منجمد کردن نان یک ترفند قدیمی است، اما اکنون با خوشحالی انجام می شود، زیرا بسیاری از اینفلوئنسرها ادعا می کنند که به این ترتیب نان نه تنها ماندگاری بیشتری دارد، بلکه سالم تر نیز خواهد بود.
در تئوری، کربوهیدرات های موجود در نان در نتیجه یخ زدن به نشاسته مقاوم تبدیل می شوند – آنها فقط از دستگاه گوارش عبور می کنند، باعث افزایش ناگهانی قند خون نمی شوند. با این حال، تحقیقات نمی تواند به وضوح این اثر را تایید کند. دانشمندان می گویند اگر می خواهید ضایعات مواد غذایی را کاهش دهید، نان را فریز کنید، اما انتظار نداشته باشید که برای سلامتی فوایدی داشته باشد.
فریز کردن نان در برخی موارد ممکن است باعث افزایش رطوبت و تغییر در ساختار نان شود. به همین دلیل، برای جلوگیری از این مشکلات، بهتر است نان را در دمای مناسب و به مدت کوتاهی فریز کنید و سپس به زودی استفاده کنید. برای فریز کردن نان بهتر است ابتدا آن را بستهبندی کنید تا از هوا و رطوبت محافظت شود. سپس، نان را در دمای مناسب برای فریز کردن قرار دهید. در بسیاری از موارد، دمای مناسب برای فریز کردن نان حدود ۱۸-۲۰ درجه سانتیگراد است. اگر دمای فریزر شما بیشتر از این مقدار است، ممکن است نان شما تحت تاثیر قرار گیرد و کیفیت آن کاهش یابد.
در ادامه این مطلب به مواردی اشاره خواهیم کرد که بر اساس آنها توصیه می شود نان را به غیر از موارد ضروری در فریزر نگهداری نکنید.
نان محصول تازه و فاسدشدنی است که از آرد، آب، مخمر و نمک تهیه میشود. گرچه انجماد مدت نگهداری نان را طولانیتر میکند اما میتواند بر کیفیت آن تاثیر بگذارد. در زمان یخزدن، نان خشکتر و تردتر میشود که در نتیجه طعم و بافت آن تغییر میکند. همچنین، هنگام انجمادزدایی نان ممکن است رطوبت کیسه فریزر باعث خیسشدن و چسبندگی نان شود.
نان حاوی ریزمغذیهایی مانند فیبرها، ویتامینها و املاح است که در زمان انجماد بخشی از آنها تغییر میکند. ویتامینها در برابر گرما و اکسیداسیون حساس هستند و انجماد این روند را تسریع میکند. بهعلاوه، انجماد سبب تغییر در فیبرهای غذایی شده و ارزش تغذیه ای آن را کاهش میدهد.
نان تازه طعم و مزه دلچسبی دارد. با این حال زمانی که نان در فریزر منجمد میشود، طعم آن تغییر میکند. در این شرایط، مولکولهای نان جابجا و شکسته میشوند که در نتیجه بر کیفیت نان تاثیر میگذارد. همچنین، نان در مجاورت دیگر خوراکیهای موجود در فریزر، طعم و مزه مختلفی به خود میگیرد.
برای استفاده از نان فریز شده، بهتر است آن را در دمای اتاق برای چند ساعت قرار دهید تا به طور کامل از حالت فریز خارج شود. سپس، نان را در دمای مناسب برای مصرف گرم کنید. بهتر است از روشهای نظیر روشن کردن مایکروویو، توستر یا فر استفاده کنید. در نهایت، باید توجه داشت که فریز کردن نان تنها برای محافظت از عمر مفید آن است و برای حفظ کیفیت و طعم بهتر است از نان تازه استفاده کنید.
دانستن این نکته ضروری است که به هیچ عنوان نان را قبل از خنک شدن داخل بسته بندی قرار ندهید. باید اجاز دهید تا نان به خوبی خنک شود. چرا که اگر نان گرم و داغ را داخل کیسه بگذارید به علت تعریق، رطوبت بستهبندی و نان بالا میرود. همین موضوع باعث میشود تا نان خیس و مرطوب بماند و باعث رشد کپک روی نان شود. به علاوه این موضوع باعث میشود تا نان شما زودتر بیات شود. همچنین ضایعات نان بیشتر میشود و در نهایت هم باعث ایجاد مشکلات گوارشی می شود.
نان تازه بهترین عطر و طعم را دارد و هرچه زودتر مصرف شود، کیفیت بهتری خواهد داشت. نان را میتوان تا دو روز در شرایط معمولی که خیلی گرم نباشد نگهداری کرد اما مسلما کمی سفت میشود و طعم دلچسب خود را از دست میدهد. برای افزایش ماندگاری میتوان نان را در کاغذ بهداشتی مواد غذایی پیچید و در محیط خشک و خنک قرار داد. در صورت ضرورت برای نگهداری نان در فریزر نیز بهتر است نان را پس از اینکه کمی خنک شد در کیسه فریزر بدونمنفذ قرار دهید و بلافاصله درون فریزر بگذارید. برای انجمادزدایی نان نیز نباید آن را در معرض حرارت مستقیم گذاشت زیرا نان میسوزد و ارزش تغذیه ای خود را از دست می دهد.