چند روزی است نان سنگک در برخی نانواییهای آزادپز تهران بدون اعلام رسمی از سوی اتحادیه از مبلغ ۵۰۰۰ به ۱۰۰۰۰ تومان افزایش یافته است.
در حالیکه اخیرا قیمت نان را اتحادیه رسما از ۳۰۰۰ به ۵۰۰۰ تومان افزایش داد. نانواییهایی که این تغییر نرخ را انجام داده اند علت را افزایش قیمت آرد اعلام میکنند.
افزایش قیمت نان
محمد صالح صیوانی در ارتباط تلفنی با خبر ساعت ۱۱ شبکه استانی سیمای خوزستان گفت: از مرداد ماه امسال قیمت نان تا ۲۵ درصد بر اساس اعلام دولت در بیشتر استانهای کشور افزایش یافت و خوزستان آخرین استان مشمول تغییر قیمت این کالا بوده است.
براساس گزارش خبرگزاری صداوسیما، وی افزود: بر اساس تحلیلهای انجام شده از سوی کارگروه آرد و نان استان، قیمت نان لواش و تافتون نوع یک، ۸ هزار ریال و نوع ۲، ۸ هزار و ۵۰۰ ریال شده است. (نوع یک و نوع بر اساس کیفیت آرد مشخص میشود)، همچنین قیمت نان بربری به ۲۱ هزار و ۵۰۰ ریال و نان سنگک به ۳۲ هزار و ۵۰۰ ریال تغییر کرده است.
صیوانی با بیان اینکه قیمت نان تنوری دولتی نوع یک ۸ هزار و ۵۰۰ ریال و نوع ۲ نیز ۷ هزار و ۵۰۰ ریال تعیین شده است، ادامه داد: تغییر قیمت نان بر اساس نظر کارگروه آرد و نان انجام شده و بعد از تایید دولت در کارتخوانهای نانواهای دولتی اعمال شده است.
رئیس اتحادیه آرد و نان خوزستان میگوید: شرایط کار در استان با توجه به گرمای شدید و بدی هوا بسیار سخت است و انتظار میرود حمایت لازم از صنف نانواها در تامین تجهیزات و یا پرداخت تسهیلات و تغییر قیمت نان حمایت انجام شود.
در استان خوزستان ۳ هزار و ۴۰۰ نانوایی وجود دارد که ۹۰۰ واحد از این تعداد در اهواز قرار دارد.
با ابلاغ و اجرای مصوبه افزایش قیمت نان، نانواییهای آزادپز هم نرخها را بالا بردهاند؛ اما این افزایش قیمت در نانواییهای سنگکی بیشتر دیده میشود؛ چرا که بسیاری از آنها برای جبران هزینههای خود در حال عرضه نان سفارشی با قیمتهای بسیار بالاتر از نان عادی هستند.
نانواییهای آزادپز با آرد گرانتری پخت میکنند و طبعا باید نان را گرانتر بفروشند؛ اما وقتی پای جبران هزینههای دیگر به میان بیاید، چارهای نمیماند جز اینکه نان را گرانتر از قیمت تمامشده بفروشند و ترفند رایج برای این کار، افزودن کنجد و… است.
این کار زمانی دردسرساز میشود که مشتری بهدنبال خرید نان ساده باشد؛ اما مجبور شود برای اینکه معطل نماند، نان کنجدی و سفارشی را خارج از صف بخرد؛ چراکه برخی از واحدهای نانوایی آزادپز، بخش عمده نان خود را بهصورت سفارشی پخت میکنند و کسانی که بهدنبال خرید نان ساده باشند باید مدت زیادی در صف بمانند.
پاشنه آشیل سنگک
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران، با اشاره به اینکه نان سنگک کاملا دستی پخت میشود، میگوید: بخش عمده پولی که بابت نان سنگک پرداخت میشود صرف هزینه نیروی کار میشود و نانوایان برای اینکه قادر به جبران سایر هزینهها باشند، از پخت نان سفارشی و کنجدی استقبال میکنند.
محمد سلیمانی افزود: اگر نان سنگک مکانیزه بود مطمئنا قیمت آن بسیار پایینتر میآمد؛ اما این نان کاملا متکی به نیروی انسانی است و گرانی آن هم ناگزیر.
پخت نان سفارشی در نانواییهای آزادپز هیچ مشکلی ندارد؛ مشکل از جایی شروع میشود که از تنور نانوایی فقط نان سفارشی بیرون بیاید و مردم برای اینکه زیاد در صف معطل نشوند، مجبور به انتخاب نان سفارشی باشند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران با تأکید بر اینکه نانوا باید برای متقاضی نان عادی، همان نان را پخت کند، گفت: در نانواییهای سنگکی بهواسطه زمانبر بودن فرایند پخت، صف تشکیل میشود و نانوا چانهها را طبق خواست و سفارش مشتری میگیرد؛ اما اگر واحدی غیر از این عمل کند و بخواهد مشتری را مجبور به خرید نان خاصی کند، تخلف کرده است.
قیمت نان سنگک معمولی در نانواییهای یارانهای از ۲ سال پیش ۳ هزار تومان بود و هیچ مصوبهای برای افزایش آن ابلاغ نشدهبود؛ اما اغلب نانواییها این نان را بهتدریج گران کردند و قیمتش را به ۵ هزار تومان رساندند؛ بنابراین در شهریور امسال که مصوبه افزایش قیمت نان ابلاغ شد، تنها اتفاقی که برای نان سنگک افتاد، قانونیشدن این افزایش قیمت از ۳ به ۵ هزار تومان بود و واحدهای نانوایی حق ندارند نان را گرانتر از این بفروشند.
بنا به گفته سلیمانی، رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران، نان سنگک معمولی که با آرد دولتی ۵ هزار تومان پخت میشود، در نانواییهای آزادپر براساس عرضه و تقاضا قیمتگذاری شده و در محدوده ۱۵ هزار تومان (اندکی کمتر یا بیشتر) فروخته میشود.
بهگفته او، قیمت این نان با اضافهکردن کنجد دورو تا ۲۰ هزار تومان هم بالا میرود؛ اما اصل اساسی این است که اضافهکردن کنجد باید بنا به خواست مشتری باشد.
نانوایی آزادپز قیمت مشخصی ندارد؛ در حالی که مثلا صنف نان فانتزی با وجود اینکه از آرد مشابه با نان سنگک استفاده میکند، کف قیمت مشخصی دارد.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران با اشاره به تلاش این اتحادیه برای تعیین قیمت پایه گفت: قرار است بررسیهایی انجام دهیم و بعد از آنالیز مسائل مربوط به نانواییهای سنگکی، قیمت پایه نان سنگک آزادپز را تعیین کنیم تا مثل نانواییهای فانتزی، کف قیمت نان مشخص باشد و نانواییها بتوانند بنا به وضعیت عرضه و تقاضا و خواست و سلیقه مشتری، نان سفارشی را با قیمتهای بالاتر پخت کنند.
سلیمانی تأکید کرد: بعد از تعیین قیمت پایه نان سنگک آزادپز، نانواییها ملزم به رعایت نرخ هستند؛ همانگونه که سایر صنوف قیمتهای تعیینشده را رعایت میکنند؛ اما این نرخها با خواست مشتری قابلتغییر است.