رب انار یکی از چاشنیهای خوشطعم خاورمیانهای و آفریقاییست که از آن در غذاهای خوشمزهای مثل فسنجان و اکبر جوجه استفاده میشود. شما میتوانید رب انار دست ساز داشته باشین و از آن در غذاهای خود استفاده کنید. شما میتوانید رب انار خانگی را با روش خودتان درست کنید ولی پیشنهاد ما این است که حتما نکات انتهای این متن را در نظر داشته باشید.
طرز تهیه رب انار خانگی با آب انار
این نوع رب انار را همانطور که از اسمش مشخص است، با استفاده از آب انار درست میکنند. این نوع از رب انار خانگی، قیمتی به مراتب بیشتر از رب انار گرفته شده از دانهی انار دارد و دلیل آن استفاده نکردن از گوشت انار است. در ادامه، قدم به قدم مراحل آمادهسازی رب انار خانگی با آب انار را به شما آموزش میدهیم.
اولین قدم: آماده کردن آب انار
در مرحلهی اول، انارهایتان را شسته و ترجیحا از انارهای مخصوص آبگیری استفاده کنید. آنها را آمادهی آب گرفتن کنید که ترجیح ما آبگیری از دانهی انار است تا طعم تلخی پوست انار را به آب آن منتقل نکنید؛ سپس با استفاده از دستگاه آبگیری که بهتر است دستگاههای سنتی آبگیری باشد، شروع به گرفتن آب انار کنید. این مرحله ممکن است نیاز به زمان و انرژی زیادی داشته باشد و میتوانید از اعضای خانواده در کمک بگیرید. در آخر آب اناری را که گرفتهاید صاف کنید و آمادهی مرحلهی بعد شوید.
دومین قدم: جوشاندن آب انار
در مرحلهی بعد، آب انار را در دیگ یا قابلمهای بزرگ بریزید و با حرارت زیاد آن را به درجهی جوش برسانید. زمانی که قل زدن آب انار را دیدید، شعله را کم کنید و مراقب باشید که آب انار شما ته نگیرد. به صورت مداوم به هم زدن آب انار بپردازید و اجازه دهید آب آن به خوبی گرفته شود و تبخیر شود. ممکن است روند تمام شدن آب انار کمی طول بکشد اما با انجام این کار، میتوانید از رب اناری باکیفیت و خوشطعم بهرهمند شوید.
سومین قدم: تست کیفیت
در آخر، زمانی که احساس کردید رب به حالتی که مورد دلخواهتان است رسیده است، مقداری از آن را جدا کنید و اجازه دهید سرد شود. اگر از غلظت به دست آمده راضی بودید، به مواد داخل دیگ کمی نمک اضافه کنید و اجازه دهید تا خنک شود.
چهارمین قدم: بستهبندی
در مرحلهی آخر رب انار سرد شدهی خودتان را در ظروف شیشهای تمیز بریزید و نگهداری کنید. میتوانید این رب را در محیط خشک و خنک نگهداری کنید و الزامی به نگهداری آن در یخچال نیست.
طرز تهیهی رب انار از دانهی انار
یکی دیگر از روشهای گرفتن رب انار در خانه، استفاده از دانههای انار است که همانطور که گفتیم، قیمت کمتری نسبت به روش قبل داشته و مقدار بیشتری رب انار را به شما تحویل خواهد داد. در ادامه، قدم به قدم مراحل درست کردن رب انار خانگی از دانههای انار را برای شما شرح میدهیم.
قدم اول: آماده کردن دانههای انار
انارهایی که برای اینکار آماده کردهاید را شسته و به دو قسمت برای دانهگیری تقسیم کنید. بهتر است از انارهای مخصوص ربگیری استفاده کنید و به دنبال این نوع از انارها بگردید. پس از دانه کردن انارها و آماده کردن آنها، زایدهها و خرابیها را از دانهها جدا کنید. قسمتهای سفید داخل انار و دانههای خراب، مزهی رب شما را خراب میکنند و هرچه وسواس بیشتری در این مرحله به خرج دهید، رب باکیفیتتری خواهید داشت. در آخر هم دانههای به دست آمده را یک بار بشویید و آمادهی مرحلهی بعد کنید.
دومین قدم: پختن دانههای انار
در این مرحله، دانههای انار را در یک دیگ مسی بزرگ بریزید و با افزودن دو الی سه لیوان آب به دیگ، شروع به پختن انار کنید. در این مرحله انارهای شما شروع به آب انداختن کرده و میپزند. پس از اتمام این مرحله با آوردن یک آبکش آب انار را از باقی ترکیب جدا کرده و با پشت قاشق، هرچه آب در دانههای باقی مانده است را به دیگ مسی حاوی آب انار بیفزایید تا فقط تفاله و هستهی انار در آبکش باقی بماند.
سومین قدم: جوشاندن آب انار
در مرحلهی بعد، آب گرفته شده از دانهها را در یک دیگ مسی جادار ریخته و روی شعله بگذارید تا بجوشد. هنگام جوشیدن آب انار گرفته شده، بالای دیگ بایستید و کف روی رب را با ملاقه از دیگ جدا کنید. همانند گرفتن رب انار از آب انار، در این مرحله نیز با هم زدن مداوم رب، جلوی ته گرفتن آن را بگیرید و آنقدر این کار را ادامه دهید تا به غلظت مورد نظر شما برسد. پس از حدود شش ساعت باید حبابهای داخل دیگ را در حال پرت شدن از دیگ مسی ببینید و این اولین نشانه از آماده شدن رب شماست. در این زمان، مرتب به هم زدن ادامه دهید و از ته گرفتن محتویات داخل دیگ، جلوگیری کنید.
چهارمین قدم: بستهبندی
حالا که رب شما به غلظت مناسب رسید، دیگ را از روی شعله برداشته و اجازه دهید حسابی خنک شود و در آخر با افزودن نمک به محتویات دیگ، از فاسد شدن آن جلوگیری کنید. رب انار خانگی خودتان را در ظروف شیشهای تمیزی ریخته و از آن نگهداری کنید. همانند رب انار گرفته شده از آب انار، میتوانید از این رب نیز در محیط خشک و خنک نگهداری کرده و الزاما نیازی به نگهداری آن در یخچال نخواهید داشت.
چگونه رب اناری خیلی ترش داشته باشیم؟
رب اناری که در فسنجان شمالی استفاده میشود از نوعی انار خاص به نام ترشهانار (انار جنگلی) گرفته میشود و طعم بینظیر این رب انار، به دلیل استفاده از این نوع انار است. شما اگر میخواهید طعمی نزدیک به این طعم را تجربه کنید و به ترشهانار دسترسی ندارید، میتوانید با افزودن آب انار ترش، آب نارنج و یا آبغوره به رب انار خانگیتان، طعم ترشتری به آن بدهید. پس با این نکته میتوانید یک رب انار ترش داشته باشید.
چگونه رب اناری تیرهرنگ داشته باشیم؟
شمالیها برای تهیهی سیاه فسنجان خود از رب انار سیاه استفاده میکنند و به آن رنگی سیاه میبخشند. در مرحلهی جوشاندن رب انار با انداختن یک تکه آهن تمیز که روی شعله قرار داشته است، رنگ سیاه را به رب انار میافزایند. در برخی موارد نیز این تکه آهن را مستقیما به خورش فسنجان اضافه میکنند و رنگ و رخ سیاه را به فسنجان میدهند. اگر میخواهید بیشتر دربارهی طرز تهیهی فسنجان بدانید به طرز تهیه خورش فسنجان با ترفندهایی برای روغن انداختن بهتر، مراجعه کنید.
برای تهیه هر نوع رب و مخصوصا رب انار بهتر است از دیگهای بزرگ استفاده کنید، چون این مواد حین جوشیدن شروع به بالا آمدن کرده و ممکن است سر بروند. در مورد نمک نیز برای خاصیت ضد فساد آن، استفاده میشود و بهتر است حتما زمانی که رب خنک شده بود از آن بهره ببرید که رنگ رب انارتان کدر نشود.
نکاتی برای نگهداری رب انار خانگی در طولانیمدت
همانطور که گفتیم برای نگهداری از رب انار لزوما نیازی به نگهداری در یخچال ندارید و میتوانید در محیطی مثل کابینت نیز از رب انار خانگیتان نگهداری کنید. البته این نکته نیز حائز اهمیت است اگر میخواهید برای مدت طولانی آن را نگه دارید بهتر است غلظت رب را بیشتر کرده و مقدار بیشتری از آب داخل رب انار را خارج کنید. با این دستورات تقریبا از هر ده کیلو انار میتوانید دو کیلو رب انار خوشمزه تحویل بگیرید.