سال قبل در قانون بودجه تصویب شده بود که سهام عدالت به جاماندگان سه دهک کم درآمد اختصاص یابد.
پیش از این هم رئیس وقت سازمان خصوصی سازی اعلام کرد که افراد جامانده از سه دهک کم درآمد و نیز اموال مازاد دولت برای واگذاری به افراد، شناسایی شده است.
در گزارش تفریغ بودجه ۱۴۰۲ در تبصره ۲ بند ن آمده است، دولت موظف است از محل سهام متعلق به دولت یا شرکتهای دولتی در بنگاههای قابل واگذاری قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در سقف ردیف درآمدی نسبت به واگذاری سهام عدالت به کلیه جاماندگان مشمول دریافت این سهام اقدام و گزارش اجرای این بند زا هر ۳ ماه یکبار توسط وزارت اقتصاد به کمیسیون اقتصاد و اجتماعی مجلس ارائه کند.
تفریغ بند ن،بر اساس بررسیها، در سال ۱۴۰۲ واگذاری سهام عدالت از محل سهام متعلق به دولت یا شرکتهای دولتی در بنگاههای قابل واگذاری، قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ به جاماندگان مشمول دریافت این سهام صورت نپذیرفته که مبین عدم رعایت مفاد حکم این بند است.
سازمان خصوصی سازی با توجه به تعداد ۴۹ میلیون و ۱۴۸ هزار و ۷۷۴ نفر مشمول سهام عدالت و محدودیت منابع و امکانات موجود برای تخصیص سبد سهام عدالت، مشمولان پیشنهادی شامل مددجویان کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی،سه دهک ایثارگران،تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران و افرادی که در محله قبلی توزیع سهام عدالت دعوتنامه دریافت و لیکن ثبت نام آنها نهایی و قطعی نشده بود،را تهیه و برای حدود ۴.۷ میلیون نفر از مشمولان دارای شرایط سهام عدالت به ارزش هر نفر ۱۰ میلیون تومان را پیشبینی و موضوع را توسط وزیر اقنصاد به معاون اول برای تصویب هیات وزیران ارسال نموده، ولی موارد مزبور به تصویب هیات وزیران نرسیده است.
شورای عالی اصل ۴۴تصویبنامه مورخ ۲۷ اسفند ۱۴۰۲ «فرآیند و چارچوب تخصیص سهام به افراد مشمول » را تصویب کردولی تا پایان سال اقدامی برای تعیین و تصویب پرتفوی سهام و توزیع سهام عدالت صورت نگرفته است. (نوشداروی بعد از مرگ سهراب)
لذا وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی سازی عملکرد این بند را صرفا در مقاطع ۶ ماهه و ۹ ماهه به کمیسیونهای مجلس ارائه کرد که مبین عدم رعایت قسمت اخیر مفاد حکم این بند است.
جزئیات انتقال سهام بورسی به وراث اعلام شد
محمد باغستانی اعلام کرد: در صورت فوت یکی از سهامداران بازار سرمایه (غیر از سهام عدالت)، ابتدا یکی از ورثه که سجامی است باید به میز خدمت الکترونیکی درگاه ذینفعان بازار سرمایه جهت اطلاع از وضعیت دارایی متوفی مراجعه کند و سپس با مراجعه به اداره مالیات آخرین محل سکونت متوفی نسبت به پرداخت مالیات بر ارث اقدام نماید.
وی افزود: در گام بعدی، برای ثبت الکترونیک درخواست تشکیل پرونده انتقال اوراق بهادار متوفی به وراث، یکی از ورثه که سجامی است میتواند در هر ساعت از شبانه روز با مراجعه به درگاه ذینفعان بازار سرمایه نسبت به بارگذاری «تصویر گواهی انحصار وراثت گواهی پرداخت مالیات بر ارث مربوط به اوراق بهادار، تصویر کارت ملی و شناسنامه وراث، تصویر گواهی فوت یا مدارک هویتی متوفی» اقدام کند و در ادامه پس از ثبت درخواست، مدارک در شرکت سپردهگذاری مرکزی بررسی و نتیجه به اطلاع وراث خواهد رسید.
باغستانی تصریح کرد: پیش از این، وراث متوفیان صرفا برای اطلاع از میزان دارایی اوراق بهادار شخص فوت شده و یا تشکیل پرونده تقسیم اوراق بهادار متوفی میبایست به صورت حضوری به یکی از دفاتر پیشخوان دولت مراجعه میکردند که با راه اندازی سرویس ثبت الکترونیک درخواست تشکیل پرونده انتقال اوراق بهادار متوفی به وراث (غیر از سهام عدالت) از بستر درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه، مراجعه حضوری حذف و همه فرایند به صورت کاملا الکترونیک انجام میشود.
لازم به ذکر است این فرآیند مختص به اوراق بهادار (بجز سهام عدالت) است و با توجه به گستردگی ذینفعان فرآیند تقسیم سهام عدالت، گستردگی جامعه آماری سهامداران عدالت فوت شده و متفاوت بودن قوانین و مقررات حاکم بر آن، تقسیم سهام عدالت فوت شدگان، همچنان با مراجعه به دفاتر منتخب کارگزاریها و شعب منتخب بانکها امکان پذیر است.
گفتنی است خدمت جدید انتقال الکترونیک اوراق بهادار متوفیان به وراث (غیر از سهام عدالت) در حاشیه برگزاری یازدهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه، خصوصی سازی و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری (Kishinvex۲۰۲۴) با حضور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار رونمایی شد.