منصور علیمردانی عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ درباره برخی اخبار و گمانهزنیها درباره حذف یارانه برخی دهکهای در سال آینده با بیان اینکه ما نباید دور از عدالت برخورد کنیم، گفت: دهک بندیها دقیق نیست چراکه امروز کسانی را میبینیم که در دهک ۸ یا ۹ درآمدی قرار دارند اما درآمد آنها به اندازهای نیست که بخواهیم یارانه آنها را حذف کنیم.
علیمردانی با طرح این سوال که آیا به طور مثال داشتن یک خودروی پراید، دلیل مناسبی برای قرار داشتن یک فرد در دهک درآمدی ۸ یا ۹ است، عنوان کرد: حذف یارانه دهکهای ۸ و ۹ مگر چقدر اعتبارات برای دولت ایجاد میکند که حاضر است کمک معیشتی این طبقات به اصطلاح پردرآمد را حذف کند.
آیا قرار است با حذف یارانه این دو دهک مشکلات کشور حل و فصل شود. طبق مصوبه جدید هیات وزیران، دهکبندی یارانهها تغییر کرد و برخی از خانوار از دریافت یارانه نقدی حذف شدند. بر اساس تصمیم جدید هیئت وزیران، شش شاخص به عنوان معیار تعیین شدهاند. در صورتی که هر خانوار یکی از این شاخصها را دارا باشد، احتمال قطع یارانه نقدی آن وجود دارد.
با مصوبه جدید هیئت وزیران، ۶ شاخص مانند درآمد ماهانه، خودرو بالای ۳ میلیارد تومان، ملک بالای ۳۵ میلیارد تومان و سقف خرید ماهانه به عنوان معیار دهکبندی اعلام شده اند و اگر هر خانوار یکی از این شاخصها را داشته باشد، این احتمال وجود دارد که یارانه نقدی آنها حذف شود.
خانوارهایی که واجد هر یک از شرایط زیر باشند با رعایت ملاحظات اجتماعی و به صورت تدریجی غیر مشمول حمایت دولت تلقی میشوند:
۱- خانوارهای دارای املاک و مستغلات از جمله (باغ ویلاهای مجلل و لوکس) با مجموع ارزش ریالی بالاتر از سیصد و پنجاه میلیارد (۰۰۰’۰۰۰’۰۰۰’۳۵۰ ریال)
۲. خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق کابین دارای شماره انتظامی شخصی با مجموع ارزش سی میلیارد ریال
تبصره – برای خانوارهای بیش از پنج نفر به ازای هر نفر افزایش مبلغ یکصد و بیست و پنج میلیون (۰۰۰،۰۰۰، ۱۲۵) ریال به مبلغ مذکور در ردیف پنجم جدول فوق اضافه میشود.
۳. ایرانیان مقیم خارج از کشور بر اساس اعلام وزارت امور خارجه
۴. خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی در بازه یک ساله دارند.
درصورت وارد کردن کد ملی سرپرست خانوار و طی کردن مراحل ثبت نام در سایت «استعلام دهک بندی یارانه خانوار»، تمامی اطلاعات مربوط به یارانه معیشتی و نحوه دهک بندی یارانه نقدی قابل مشاهده خواهد بود.
در بهمن ۱۴۰۲ زمانبندی واریز یارانه نقدی تغییر کرد و طبق جدول جدیدی که ارائه شد، یارانه نقدی دهکهای اول تا سوم در روز ۲۵ و یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در روز ۳۰ هر ماه واریز میشود.
در ماه آبان یارانه نقدی هر دو گروه با یک روز تاخیر واریز شد. یارانه نقدی دهکهای اول تا سوم ظهر روز ۲۶ آبان و یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم عصر روز ۱ آذر به حساب سرپرستان خانوار واریز شد و این موضوع باعث تردید یارانه بگیران در واریز به موقع یارانه نقدی آذرماه شده است.
در صورتی که یارانه نقدی آذرماه طبق جدول زمانبندی ارائه شده از سوی سازمان هدفمندی یارانهها واریز شود، یارانه نقدی دهکهای اول تا سوم ساعت ۲۴ امروز ۲۵ آذر و یارانه نقدی سایر دهکها ساعت ۲۴ روز ۳۰ آذر قابل برداشت خواهد بود.
یارانه نقدی دهکهای اول تا سوم برای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان و یارانه نقدی سایر دهکها برای هر نفر ۳۰۰ هزار تومان است.
واریز یک میلیون تومان برای خانوارهایی دهک ۱ تا ۵ دارای فرزند
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه طرح «یسنا» آنچنان که میبایست در سال جاری پیشرفت نکرد، گفت: بستههای غذایی که در قالب طرح یسنا در اختیار گروه هدف یعنی مادران شیرده و دارای کودکان کمتر از ۵ سال قرار میگیرد برای سلامت جامعه بسیار مهم است.
دکتر احمد اسماعیلزاده درباره آخرین وضعیت اجرای طرح «یسنا» (حمایت تغذیهای از مادران باردار نیازمند و کودکان دچار سوء تغذیه) اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی، دولت را بر مبنای ماده ۲۴ قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» موظف کرده که از زنان باردار، مادران شیرده و دارای کودکان کمتر از ۵ سال، حمایت کند و بستههای تغذیهای و بهداشتی را در اختیار این افراد قرار دهد. بودجهای برای اجرای طرح یسنا در سال گذشته در نظر گرفته شد؛ با توجه به تخصیص بودجه برای این طرح، معاونت بهداشتی وزارت بهداشت با همکاری وزارت رفاه نسبت به اجرای طرح یسنا در ۸ استان کمبرخوردار کشور اقدام کرد.
وی با بیان اینکه بودجهای برای طرح یسنا در سال جاری درنظر گرفته نشده، خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه بودجهای برای اجرای طرح یسنا در سال جاری تخصیص نیافته، این طرح آنچنان که میبایست پیشرفت نکرده است. وزارت بهداشت، یکی از سازمانها و ارگانهای کشور است که وظایفی در زمینه اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برعهده دارد. به دلیل اینکه وظایفی برای وزارت بهداشت در زمینه اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در نظر گرفته شده، این وزارتخانه به مجموعهای مطالبهگر در زمینه اجرای طرح یسنا تبدیل شده است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه تخصیص بودجه برای طرح «یسنا» ضروری است، افزد: بستههای غذایی که در قالب طرح یسنا در اختیار گروه هدف یعنی مادران شیرده و دارای کودکان کمتر از ۵ سال، قرار میگیرد برای سلامت جامعه بسیار مهم است. اگر سازمان برنامه و بودجه نسبت به تخصیص بودجه برای وزارت رفاه به منظور اجرای طرح یسنا کمک کند، این طرح در سال آتی بهتر پیش میرود. متاسفانه، این طرح در سال جاری آنچنان که میبایست پیش نرفته و کمرنگ است.
وی با بیان اینکه حمایت از تغذیه مادران یک موضوع جدید نیست، گفت: دفتر بهبود تغذیه معاونت بهداشت وزارت بهداشت از زنان باردار و مادران شیرده حمایت میکند و حدود ۲۰ سال است که از ارائه بستههای حمایتی میگذرد. اثربخشی اقلام و موادغذایی که در اختیار جامعه هدف قرار میگیرد در دسترس است. طرح یسنا، تکمیلکننده طرحهای گذشته است.
اسماعیلزاده اظهار کرد: ارزیابی به منظور بررسی نتایج طرح یسنا هنوز انجام نشده است؛ به عبار دیگر، ارزیابی مختص طرح یسنا انجام ندادهایم. طرحهای حمایتی از مادران باردار و شیرده همواره انجام شده که آثار و نتایج این طرحها در دسترس است.