عبدالجبار ذاکری اظهار کرد: از پیامدهای نامطلوب سو تغذیه کودکان میتوان به اختلال در رشد، تکامل مغزی و جسمی، تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش موارد مرگ و میر و همچنین افزایش بار هزینههای درمانی و مراقبتهای پزشکی نام برد که بار سنگین مالی بر اقتصاد جامعه هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی وارد میسازد.
وی گفت: برنامه حمایت تغذیهای کودکان زیر پنج سال با هدف ارتقای وضع تغذیه کودکان مبتنی بر آزمون وسع (ابزاری برای دهکبندی و شناسایی اقتصادی افرادی است که متقاضی استفاده از انواع یارانههای حمایتی دولت هستند) با همکاری اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال جاری از اردیبهشتماه ۱۴۰۳ با شناسایی ۴۹۸۶ کودک دچار سو تغذیه شروع شد.
ذاکری خاطرنشان کرد: تعداد ۳ هزار و ۴۶ کودک بر اساس نتایج آزمون وسع، واجد شرایط بوده و تحت پوشش برنامه قرار گرفتند.
طرح یسنا یا یارانه مضائعف ۶۰۰ هزار تومانی در قالب اعتبار خرید رایگان بستههای حمایتی، در دولت قبل برای مادران باردار و دارای فرزند زیر ۲ سال به طور رسمی از سال گذشته اجرا شد. طرحی که بهواسطه آن، مادران باردار یا دارای کودک شیرخوار (زیر ۲ سال) که در دهک یک درآمدی قرار داشتند به شکل ماهانه از دولت یارانه دریافت میکنند.
در مرحله نخست این طرح، ۲۷ هزار مادر شناسایی شدند که از این میان ۲۲ هزار نفرشان مشمول دریافت این یارانه مضاعف بودند. از سال گذشته مبلغ ۴۰۰ هزار تومان به یارانه دریافتی این مادران اضافه شد تا به واسطه آن بتوانند با خرید از سبد کالایی شامل ۱۶ قلم ماده موردنیاز برای مادر و رشد فرزند امنیت غذایی خود را تأمین کنند. به گزارش اقتصادنیوز، این طرح از سال گذشته به شکل آزمایشی در هشت استان ایلام، لرستان، هرمزگان، گلستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و شمالی به مرحله اجرا درآمد.
مادران مشمول طرح یسنا میتوانستند از بستههای حمایتی پیشبینیشده که شامل لبنیات، پروتئین، حبوبات، روغن، غلات، مغزیجات، میوهجات و سبزیها و بسته بهداشتی شامل پوشک، شامپو، صابون و شویندههای بهداشتی برای کودک و مادر است تا مبلغ حدود ۶۰۰ هزار تومان بهصورت رایگان خرید کنند.
اما دیری نپایید که اجرای این طرح دچار وقفه شد و ابتر ماند. به تازگی مجتبی احمدلو مدیرکل بهداشت، بیمههای اجتماعی و درمان کمیته امداد در گفتگویی با ایسنا از فعالیت دوباره این طرح برای مادران مشمول خبر داد.
وی در این باره گفته است: «سهمیه فروردین و اردیبهشتماه (با سرانه ماهانه ۳۵۰هزار تومان) در روزهای اخیر و سهمیه خردادماه نیز در هفتههای آتی به حساب مادران واریز میشود.»
احمدلو در ادامه با ارائه آماری از تعداد مادران باردار و شیرده در دهک های درآمدی، بیان کرد: «از حداکثر ۶۰ هزار مادر باردار و شیرده در دهک یک تا پنج درآمدی به مدت ۱۲ ماه حمایت تغذیهای صورت میگیرد. مادران باردار و شیرده توسط مراکز بهداشتی و درمانی شهرستانها به کمیته امداد معرفی و بعد از کنترل و شناسایی دهکها به صندوق امداد ولایت معرفی میشوند. پس از این معرفی، بن کارت غیرنقدی با سرانه ماهانه ۳۵۰ هزار تومان (حداکثر ۱۲ ماه) در راستای خرید اقلام غذایی از نزدیکترین فروشگاه محل برای آنها صادر میشود.»
مدیرکل بهداشت، بیمههای اجتماعی و درمان کمیته امداد همچنین درباره معوقات سهمیه ماههای تیر و مرداد هم این خبر را داد که به محض آماده شدن لیست و تامین اعتبار، جبران خواهد شد.
بر اساس اعلام مدیرکل بهداشت، بیمههای اجتماعی و درمان کمیته امداد، «سهمیه هر ماه به حساب مادران واریز میشود. استفاده از این کارت ها به گونهای است که صرفا میتوان با این کارت ها، کالا خرید کرد. البته برای خرید با فروشگاه خاصی قرارداد نداریم و مادران میتوانند با مراجعه به نزدیکترین مغازه اقلام غذایی را خریداری کنند. لازم به ذکر است که بعد از شارژ کارت به شماره موبایل مادران پیامکی جهت اعلام خرید اقلام غذایی ارسال میشود.»