طبق ماده ۳۹ قانون کار ایران، تنها در مناسبتهایی همچون نوروز، کارفرما موظف به دادن عیدی به کارمندان است. این عیدی معادل حداقل دستمزد ماهانه است که توسط وزارت کار تعیین میشود. به این ترتیب، شب یلدا به عنوان یک تعطیلات رسمی در نظر گرفته نمیشود و کارفرما در این شب ملزم به پرداخت عیدی نیست.
چرا دادن عیدی در شب یلدا اهمیت دارد؟
با اینکه هیچ الزام قانونی برای پرداخت عیدی در شب یلدا وجود ندارد، بسیاری از کارفرماها برای ایجاد فضای مثبت و تقویت روابط کاری، در این شب به کارمندان خود عیدی میدهند. این عیدی میتواند به صورت هدایای نقدی، هدایای تبلیغاتی یا حتی برگزاری جشنهای کوچک در محل کار باشد. این حرکت نه تنها حس قدردانی و ارزشمند بودن را به کارکنان منتقل میکند، بلکه باعث تقویت روحیه و انگیزه آنها میشود.
عیدی دادن در شب یلدا میتواند به افزایش روحیه کارکنان کمک کند و احساس وفاداری و تعلق به سازمان را در آنها تقویت کند. کارکنان وقتی متوجه میشوند که کارفرما به فرهنگ ملی و آداب اجتماعی کشور احترام میگذارد، بیشتر در محیط کار مشارکت میکنند. همچنین برگزاری جشنها و دادن عیدی در شب یلدا میتواند فضای محیط کار را پرانرژی و مثبت کند. این کار به کارکنان کمک میکند احساس کنند که جزو یک خانواده بزرگ هستند و در نتیجه انگیزه و کارایی آنها افزایش مییابد.
عیدی شب یلدا؛ ترویج فرهنگ ایرانی
عیدی دادن در شب یلدا، نه تنها به شاد کردن عزیزانمان کمک میکند، بلکه نشاندهندهی احترام به فرهنگ و سنتهای ایرانی است. این اقدام میتواند به حفظ هویت فرهنگی کشور کمک کند.
عیدی مناسب شب یلدا چیست؟
اگر تصمیم دارید در شب یلدا به کارمندان یا اطرافیان خود عیدی بدهید، انتخابهای متعددی برای هدیه دادن وجود دارد. در اینجا چند پیشنهاد برای عیدی شب یلدا آوردهایم:
هدایا و محصولات سنتی ایرانی
هدایا و محصولات سنتی ایرانی مانند انار، هندوانه، آجیل و خشکبار همیشه انتخابهای خوبی هستند. این هدایا علاوه بر زیبایی، نماد برکت و خوشبختی هستند.
پول نقد یا کارت هدیه
پول نقد یا کارت هدیه یکی از محبوبترین گزینههاست که هم برای فرد گیرنده کاربردی است و هم بهراحتی میتوان آن را شخصیسازی کرد.
بستههای فرهنگی و هنری
برای عیدی خاص و ماندگار در شب یلدا، میتوانید از بستههای فرهنگی مانند کتابهای مفید، دیوان حافظ، تقویمهای نفیس یا آثار هنری کوچک استفاده کنید.
تجربههای خاص
یکی دیگر از گزینههای جذاب برای عیدی شب یلدا، هدیه دادن تجربههایی خاص مانند بلیت کنسرت، نمایشگاه هنری یا سفر کوتاه است. این نوع هدایا خاطرات ماندگاری برای فرد میسازد.
«ذبیحاله سلمانی» در گفتوگویی افزود: تا قبل از سال ۱۴۰۲، کمکهای رفاهی مستقیم و غیرمستقیم به کارمندان دولت، با توجه به ماده (۴۰) قانون الحاق (۱) و همچنین ضوابط اجرایی قانون بودجه سنواتی، تعیین و از سوی دستگاههای اجرایی پرداخت میشد.
به گفته وی، قانونگذار در ماده (۴۰) قانون الحاق (۱) آورده است که اجازه داده میشود اعتبارات برنامه خدمات رفاهی کارکنان دولت، مندرج در قوانین بودجه سنواتی برای ارائه تسهیلات رفاهی و تشویق کارکنان و کمک هزینه مسکن به صورت نقدی یا صورت دیگر بر اساس موافقتنامهای که با سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و یا استان مبادله خواهد شد، استفاده شود.
وی افزود: در سال ۱۴۰۲ ، قانونگذار در بند (د) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، دولت را مکلف کرد که ضوابط اجرایی برای اعطای مزایای جانبی از قبیل پرداختهای مناسبتی، رفاهی، بیمه تکمیلی، هزینه ایاب و ذهاب، حق مسکن را تهیه و به تصویب شورای حقوق و دستمزد برساند.
سلمانی اظهار داشت: دستورالعمل اعطای مزایای جانبی پس از بررسیهای مختلف و البته بدون توجه به بار مالی آن، در ۲۴ مهرماه پارسال طی بخشنامه معاون اول وقت، به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
معاون سرمایه انسانی اداری و استخدامی کشور گفت: متاسفانه به دلیل عدم تامین بار مالی آن، اقلامی که تحت عنوان حق مسکن، پرداخت مناسبتی و نظایر آنها پیشبینی شده بود، پرداخت نشد و نارضایتیهای زیادی را در بین کارمندان دولت به بار آورد.
وی گفت: در سال ۱۴۰۳ در قانون بودجه سال جاری، این حکم تنفیذ نشد و در ضوابط اجرایی قانون بودجه سال جاری مصوب ۱۶ اردیبهشت ماه امسال نیز حکمی برای خدمات رفاهی شاغلین، پیشبینی نشد و صرفا در تبصره (۲) ماده (۴) آن مقرر شد دستگاههای اجرایی میتوانند در حدود تکالیف قانونی نسبت به ارائه امکانات و کمکهای رفاهی به بازنشستگان و مستمری پیگیران خود در چارچوب موافقنامه اقدام کنند.
سلمانی افزود: از این رو مقرر شد، دستورالعمل کمکهای رفاهی مستقیم و غیرمستقیم با رشد ۲۰ درصدی نسبت به سال قبل، با هماهنگی و همکاری سازمان اداری و استخدامی و برنامه و بودجه کشور تهیه و به عنوان الحاقیه و اصلاحیه ضوابط اجرایی قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به تصویب هیات وزیران برسد که در ۱۶ آبان ماه امسال به تصویب رسید.
وی گفت: با توجه به منابع بودجه کل کشور، در مصوبه پیشنهادی کمک هزینه غذای روزانه ۳۶ هزار تومان، کمک هزینه ایاب و ذهاب در تهران ۳۶۰ هزار تومان و در شهر های بالای ۵۰۰ هزار نفر جمعیت، ۲۴۰ هزار تومان، کمک هزینه مهدکودک و نظایر آن ۳۵۰ هزار تومان برای فرزند زیر شش سال، (با ۲۰٪ رشد) نسبت به سال گذشته تهیه شد و همچنین کمکهای رفاهی مستقیم و غیرمستقیم مطابق با موافقتنامه مبادله شده با سازمان برنامه و بودجه قابل پرداخت است.
معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی افزود: بانکها، بیمهها و شرکتهای دولتی نیز با حداکثر ۲۰ درصد رشد نسبت به عملکرد بودجه سال ۱۴۰۲ مشمول مصوبه مذکور هستند و پرداخت کمکهای رفاهی مستقیم و غیرمستقیم شامل کارکنان قرارداد کار معین، ساعتی و مشمولان ماده (۱۲۴) قانون مدیریت خدمات کشوری (کارکنان کارگری) هم میشود و دستگاههای اجرایی مجاز هستند با رعایت مفاد موافقتنامه خود اقدام کنند.
وی گفت: دستگاههای اجرایی مکلفاند، امکانات و خدمات رفاهی به بازنشستگان خود در سقف اعتبارات ابلاغی را اقدام کنند.