باوجودی که وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی چندی پیش قول مساعد در تشکیل جلسه برای تعیین مزد کارگران داده بود، اما هنوز اعضای شورای عالی کار باخبر از زمان برگزاری این جلسه و یا به جمع بندی بر سر افزایش حقوق کارگران نرسیده اند.
تابناک نوشت: رشد شتابان قیمت کالاهای اساسی و افزایش چندباره قیمت ها، قدرت خرید کارگران را به طرز چشمگیری کاهش داده است و از آنجایی که قرار بود نرخ دستمزدها متناسب با تورم باشد اما شتاب تورم آنقدر سریع است که جبران هزینه های کارگران را نمی کند.
فرشاد اسماعیلی، فعال حوزه کارگری با اشاره به میزان افزایش دستمزد کارگران در سال آینده گفت: جلسات شورای عالی کار پیرامون افزایش حقوق و دستمزد کارگران در سال آینده هنوز تشکیل نشده است که انتظار می رود هر چه سریع تر جلسات به منظور بررسی وضعیت معیشتی کارگران تشکیل شود تا مزد ۱۴۰۴ با شرایط واقعی تری تعیین شود.
وی افزود: میزان افزایش دستمزد کارگران در سال آینده احتمالا طبق روال سال های اخیر جلو می رود و به نظر می رسد دولت مطابق کارمندان دولت برای کارگران نیز همان نسخه را بپیچد و تفاوتی قائل نشود.
این فعال حوزه کارگزی در مورد میزان تغییر پاداش و عیدی کارگران بیان کرد: پاداش و عیدی که تابعی از میزان دستمزد کارگران است و براساس میزان حقوق پایه سنجیده می شود، بنابراین بعید است تغییری در نرخ آن اعمال شود.
عیدی کارگران
یدالله فرجی از پرداخت عیدی کارمندی به بازنشستگان تامین اجتماعی انتقاد کرد و خواستار مبلغی حداقل دو برابر حداقل مزد و مستمری به عنوان عیدی کارگران و بازنشستگان شد.
یدالله فرجی، رئیس سابق شورای اسلامی کار شرکت جنرال استیل از عیدی ناچیز بازنشستگان کارگری انتقاد کرد. وی گفت: چندین سال است که بازنشستگان تامین اجتماعی به مبلغ ناعادلانهی عیدی پایان سال انتقاد دارند؛ اعتراضات بازنشستگان به جایی نرسیده است؛ دولت برخلاف قانون به کارگران بازنشسته به اندازهی کارمندان عیدی میدهد؛ این در حالیست که براساس متن قانون، حداقل عیدی کارگران، دو برابر حداقل دستمزد است.
این فعال صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی با انتقاد از رویکرد ناعادلانهی دولت گفت: پرداختِ عیدی کارمندی در شرایطی که از تمام مزایای کارمندان شاغل و بازنشسته محروم هستیم، ناعادلانه و کمال بیانصافیست؛ یک قلم ساده، بازنشستگان دولت در زمان خاتمهی خدمت، پاداش قابل توجهی میگیرند که ما کارگران بازنشسته از آن بیبهرهایم.
فرجی با اشاره به تفاوت کف حقوق و مزایای کارمندان و کارگران بازنشسته گفت: در تمام طول سال و هنگام پرداخت مزایا و پاداشها، ما کارگریم و دولت التفاتی به ما ندارد ولی پایان سال و شب عید، مثل کارمندان با ما رفتار میکنند؛ این سیاست یک بام و دو هوا، موجب نارضایتی بازنشستگان شده است.
این بازنشسته از مدیرعامل تامین اجتماعی خواست، پایان امسال به بازنشستگان، عیدی کارگری بپردازد، مبلغی حداقل دو برابر حداقل مزد و مستمری.
بر اساس قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار مصوب سال ۱۳۷۰، حداقل عیدی کارگران دو برابر حداقل حقوق پایه و حداکثر عیدی به شرطی که از مصوبه قانون کار بیشتر نشود، سه برابر پایه حقوق خواهد بود، بنابراین کلیه کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار، معادل ۶۰ روز آخرین مزد به عنوان عیدی و پاداش بپردازند و مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارگران نباید از معادل ۹۰ روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.
آنچه مسلم است پرداخت عیدی به کارگرانی هم که کمتر از یک سال در کارگاه اشتغال به کار داشتهاند الزامی است و به موجب تبصره یک ماده واحده مذکور، مبلغ پرداختی به کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کردند باید به مأخذ ۶۰ روز مزد و به نسبت ایام کارکرد در سال محاسبه شود.
مبنای تعیین عیدی پایان سال کارگران، حداقل دو و حداکثر سه برابر مصوبه دستمزد شورای عالی کار است و کارفرمایان باید دو ماه پایه حقوق را به عنوان حداقل عیدی و سه ماه پایه حقوق را به عنوان حداکثر عیدی و پاداش آخر سال به نیروهای کار خود بدهند.
شورای عالی کار ۲۹ اسفند سال گذشته در نشست تعیین دستمزد، حداقل دستمزد کارگران برای سال ۱۴۰۳ را ۳۵ درصد افزایش داد. بر این اساس حداقل دستمزد ماهانه کارگران از ۵ میلیون و ۳۰۸ هزار تومان به ۷ میلیون و ۱۶۶ هزار تومان رسید که با احتساب فرمول حداقل و حداکثر عیدی، کارگران امسال حداقل ۱۴ میلیون و ۳۳۲ هزار تومان و حداکثر ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان عیدی دریافت خواهند کرد.
طبق قاعده حداقل عیدی کارگران برای ۱۲ ماه کارکرد، دو برابر حقوق پایه است بهشرطی که از سه برابر حداقل حقوق بیشتر نشود.امسال حداقل حقوق کارگران هفت میلیون و ۱۶۶ هزار تومان است، بنابراین حداقل عیدی کارگران برای کارکرد ۱۲ ماه، ۱۴ میلیون و ۱۶۶ هزار تومان و حداکثر عیدی کارگران ۲۱ میلیون و ۴۹۸ هزار تومان است.
فرمول محاسبه عیدی کارگران به تفکیک فعالیت کمتر از ۱۲ ماه و بیشتر از ۱۲ ماه
حداقل عیدی کارگرانی که کمتر از ۱۲ ماه کار کردهاند = (حقوق ماهانه × تعداد ماههای کاری) ÷ ۱۲
حداکثر عیدی کارگرانی که کمتر از ۱۲ ماه کار کردهاند = (حقوق ماهانه × ۲ × تعداد ماههای کاری) ÷ ۱۲
حداقل عیدی کارگرانی که بیشتر از ۱۲ ماه کار کردهاند = حداقل دستمزد روزانه × ۶۰
حداکثر عیدی کارگرانی که بیشتر از ۱۲ ماه کار کردهاند = حداقل دستمزد روزانه × ۹۰
میزان عیدی کارگران با سابقه یکسال و کمتر از یکسال نیز به این شرح است:
کارگران با سابقه یک سال
برای کارگرانی که یکسال کامل کار کردهاند، عیدی معادل ۶۰ روز مزد روزانه آنهاست و مزد روزانه به این نحو محاسبه میشود:
عیدی = (۶۰ روز × مزد روزانه)
کارگران با سابقه کمتر از یک سال
برای کارگرانی که کمتر از یکسال در کارگاه اشتغال به کار داشتهاند نسبت به مدت کارکردشان محاسبه میشود:
عیدی = (۶۰ روز ÷ ۳۶۵ روز) ×(تعداد روزهای کارکرد × مزد روزانه)