علیرضا محمدی با اشاره به بند “د” تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ که براساس آن، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است ضمن به روزرسانی دادهها، دو بار در سال با اتکا به دادههای متقن و ثبتی پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان و واقعیتهای اقتصادی کشور، درآمد سرانه خانوارها و قدرت خرید مردم، نسبت به شناسایی گروههای مشمول حمایت و مشمولان ماده ۱۳ قانون حّمایت از خانواده و جوانی جمعیت و برقراری حمایتهای یارانهای آنها و اعلام حذف گروههای پردرآمد از حمایتهای یارانهای اقدام کند، اظهار کرد: در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ نیز به بهروزرسانی دادههای خانوارها اشاره و تاکید شده است.
وی با بیان اینکه آخرین به روزرسانی دادههای اقتصادی خانوارها در دیماه سال ۱۴۰۲ اتفاق افتاده است، گفت: طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، قرار بر این بوده که شهریورماه سال ۱۴۰۳ نیز مرحله بعدی ثبت و اعمال به روزرسانی اقتصادی خانوارها اتفاق بیفتد، از همین رو پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان اقدام به دریافت و پایش دادههای اقتصادی جدید خانوارها از سوی دستگاههای مختلف کرده تا براساس شاخصها و متغیرهای اقتصادی و رفاهی میزان وسع خانوارها را بادریافت دادهها نسبت به بروزرسانی و اعمال دهک جدید اقدام کند.
محمدی در این میان نیز از عدم ارسال داده خانوارها از سوی برخی دستگاهها از جمله بانک مرکزی خبر داد و گفت: بانک مرکزی یکی از دستگاههای مهم دادهای محسوب میشود، اما تاکنون اطلاعات بانکی به این پایگاه برای این مرحله نرسیده است.
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان در همین راستا از اعمال سومین مرحله به روزرسانی اطلاعات اقتصادی خانوارها در اواخر شهریور یا مهرماه خبر داد و یادآور شد: طبق آئیننامه اجرایی بند الف، جز ۶، تبصره ۸ قانون برنامه و بودجه سال ۱۴۰۳، در سال جاری وسعسنجی، رتبهبندی و دهکبندی خانوارها، براساس شاخصهای دریافتی از سوی دستگاهها امسال برعهده وزارت تعاون و تصمیمگیری برای حذف یا اضافه افراد مشمول با سازمان هدفمندی یارانههاست که البته به دلیل تغییرات در دولت، نهایی شدن آیین نامه مذکور به تعویق افتاد و قرار است در هفته آتی پس از نهایی شدن و به محض ابلاغ، نسبت به اعمال دهکهای جدید اقدام شود.
افزایش یارانه نقدی
طبق تبصره ۸ قانون بودجه ۱۴۰۲، سازمان هدفمندسازی یارانهها موظف به پرداخت یارانه نقدی به اقشاری است که از طرف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان یارانهبگیر شناخته شدهاند.
اقتصادآنلاین نوشت: در حال حاضر، یارانه به دهکهای ۱ تا ۳ مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و به دهکهای ۴ تا ۹ مبلغ ۳۰۰ هزار تومان پرداخت میشود.
حسینی بیان کرد که یارانه فعلی نیز با تحقق صد درصدی منابع مالی همراه نبوده و به همین دلیل امکان افزایش مبلغ یارانه وجود ندارد. در نیمه اول سال ۱۴۰۳، حدود ۵۲ تا ۵۳ درصد از منابع مورد نیاز محقق شده و سازمان با ۵۰ درصد کسری منابع مواجه است.
بودجه سازمان هدفمندسازی یارانهها براساس منابعی که محقق میشود، تعیین میشود. اگر منابع مالی افزایش پیدا کند، امکان افزایش مبلغ یارانه نیز وجود خواهد داشت.
علاوه بر یارانه نقدی، سازمان باید یارانه طرح دارویار (شیرخشک، دارو و ملزومات پزشکی)، مستمری بهزیستی و کمیته امداد وهمچنین مواردی که در جدول ۱۴ قانون بودجه لحاظ شده است را باتوجه به منابعی که داریم پرداخت کند.
سازمان برنامه و بودجه مسئولیت تعیین منابع و مصارف را بر عهده دارد و این سازمان است که باید تصمیم بگیرد که چگونه منابع و مصارف را برای پرداخت یارانهها تخصیص دهد.
حسینی اشاره کرد که نظرات افراد درباره مبلغ یارانه متفاوت است و ممکن است برای یک فرد ۱۰ میلیون تومان هم کم باشد، در حالی که برای فرد دیگر ۳۰۰ هزار تومان کافی باشد. بنابراین، رضایت افراد از مبلغ یارانه به منابع دولت و شرایط اقتصادی بستگی دارد.
سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها در پایان تأکید کرد که افزایش مبلغ یارانه در سال ۱۴۰۳ به دلیل عدم تحقق منابع مالی و شرایط اقتصادی امکانپذیر نیست و باید به منابع دولت و نیازهای جمعیت یارانهبگیر توجه شود.
دولت چقدر یارانه نقدی میدهد؟
طبق بودجه امسال، یارانه نقدی و معیشتی و کالابرگ الکترونیک که تقریباً به همه ملت ایران پرداخت میشود مجموعاً ۳۱۵ هزار میلیارد تومان خرج در بردارد.
یعنی ۸۱ میلیون ایرانی بهطور متوسط در طول سال ۳ میلیون و ۸۸۸ هزار تومان یارانه نقدی و کالابرگ دریافت میکنند که میانگین ماهانه آن ۳۲۴ هزار تومان میشود.
لازم به ذکر است که یارانه نقدی ۳ دهک کمدرآمد ۴۰۰ هزار تومان و مابقی افراد ۳۰۰ هزار تومان است.
ضمناً خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی علاوه بر یارانه نقدی، مجموعاً ۶۵ هزار میلیارد تومان مستمری از محل منابع هدفمندی یارانهها دریافت خواهند کرد.
اگر فرضاً یارانه ۲۰ میلیون نفر با درآمد بالاتر حذف شود، متوسط یارانه دریافتی ۶۱ میلیون نفر باقیمانده سالانه ۵ میلیون و ۱۶۳ هزار تومان خواهد شد که میانگین ماهانه آن ۴۳۰ هزار تومان میشود؛ یعنی با حذف یارانه ۲۰ میلیون نفر، یارانه ۶۱ میلیون نفر باقیمانده ۱۰۰ هزار تومان حدوداً بیشتر خواهد شد.