چند ماهی بود که صحبت اصلاح قیمت نان در زنجان مطرح شده بود. بالاخره اواخر شهریور ماه مسئولان استانی در راستای رفاه حال نانوایان و جبران بخشی از هزینههای پخت نان تصمیم بر آن گرفتند که قیمت نان در زنجان را اصلاح کنند و طبق گفته معاون استاندار زنجان به طور میانگین گرانی نان کمتر از ۲۵ درصد تصویب شد.
عملیات اجرایی قیمت نان در اواخر شهریور اجرایی نشد و مسئولان استانی ترجیح دادند گرانی نان بعد از بازگشایی مدارس عملیاتی شود. در همین راستا شورای تأمین هم با این موضوع موافقت کرد و گرانی به نیمه نخست مهرماه موکول شد.
حسین محمدی معاون امور اقتصادی استانداری زنجان اظهار داشت: عملیات اجرایی اصلاح قیمت نان هفته جاری اجرایی خواهد شد و به طور میانگین کمتر از ۲۵ درصد بر روی نانها افزایش قیمت اعمال شده است.
وی با بیان اینکه هزینههای پخت نان فقط آرد نیست و نانوایان بسیار در فشار مالی بودند، گفت: افزایش قیمت کارگر، گاز، آب، برق، اجاره مغازه و … هزینههای نادیدهای هستند که نانوا مجبور بود این هزینهها را از جیب خود بپردازد.
معاون امور اقتصادی استانداری زنجان با اشاره به اینکه وضعیت پخت نان در زنجان رضایت کننده است، گفت: برخی از نانوایان برای رفع نیاز مردم دو شیفت هم کار میکنند و دیگر شاهد صفهای طولانی نان همانند گذشته نیستیم.
وی در پایان ابراز کرد: امیدواریم با این افزایش قیمت، کیفیت نان هم افزایش پیدا کند و نانوایان، نان با کیفیت به دست مردم بدهند.
قیمت نان در استان کرمان افزایش یافت
داریوش ماهری در مصاحبه ای ضمن بیان اینکه میزان مصرف گندم استان کرمان ۳۵۰ هزار تن در سال است اظهار کرد : مابقی نیاز استان از خارج از کشور و سایر استانهایی که مازاد داشته باشند، خریداری میشود.
او در ادامه به صدور مجوز افزایش قیمت نان از سوی دولت، اشاره کرد و بیان داشت : بر اساس مصوبات کارگروه گندم، آرد و نان استان کرمان و به استناد مجوز از وزارت کشور، قیمت برخی نانها ۲۲ و بعضی ۲۵ درصد افزایش یافته است.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان در پایان با بیان این نکته که افزایش قیمت نان از هفته گذشته در استان کرمان اعمال شده است، با ارائه توضیحاتی گفت : در سطح استان کرمان از سال ۱۴۰۰ قیمت نان تغییر نکرده بود و صرفاً به نانوایان یارانه تعلق می گرفت که این میزان کافی نبود.
:در نانواییهای سنتی نیز ۸۰ درصد قیمت نهایی نان توسط یارانههای دولتی پرداخت میشود و مردم ۲۰ درصد قیمت واقعی نان را پرداخت میکنند. در واقع بر اساس محاسبات موجود، قیمت واقعی نان ۴ تا ۵ برابر قیمت فعلی است که عدد بزرگی برای بخش زیادی از مردمی است که زیر خط فقر قرار دارند و حذف چنین یارانهای، تبعات سنگین اجتماعی در پی خواهد داشت. به عبارتی اگر قیمت نان واقعی شود؛ یک سنگک ماشینی که هم اکنون ۳ هزار تومان فروخته میشود باید به قیمت ۱۵ هزار تومان عرضه شود.
اصلاح قیمت نان
حالا گفته میشود که اصلاح قیمت نان تا سقف ۲۵ درصد نرخ فعلی در بیش از ۱۰ استان کشور در دستور کار است و در تازهترین اخبار، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی از افزایش قیمت نان تا ۲۵ درصد خبر داد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده است که مطالبات گندمکاران استان همچنان پرداخت نشده و کشاورزان با مشکلات مالی مواجه هستند.
در استان قزوین نیز به گفته مدیر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین قیمت نان ۲۵ درصد افزایش یافته است. بر اساس قیمتهای جدید سنگک ماشینی ۲۵ هزار ریال، سنگک ریگی ۲۶ هزار ریال، بربری ۱۹ هزار ریال، نان ریزشی ۴۰ هزار و ۶۰۰ ریال، لواش گردان ماشینی هشت هزار و ۱۰۰ ریال، لواش مستطیلی ماشینی پنج هزار و ۶۰۰ ریال، لواش سنتی گرد ۱۰ هزار و ۵۰۰ ریال و تافتون تنوری هشت هزار و ۱۰۰ ریال است.
نرخ جدید نان با آرد یارانه نوع ۲ نیز بدین صورت است: سنگک ماشینی ۳۰ هزار ریال، سنگک ریگی ۳۱ هزار ریال، بربری ۲۴ هزار ریال، نان ریزشی ۵۶ هزار و ۹۰۰ ریال، لواش گردان ماشینی ۹ هزار و ۵۰۰ ریال، لواش مستطیل ۶ هزار و ۷۰۰ ریال، لواش سنتی گرد ۱۱ هزار و ۵۰۰ ریال، تافتون تنوری ۹ هزار و ۵۰۰ ریال و لواش سنتی نیشابوری یک هزار و ۹۰۰ ریال است.ضمن اینکه قیمت نان با آرد آزاد نوع ۶ نیز برای بربری ۷۰ هزار ریال، بربری روغنی ۹۰ هزار ریال، لواش ۶۰ هزار ریال و سنگگ ۱۰۰ هزار ریال است.
ایسنا به نقل از مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان همدان از افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در این استان خبر داده است که این قیمتهای جدید از ۱۶ مرداد اعمال میشود. در این استان نان لواش به قیمت جدید ۵۶۲۵ ریال، سنگک ماشینی و سنتی نوع یک به مبلغ ۲۰ هزار ریال، سنگک ماشینی و شنتی نوع دو ۲۵ هزار ریال، گرده محلی همدان نوع یک ۶۲ هزار ۵۰۰ ریال و نوع دو ۹۳ هزار و ۷۵۰ ریال، بربری سنتی و ماشینی نوع یک ۱۵ هزار ریال و نوع دو به مبلغ ۲۰ هزار ریال، تافتون و لواش محلی نوع یک به مبلغ ۹۳۷۵ ریال و نوع دو به مبلغ ۱۱ هزار و ۲۵۰ ریال خواهد بود.
مبلغ یارانه نان ناکافی است
افزایش قیمت نان در ۱۰ استان کشور در حالی رخ میدهد که پیش از این مرکز پژوهشهای مجلس مبلغ یارانه نان در سال ۱۴۰۳ را ناکافی دانسته بود. نان به عنوان یکی از تأمینکنندههای اصلی کالری در ایران شناخته میشود از این رو گندم برای سیاستگذاران ارزش استراتژیک در امنیت غذایی کشور دارد. به همین دلیل دولت در ایران گندم را به قیمت تضمین شده که بالاتر از قیمت سر خرمن است از کشاورزان خریداری کرده و با قیمت یارانهای برای مصارف نانوایی میفروشد.
برای این منظور مطابق قانون هدفمندی یارانهها، اعتباراتی در بودجههای سنواتی برای یارانه نان از محل هدفمندی یارانهها اختصاص پیدا میکند. با افزایش قیمت خرید تضمینی گندم هر سال میزان اعتبار مورد نیاز برای یارانه نان افزایش پیدا کرده و این افزایش انگیزههای لازم برای رشد تولید داخلی و کاهش واردات را تقویت کرده است.
در بودجه سال ۱۴۰۲ کل مبلغی که برای یارانه نان تخصیص داده شده بود برابر با ۵۶ هزار میلیارد تومان بود. با این حال ۱۵۹ هزار تومان به منظور پرداخت یارانه این کالا از سوی دولت پرداخت شد. این موضوع نشان میدهد که پیشبینی مبلغ لازم برای تامین یارانه نان در بودجه سال ۱۴۰۲ کاملا کم برآورد شده و از این جهت موجب ناترازی شدیدی در بودجه هدفمندی یارانهها شده است.
دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ یارانه نان را برابر با ۱۴۳ هزار میلیارد تومان تخمین زده که نسبت به سال ۱۴۰۲ به میزان ۱۵۰ درصد رشد کرده است. هرچند همچنان ۱۶ هزار میلیارد تومان از میزان یارانه تخصیص داده شده در سال ۱۴۰۲ به نان کمتر است. مرکز پژوهشهای مجلس تخمین زده که اعتبار مورد نیاز برای یارانه نان در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در حالت اول حدود ۱۹۲ هزار میلیارد تومان و در حالت دوم ۱۷۸ هزار میلیارد تومان باشد.
تفاوت دو حالت برآوردی تنها در تفاوت در قیمت خرید تضمینی گندم است و سایر فروض در هر دو حالت یکسان است. بنابراین در خوشبینانهترین حالت، یارانه نان برای امسال چیزی حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان و در بدبینانهترین فرضیه، ۴۲ هزار میلیارد تومان کسری دارد و شاید به همین دلیل هم هست که در آخرین روزهای تغییر و تحولات دولت، استانداران دست به تغییر قیمت نان زدهاند.