوانیم سودهارا جمع آوری کنیم و باقی مانده سود سهام عدالت را پرداخت کنیم.
حال باید منتظر ماند تا بنا به گفته عشقی، زمان دقیق این واریزی توسط شورای عالی بورس مشخص شود. لازم به ذکر است برای دریافت این واریزی که ناشی از قصور هشت شرکت در واریز سود مرحله دوم سال گذشته است، نیاز به مراجعه به هیچ سایتی نیست.
اگر چه تاکنون درباره میزان سودی که سهامداران در این مرحله دریافت میکنند هنوز خبری منتشر نشده، اما به نظر میرسد طبق روال واریزیها در مرحله دوم که اسفندماه ۱۴۰۲ صورت گرفت، دارندگان سبد سهام عدالت ۴۵۲ هزار تومانی میبایست ۴۰۹ هزار تومان دریافت کنند. افرادی که سبد ۴۹۲ هزار تومانی دارند مبلغ ۴۴۶ هزار تومان، کسانی که ۵۳۲ هزار تومان سبد دارند مبلغ ۴۸۲ هزار تومان و سهامدارانی که از سبد سهام یک میلیون تومانی برخوردارند ۹۰۶ هزار تومان سود دریافت خواهند کرد.
با توجه به اینکه هنوز این سود واریز نشده است، سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در این ارتباط اعلام کرد که «علیه شرکتهایی که سود سهام عدالت ندادند، اقدام حقوقی صورت میگیرد.»
دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امورآن درباره آخرین وضعیت واریز مرحله سوم سود آن و تسویه آن گفت: سهامداران برای دریافت سود سهام عدالت نیازمند مراجعه به مکانی خاص نیستند و سود مرحله سوم آن در صورت دریافت از شرکتها همانند دورههای قبل به حساب افراد واریز خواهد شد.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نیز درباره مرحله سوم واریز این سود به حساب سهامداران، گفت: اگر این شرکتها سود سهام عدالت را واریز نکنند سازمان بورس بر اساس ضوابط، مقررات، وظایف و اختیاراتی که دارد حتما برخورد مقتضی را انجام میدهد در نهایت سازمان بورس پیگیر است که مابقی سود سهام عدالت را دریافت تا برای سهامداران این سود واریز شود
همچنین تا پایان هفته سوم اردیبهشت ماه امسال، ۹ ناشر «گ. مدیریت ارزشسرمایه صب کشوری، شرکت صنایع جوشکاب یزد، قند بیستون، سرمایهگذاری ساختمانی نظام مهندسی ایران، ماشین سازی اراک، شرکت مهندسی ساختمان وتاسیسات راهآهن، بیمه اتکایی ایرانیان، کابل البرز، بیمه اتکایی سامان»، سود جاری ۴۸۴ هزار و ۸۱۲ سهامدار که شامل ۱۴۵ میلیارد و ۴۸۲ میلیون تومان میشود را توسط سمات و از طریق سامانه سجام واریز کردهاند.
در این دوره زمانی، ۲ شرکت «داروسازی ابوریحان و بیمه اتکاییامین(سهامیعام)»، سود سنواتی و حق تقدم ۲۴ هزار و ۷۰۰ سهامدار را که شامل ۴۵ میلیارد و ۶۳۸ میلیون تومان میشود را با استفاده از سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) واریز کردهاند.
اطلاعات منتشر شده از سوی سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در خصوص جزییات واریز سود در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد که در سال گذشته ۱۱۵ هزار و ۱۷۹ میلیارد و ۴۱۳ میلیون و ۹۶۹ هزار تومان سود جاری، مطالبات سنواتی و حق تقدم برای سهامداران از طریق سامانه سجام واریز شده است.
در سال ۱۴۰۲ تعداد ۶۰۲ ناشر، مبلغ ۱۰۹ هزار و ۳۹ میلیارد و ۵۲۴ میلیون و ۸۰۴ هزار تومان سود جاری متعلق به ۵۵ میلیون و ۹۵۷ هزار و ۳۵۵ سهامدار و تعداد ۲۵۳ ناشر، مبلغ ۶ هزار و ۱۳۹ میلیارد و ۸۸۹ میلیون و ۱۵۶ هزار تومان سود سنواتی و حقتقدم متعلق به ۱۷ میلیون و ۱۲۷ هزار و ۸۵۵ سهامدار را به حساب سجامی سهامداران واریز کردهاند.