یارانه نقدی یک روش حمایتی است که توسط دولتها برای کمک به افراد و خانوارهای کم درآمد و محروم در جامعه ارائه میشود. این سیاست عموماً با هدف کاهش فقر، تسهیل دسترسی به منابع اساسی و افزایش سطح زندگی اجتماعی اجرا میشود. در زیر توضیحاتی درباره یارانه نقدی را ارائه میدهم:
یارانه نقدی به معنای پرداخت مستمر یک مبلغ پولی به افراد و خانوارهای مستحق توسط دولت است
هدف عمده یارانه نقدی، کمک به کاهش فقر و تسهیل دسترسی به نیازهای اساسی مانند خوراک، مسکن، بهداشت، آموزش و سایر هزینههای زندگی است
برخی دولتها از فناوریهای نوین مانند کارتهای هوشمند و وبسایتها برای پرداخت یارانه نقدی استفاده میکنند. این روشها به دولت امکان میدهند تا عملکرد، شفافیت و کارایی در ارائه یارانهها را افزایش دهند
در اکثر موارد، دریافت یارانه نقدی به شرایطی مانند درآمد کم، نبود منابع مالی، سن، وضعیت خانوادگی و تعداد افراد تحت تکفل خانواده بستگی دارد
ارائه یارانه نقدی میتواند تأثیرات مثبتی بر جامعه داشته باشد. این تأثیرات شامل کاهش فقر، افزایش قدرت خرید افراد، تقویت امنیت غذایی، افزایش سطح تحصیلات و بهبود شرایط بهداشتی میباشند
برخی از چالشهای مرتبط با اجرای یارانه نقدی شامل تعیین دقیق مستحقان، کنترل سوء استفادهها، تغییرات در قوانین و سیاستها، اطلاعات ناسازگار و مشکلات فنی مربوط به سامانه پرداخت میباشند
وزیر کار گفت: بخشی از فقر مطلق با افزایش یارانه که در دستور کار دولت هست و اعلام میشود، کاهش می یابد.
معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی گفت: یارانه معیشتی سه دهک اول جامعه در صورت خرید ۲۰۰ هزار تومان از سبد کالایی مشخص شده، ۵۲۰ هزار تومان میشود.
عسگریان با بیان اینکه در دولت سیزدهم مقرر شد مبلغ سبد مبنای تعیین شده ثابت باشد و فاصله تورمی را دولت تامین کند، افزود: سه دهک اول تا سوم جامعه در صورت خرید ۲۰۰ هزار تومان از کالاهای تعیین شده در سبد، میتوانند از دریافت مابه التفاوت قیمت این کالاها نسبت به سال ۱۴۰۱ (حدود ۱۲۰ هزار تومان) برخوردار شوند.
او گفت: مردم باید این مبلغ را صرف خرید از سبد کالایی مشخص شده کنند.
معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی گفت: در مجموع میزان یارانه دریافتی یارانه بگیران سه دهک نخست یعنی حدود ۲۹ میلیون نفر با احتساب ۱۲۰ هزار تومان تشویقی دولت، ۵۲۰ هزار تومان برای هر نفر میشود.
او با بیان اینکه در این طرح ۱۱ قلم کالای اساسی شامل شیر کم چرب، پنیر، ماست پگاه، مرغ، تخممرغ، روغن مایع، ماکارونی، قند و شکر، برنج ایرانی، حبوبات وگوشت منجمد گوساله جهت عرضه به خانوارها پیشبینی شده است، افزود: این کالاها در ۹۰ هزار فروشگاه سراسر کشور قابل عرضه به هموطنان است.
عسگری گفت: امیدواریم با توجه به منایع تامین شده، در چند ماه آینده بتوانیم دهکهای دیگر جامعه را تحت پوشش این طرح قرار دهیم./ایسنا
یارانه تیر ماه ۱۴۰۲ در حالی به حساب سرپرستان خانوار واریز شد که یارانه برخی از یارانه بگیران واریز نشده است.
این چندمین ماه متوالی است که با واریز یارانه نقدی بسیاری از یارانه بگیران یا مبلغ کمتری دریافت کردهاند و یا اینکه از لیست یارانهبگیران حذف شدهاند.
این اولین ماهی نیست که برخی از یارانهبگیران از عدم واریز یارانه خود خبر میدهند. پیش از این هم در ماههای گذشته برخی از خانوارها از لیست جدید یارانهبگیران خط خورده بودند. نه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نه سازمان هدفمندی یارانهها دلیل اصلی این مساله را تاکنون عنوان نکردهاند اما برخی از مقامات این دو سازمان قبلا اعلام کرده بودند که لیست یارانه بگیران شناور است و ممکن است دهک درآمدی خانوار تغییر کند.
این تغییر دهک هم دو نتیجه در پی دارد. ممکن است خانوارهایی که در دهک اول تا نهم قرار داشتند وارد دهک دهم شوند و از لیست یارانه خارج شوند. یا ممکن است دهک درآمدی آنها از سه دهک اول خارج شده و وارد دهک چهارم تا نهم شوند و مبلغ یارانه آنها آب برود.
پیش از این هم سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها توضیح داده بود که دهک بندی یک مساله شناور است و ممکن است هر ماه تغییر کند. به همین دلیل ممکن است یکی از علتهای واریز نشدن یارانه تیر ماه و یا تغییر رقم آن، تغییر دهک درآمدی مردم باشد.
افراد برای اطلاع از دهک بندی درآمدی خود می توانند با شماره گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند و با وارد کردن کد ملی و مشخصات خود از دهک درآمدی که در آن قرار دارند مطلع شوند.
همچنین اگر افرادی خواستار بازبینی دهک بندی درآمدی خود هستند می توانند به آدرس hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنند.
یکی از دلایل کم واریز شدن یارانه تیر ماه هم میتواند تغییر دهکبندی درآمدی خانوارها باشد. اینکه افراد از دهک اول تا سوم وارد دهکهای درآمدی بالاتر شده باشند.
دلیل دیگر کم واریز شدن یارانه ماهانه، قسط وام کروناست که به نظر میرسد هنوز تمام نشده است. بررسیها نشان میدهد اقساط وام کرونا دی ماه ۱۴۰۲ به پایان میرسد.