مروتی، بازنشسته کارگری، با بیان اینکه بازنشستگان کشوری و لشگری سه ماه علیالحساب متناسبسازی برای ماههای تیر، مرداد و شهریور دریافت کردهاند، از تعلل طولانی سازمان تامین اجتماعی انتقاد کرد.
او افزود: اکثریت بازنشستگان کشور، چیزی بیش از ۶۵ درصد آنها بازنشسته کارگری هستند؛ چند میلیون خانواده چشمشان به مستمری پرداختی تامین اجتماعیست با این حال این سازمان اهتمامی برای عمل به قانون و اجرای متناسبسازی ندارد.
مروتی با تاکید بر اینکه در برنامه هفتم توسعه همه صندوقها از جمله تامین اجتماعی مکلف شدهاند از ابتدای امسال متناسبسازی را برای بازنشستگان و مستمریبگیران خود اجرایی کنند؛ اضافه کرد: در قانون تمایزی میان صندوقها و بازنشستگان آنها نیست. بایستی متناسبسازیِ ۹۰ درصدی از فروردین امسال برای همه بازنشستگان کشور بدون استثنا اجرا میشد؛ به سایر بازنشستگان ماهی یک میلیون تومان به عنوان علیالحساب پرداختند اما بازنشستگان کارگری فقط سه میلیون تومان در روزهای قبل از انتخابات ریاست جمهوری دریافت کردند و بعد از آن پرداختها متوقف شد.
این بازنشسته کارگری ادامه داد: در نیمههای هفتمین ماه از سال هستیم؛ چه زمانی قرار است احکام متناسبسازی بازنشستگان صادر شود و دقیقاً کی میخواهند معوقات آن را به بازنشستگان پرداخت کنند؟ بازنشستگان کارگری عموماً حداقلبگیر و زیر خط فقر هستند؛ این بازنشستگان با حقوق ده یا یازده میلیون تومانی زندگی میکنند. آیا رواست که هفت ماه منتظر اجرای قانون باشند و در عین حال از دریافت علیالحساب نیز محروم بمانند؟
رفاه اجتماعی از تأمین منابع مالی متناسبسازی حقوق ۸۰۰ هزار بازنشسته تأمین اجتماعی خبر داد.
«احمد میدری»، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: پس از تشکیل جلسات با دستور دکتر عارف معاون اول ریاستجمهوری و باهماهنگی سازمان برنامهوبودجه، مبلغ ۸ هزار میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات متناسبسازی بازنشستگان در اختیار سازمان تأمین اجتماعی قرار گرفت.
وی افزود: تا پایان سال نیز مطابق قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان، مبلغ ۳۰ هزار میلیارد تومان بهصورت اوراق بدهی تحویل سازمان تأمین اجتماعی خواهد شد.
وزیر رفاه تصریح کرد: متناسبسازی حقوق بازنشستگان صندوق فولاد و کشوری نیز از محل یک درصد مالیات بر ارزش افزود بهصورت ماهانه پرداخت میشود.
طبق اعلام بازنشستگان کشوری، پرداخت یک میلیون تومان به عنوان متناسبسازی حقوق تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت. این بدان معناست که بازنشستگان همچنان این مبلغ را به صورت ماهانه دریافت خواهند کرد.
«محمدزاده» فعال صنفی بازنشستگان کشوری از نتیجه پیگیریها برای صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان خبر داد.
وی گفت: از قرار معلوم، در حال حاضر هنوز محاسبات همترازی و میزان افزایش قطعی حقوق بازنشستگان مشخص نشده است؛ صندوق کشوری اعلام کرده تا اطلاع ثانوی و تا زمان صدور احکام جدید که معلوم نیست چه زمانی باشد، پرداخت یک میلیون تومان علیالحساب ادامه خواهد داشت.
محمدزاده با بیان اینکه این یک میلیون تومان که برای ماههای تیر، مرداد و شهریور پرداخت شده، علیالحساب است و قطعی نیست؛ ادامه داد: بعد از صدور احکام رقم قطعی افزایش مشخص خواهد شد.
به گفته این فعال صنفی، بازنشستگان انتظار دارند هرچه زودتر ترجیحاً تا قبل از پایان مهر، احکام جدید صادر و رقم قطعی افزایش مشخص شود.
چرا متناسبسازی تأمین اجتماعی اجرا نشد؟
تبعیض در اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان و بلاتکلیفی بازنشستگان تأمین اجتماعی بیش از هر چیز به محل تأمین منابع موردنیاز برای متناسب ساز مربوط است. در قانون، پیشبینی شده که منابع مالی موردنیاز برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان در صندوقهای دولتی به مبلغ ۵۰ هزار میلیارد تومان از محل افزایش یک درصد مالیات ارزشافزوده تأمین شود؛ اما برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی، در قانون بودجه امسال پیشبینی شده است که دولت ۱۳۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به تأمین اجتماعی پرداخت کند تا با استفاده از این منابع، متناسبسازی حقوق این بازنشستگان اجرا شود.
با توجه به فرایند اجرای این قانون، به نظر میرسد فقط در دولت سیزدهم بخشی از بدهی دولت معادل منابع موردنیاز برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در ۳ ماهه اول سال پرداخت شده و بعدازآن پولی به تأمین اجتماعی داده نشده تا متناسبسازی را اجرا کند.
در این میان، هزینههای ماهانه تأمین اجتماعی برای پرداخت حقوق، مستمری و هزینه درمان مستمریبگیران و بیمهپردازان بهقدری بالاست که قدرت خرج اضافه ندارد. در این وضعیت، مادامیکه دولت طبق قانون نسبت به بازپرداخت بدهی انباشت شده خود به سازمان تأمین اجتماعی اقدام نکند، بازنشستگان و مستمریبگیران این سازمان از متناسبسازی محروم خواهند بود.