محمود ملکوتی خواه رئیس سازمان هدفمندسازی یارانهها در ارتباط با سوال قطع برخی از پرداختهای مربوط به مطالبات معلولان مستمری بگیر گفت: قطع مستمری نداشتیم. اعتبارات را مجلس تصویب میکند و سازمان برنامه موظف است طبق بودجه ارقام را پرداخت کند. این رقم هر ماه و بتدریج از طریق ارقامی که همکاران سازمان بهزیستی به ما ارائه میدهند، پرداخت میشود.
وی گفت: سقف رقمی که میتوانیم پرداخت کنیم یک دوازدهم عددی هست که هر ماه در قانون از طریق قانونگذار تسریع کرده است و منابع براساس وصولی مصارف قرار دارد. یک مشکل ما عدم تحقق منابع هدفمندی بود در حالیکه ما ملزم بودیم مانند کمک مستمری مددجویان بهزیستی پرداخت میکردیم.
بنابراین یک دوازدهم آن تا شهریورماه پرداخت شده، اما در لیستی که در سازمان بهزیستی ارائه میدادند برخی نفرات از طرق مختلف مانند توانمندسازی و… خارج و افراد جدید جایگزین میشوند لذا خروج نفرات و ورود نفرات جدید شکل گرفت که آن خروجیها تعدادشان کمتر از ورودیها بود و از لحاظ اعتباری اینگونه اعلام شد که این افراد مستمری نگرفتند و یا قطع شده ولی قطعی در کار نبود؛ لذا در شهریور ماه بخش عمده ایی از نفراتی که در ماههای قبل جا مانده بودند به این لیست اضافه و پرداخت شد یعنی شش دوازدهم اعتبارات سال ۱۴۰۳ باید پرداخت میشد.
ملکوتی خواه در ادامه گفت: تاکنون ۱۰۷ درصد پرداختی داشتیم یعنی از ۱۰۰ درصد بالاتر پرداخت کردیم در حالیکه در منابع سازمان هدفمندی ۵۴ درصد محقق شده بخاطر اولویت و ضرورت عزیزان مددجوی بهزیستی که با مشکل برنخورند. خبر خوشی که باید عرض کنم این است که سازمان با این پرداختی که کرده است یارانه و مستمری هیچکدام از عزیزان قطع نشده است و اگر افرادی در لیست سال ۱۴۰۳ بودند از فروردین تا شهریورماه به هر دلیلی مستمری دریافت نکرده قول دادیم به سازمان بهزیستی و مسئولان رفاه و کار این نفرات را لحاظ کنیم.
به دنبال سیاستهای جدید دولت در حوزه یارانه نقدی و بهروزرسانی دادههای اقتصادی خانوارها، احتمال حذف یارانه برخی دهکها بهویژه دهکهای بالای درآمدی مطرح است.
بهگفته علیرضا محمدی، رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان، جدیدترین بهروزرسانی اطلاعات خانوارها در مهرماه امسال عملیاتی خواهد شد.
این بهروزرسانی میتواند منجر به تغییر در ترکیب یارانهبگیران و حذف یارانه خانوارهایی شود که شرایط لازم برای دریافت یارانه را ندارند.
بر اساس بند «د» تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است که هر شش ماه، با اتکا به دادههای متقن و ثبتی از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان، درآمد سرانه خانوارها و قدرت خرید مردم را مورد ارزیابی قرار دهد.
در این راستا، دولت بهدنبال شناسایی گروههای مشمول حمایت و حذف یارانههای پردرآمدها است. با این حال، بهجز سال ۱۳۹۳ که در آن برخی از یارانهبگیران از دریافت یارانه انصراف دادند، هیچ اقدام گستردهای برای حذف یارانهبگیران فاقد شرایط صورت نگرفته است.
در سال جاری، با توجه به برگزاری آزمون وسع، امکان حذف یارانه خانوارهای پردرآمد وجود دارد. در این آزمون، علاوه بر معیارهای اقتصادی مانند درآمد و دارایی، شاخصهای غیراقتصادی نظیر جنسیت سرپرست خانوار، تعداد افراد معلول و بیمار خاص در خانوار و تعداد اعضای فعال در سن کار نیز لحاظ خواهد شد.
در حال حاضر، از مجموع جمعیت کشور، حدود ۷۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مشمول دریافت یارانه نقدی هستند. این در حالی است که در سال گذشته، تعداد یارانهبگیران حدود ۸۱ میلیون نفر اعلام شده بود. با توجه به کسری منابع در نیمه اول سال جاری و عدم امکان افزایش مبلغ یارانه، دولت در تلاش است تا با ساماندهی و بهروزرسانی اطلاعات، یارانههای افراد واجد شرایط را تقویت و یارانههای بینیازان را حذف کند.
با عملیاتی شدن آزمون وسع، انتظار میرود که یارانه خانوارهایی که در دهکهای بالای درآمدی قرار دارند، بهتدریج حذف شود. این اقدام نهتنها میتواند به بهبود وضعیت معیشتی خانوارهای کمدرآمد کمک کند، بلکه به توزیع عادلانهتر یارانهها نیز منجر خواهد شد.
بنابراین، خانوارهایی که به دلیل وضعیت اقتصادی خود باید از یارانه برخوردار شوند، میتوانند از این تغییرات بهرهمند شوند.
کالاهای اساسی ۳۵ درصد گران شد، یارانه ها افزایش پیدا نکرد؟
نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که علی رغم افزایش قیمت ۳۵ درصدی کالاهای اساسی در بودجه سال آتی، هیچ کجای بودجه خبری از افزایش ۳۵ درصدی یارانه ها نیست. گفتنی است در شرایطی که فلسفه تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی، به منزله محافظت از معیشت اقشار کم برخوردار است، بنابراین این انتظار می رود که یارانه ها نیز متناسب با افزایش نرخ کالاهای اساسی، افزایش یابد.