آن چه از اظهارات پزشکیان به طور کلی بر می آید، این است که یارانه بنزین میبایست به طور عادلانه تری به مردم اختصاص یابد. در این زمینه در سال های اخیر حداقل سه سناریو مطرح شده و یا قابل طرح است:
۱- افزایش نرخ بنزین با سهمیه های کنونی و اختصاص منابع حاصل از آن به یارانه بگیران: طبق این سناریو، سهمیه های کنونی بنزین حفظ می شود، منتهی قیمت بنزین برای بنزین یارانه ای و آزاد افزایش می یابد. منابع به دست آمده از این اقدام در قالب افزایش یارانه به یارانه بگیران اختصاص خواهد یافت.
۲- بنزین سه نرخی: در این سناریو، به طبقات سهمیه بنزین کنونی (یعنی بنزین یارانه ای و آزاد) یک بنزین نرخ آزاد با نرخ بالاتر اضافه خواهد شد تا به این ترتیب عملاً یارانه مصرف کنندگان بیش از الگو کاملاً حذف شود. این اقدام موجب خواهد شد تا لااقل بی عدالتی در زمینه یارانه بنزین، بیشتر نشود.
۳- اختصاص یارانه بنزین به هر ایرانی: طبق این سناریو، بنزین به هر ایرانی تعلق خواهد یافت. به عنوان مثال به هر ایرانی روزانه یک لیتر (ماهانه ۳۰ لیتر) بنزین اختصاص می یابد. خانوارها خواهند توانست بنزین مازاد بر نیاز خود را به نرخ آزاد یا توافقی در یک بازار به دولت و یا افراد دیگر بفروشند. نظیر چنین طرحی پیشتر در منطقه آزاد کیش و به طور آزمایشی اجرا شده است.
در حالی در بودجه سال آینده بنا به گفته مقامات دولتی هیچ اشارهای به تغییر قیمت بنزین نشده، اما یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس امروز در جلسه علنی مجلس در مخالفت با لایحه بودجه سال آینده، ادعا کرده؛ پیشبینی ما آن است که در لایحه بودجه سال آینده افزایش قیمت بنزین تا ۴۰ درصد آمده است.
این در شرایطی است که سید حمید پورمحمدی، رییس سازمان برنامه و بودجه سهشنبه در اولین نشست خبری خود در تشریح جزییات لایحه بودجه سال آینده در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در بودجه سال آینده قیمت بنزین ثابت و بدون افزایش قیمت خواهد ماند، گفته بود: در بودجه پایه افزایش و کاهش قیمت بنزین منعکس نمیشود.
بودجه از هر تغییر ناگهانی اجتناب کرده است
بنا به روایت مژگان خانلو، سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه، اساسا بودجه و نظام بودجهریزی محل تعیین قیمت بنزین نیست. به گفته او، تعیین قیمت فرآوردههای نفتی نیازمند تصمیم.گیری در سطح کلان مدیریت کشور است و برای تعیین و اصلاح قیمت آن باید گفتگوهای لازم در سطوح مختلف انجام و با وفاق عمومی شکل بگیرد.
وی تاکید کرده؛ سیاست سازمان برنامه و بودجه این است که هر اصلاحی در این خصوص باید با وفاق جمعی انجام شود و بودجه پیشنهادی دولت از هر تغییر ناگهانی و تصمیم شوک آور به سایر بازارها اجتناب کرده است.
در این میان، الیاس حضرتی، رییس شورای اطلاعرسانی دولت در تازهترین اظهارنظر گفته است: فعلا هیچ خبری راجع به قیمت بنزین نیست و مردم خیالشان راحت باشد.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم عنوان کرده؛ بارها تاکید شده که مردم درباره افزایش قیمت بنزین غافلگیر نخواهد شد و اگر موضوع افزایش قیمت به نتیجه برسد، این مسأله را با مردم طرح میکنیم و بدون هماهنگی با مردم کاری انجام نخواهد گرفت.
بنزین ۴۰ درصد گران میشود؟
با این وجود، حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ مدعی شده؛ تورم سال جدید به دلیل تصمیماتی بود که در بودجه سال گذشته در زمینه کالاهای اساسی اتخاذ شد و اگر ما بخواهیم ارز کالاهای اساسی را باز هم کاهش دهیم قطعاً تورم در سال آینده افزایش چشمگیری خواهد یافت و این موضوع نارضایتی مردم را از افزایش میدهد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی تاکید کرده؛ اگر میخواهید تورم در سال آینده افزایش یابد، به کلیات بودجه رأی دهید. رأی مثبت به کلیات لایحه بودجه به معنای آن است که ما موافق افزایش قیمت کالاهای اساسی و کوچک شدن سفره مردم هستیم.
صمصامی اظهار کرده؛ پیش بینی ما آن است که در لایحه بودجه سال آینده افزایش قیمت بنزین تا ۴۰ درصد آمده است چراکه بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان برای آن منابع پیش بینی شده است.