بیش از ۴۹ میلیون ایرانی دارنده سهام عدالت هستند و هر سال سود سهام عدالت به حساب این افراد واریز میشود.
با این حال جمعیت قابل توجهی از جمعیت کشور سهام عدالت ندارد و طی سالهای گذشته فرصت مجددی جهت ثبت نام سهام عدالت برای این افراد در نظر گرفته نشده است.
همچنین بسیاری از خانوادهها در صدد آن هستند که ثبتنام سهام عدالت را برای نوزادان و کودکان خود انجام دهند. در این خصوص شایعات فراوانی وجود دارد و برخی اخبار ضد و نقیض در خصوص زمان و نحوه ثبتنام سهام عدالت نوزادان منتشر شده است. سامانه سهام عدالت که از مدتی قبل مجدداً راهاندازی شده، به این شایعات واکنش نشان داده است.
سامانه سهام عدالت در پاسخ به این سوال که آیا سهام عدالت به افرادی كه تازه به دنیا آمدهاند تعلق میگیرد، اعلام کرده است: در حال حاضر ثبتنام جدید امکان پذیر نیست.
این سامانه هر گونه ثبتنام جدید را به طور کلی تکذیب کرده و اعلام کرده در حال حاضر تمام سهام قابل تخصیص به گروههای هدف واگذار و نهایی شده و سهمی برای واگذاری به افراد جدید از سبد سهام عدالت وجود ندارد.
فروش سهام عدالت
کلاهبرداران به بهانه سهام عدالت و سود سهام عدالت سعی میکنند به طرق مختلف مردم را فریب دهند و حساب آنها را خالی کنند؛ تازهترین نوع کلاهبرداری پخش شایعه خرید و فروش برگه سهام عدالت است.
کامنتهای فراوانی در پستهای فضای مجازی دیده میشود که برخی افراد مردم را برای خرید و فروش برگه سهام عدالت به صفحاتی ترغیب میکنند تا از این طریق از آنها کلاهبرداری نمایند.
این در حالی است که برگههای سهام عدالت قابل معامله نیستند. سامانه سهام عدالت در این خصوص نوشته است: برگههای سهام عدالت فاقد هرگونه ارزشی میباشند.سامانه سهام عدالت در پاسخ به سؤال دارندگان سهام عدالت در خصوص خرید و فروش سهام عدالت نوشته است: در حال حاضر امکان خرید و فروش سهام عدالت وجود ندارد اما در آینده هر دو روش (مستقیم و غیر مستقیم) امکان فروش سهام توسط مشمولین در بازار معاملاتی بورس و فرابورس میسر میشود.
واریز سود سهام عدالت
محمد باغستانی، مدیر عامل سپردهگذاری مرکزی با اشاره به اقدامات سپردهگذاری برای پرداخت سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ گفت: سپردهگذاری مرکزی، پیرو مصوبه شورای عالی بورس، واریز مرحله سوم سود سال مالی منتهی به ۱۴۰۱ را از ۳۶ ناشر بورسی تجمیع و به مشمولان سهام عدالت پرداخت کرد.
او، وصول نشدن سود شرکت مپنا را یکی از موانع بر سر راه پرداخت سود کامل سال مالی ۱۴۰۱ اعلام کرد و افزود: مطالبات این شرکت، بالغ بر ۴۵۰ میلیارد تومان بود که بهرغم تلاشهای صورت گرفته، وصول نشد، از این رو، واریز ۱۰۰ درصدی سود سهام عدالت، محقق نشد.
باغستانی، اعلام کرد: در صورتی که این مبلغ واریز شود، سود سال مالی ۱۴۰۱ با دوره بعدی پرداخت سود از سوی سپرده گذاری، واریز میشود.
او تاکید کرد: برای پرداخت سود سال مالی ۱۴۰۲، مانع جدی برای پرداخت سود وجود نخواهد داشت.
باغستانی، درعین حال، پرداخت سود وراث متوفیان را از دیگر اقدامات این شرکت برشمرد و گفت: یکی از مواردی که برای اولین بار انجام شد، پرداخت سود وراث متوفیان سهام عدالت بود. براین اساس، آن دسته از متوفیان وراث سهام عدالت که از طریق سامانه میراث نسبت به تقسیم ارث خود اقدام کرده بودند، برای اولین بار مالیات بر ارث این سود را با هماهنگی سازمان امور مالیاتی از محل سود ثبت و خالص سود وراث سهام عدالت بین ورثه براساس گواهی انحصار وراثت تقسیم و در این دوره پرداخت شد.
مدیر عامل سپردهگذاری مرکزی با تاکید بر اینکه پرداخت سود سهام عدالت بیش از یک میلیون متوفی سهام عدالت بالغ بر ۴ میلیون ورثه بود، توضیح داد: اطلاع رسانی از بستر شبکه اجتماعی داخلی اقدام دیگری بود که با هماهنگی پیامرسانهای بله، روبیکا و آی گپ صورت گرفت و به این واسطه، پرداخت سود برای هر نفر انجام گرفت و پیامهایی مبتنی بر میزان سود به مشمولان سهام عدالت ارسال شد. در واقع، بیش از ۲۵ میلیون پیامک در بستر شبکههای اجتماعی به مشمولان سهام عدالت ارسال شد.
باغستانی، درباره تفاوت در رقم سود واریزی به حساب مشمولان مختلف، افزود: معمولا دستهبندی ۴ پرتفوی معروف برای میزان سود اعلام میشود اما در این دوره به دلیل اینکه هم سود سهام عدالت به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم صورت گرفت، حالتهای متفاوتی داشت، حتی دریک خانواده اعداد و ارقام متفاوتی پرداخت شد اما به صورت عمومی، پرتفوی سهام عدالت شامل یک میلیون تومان، ۴۹۲ و ۵۳۲ هزار تومانی بود.این درحالی است که امکان دارد، مشمولان استانهای مختلف به دلیل پرتفوی متفاوت، فروش سهام و نقل و انتقالات قانونی، اعدادی بیشتر یا کمتری را دریافت کرده باشند.