مطالعه محققان دانشگاه کالیفرنیا نشان میدهد افرادی که روزانه چای داغ مینوشند در مقایسه با کسانی که طرفدار نوشیدن چای نیستند، ۷۴ درصد کمتر در معرض ابتلا به گلوکوم (اب سیاه) قرار دارند.
دکتر آنی کلمن، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «هنوز دلیل این رابطه مشخص نیست، اما جالب اینجاست که تنها نوشیدن چای کافئین دار با کاهش ریسک گلوکوم مرتبط است.»
وی در ادامه تاکید میکند: «چای بدون کافئین و چای سرد و همچنین مصرف قهوه هیچ ارتباطی با این بیماری نشان ندادند.»
گلوکوم به گروهی از بیماریها اطلاق میشود که در آن مایعی در چشم تشکیل میشود و با ایجاد فشار به عصب بینایی آسیب میرساند. این بیماری علت اصلی نابینایی در بین افراد مسن است.
به گفته محققان، افراد سیاهپوست، افراد دارای سابقه گلوکوم در خانواده و افراد مبتلا به فشارخون بالا، دیابت یا سایر مشکلات تاثیرگذار بر جریان خون بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
در این مطالعه، از ۱۷۰۰ شرکت کننده نظرسنجی به عمل آمد و ۵ درصدشان مبتلا به گلوکوم شدند.
در مجموع تیم تحقیق دریافت احتمال ابتلا به گلوکوم در بین افرادی که بیش از شش بار در هفته چای داغ مینوشیدند ۷۴ درصد کمتر بود.
فواید چای سیاه چیست؟
۱) وجود آنتی اکسیدان
وجود آنتی اکسیدانها در مواد غدایی یکی از اصلیترین فاکتورهای تایید سلامتی است. خوشبختانه این ماده در چای سیاه وجود دارد. آنتی اکسیدانها به سلامت کلی بدن کمک میکنند، آسیب سلولی را کاهش میدهند، سطح کلسترول و قند خون را پایین میآورند و به کاهش چربی کمک میکنند.
بهترین راه برای جذب آنتی اکسیدانها از طریق خوردن و نوشیدن مواد غذایی است. حالا که اینطور است پس چرا با خیال راحت یک لیوان چای ننوشیم؟
۲) کمک به سلامتی قلب
چای سیاه حاوی گروه دیگری از آنتی اکسیدانها به نام فلاونوئیدها است، که برای سلامت قلب مفید هستند. فلاونوئیدها را می توان در سبزیجات، میوهها و شکلات تلخ هم پیدا کرد.
مصرف منظم فلاونوئیدها، ممکن است به کاهش بسیاری از عوامل خطر بیماری قلبی، مثل فشار خون بالا، کلسترول بالا،تری گلیسیرید بالا و چاقی کمک کند.
یک بررسی بزرگ از مطالعات نشان داده که به ازای مصرف هر فنجان چای روزانه، خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی ۴%، خطر حمله قلبی و سایر حوادث قلبی و عروقی ۲% و خطر سکته مغزی ۴% کمتر میشود.
۳) کلسترول LDL را کاهش میدهد
LDL و HDL دو نوع لیپوپروتئین هستند که کلسترول را در سراسر بدن حمل میکنند. LDL بیشازحد در بدن میتواند خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد. به این کلسترول، کلسترول بد هم میگویند. مطالعات نشان دادهاند که چای سیاه ممکن است به کاهش سطح LDL کمک کند.
۴) سلامت روده را بهبود میبخشد
نوع باکتری موجود در روده شما، نقش مهمی در سلامت گوارشتان، ایفا میکند. برخی از باکتری های موجود در روده برای سلامتی شما مفید و برخی مضر هستند.
اگر باکتریهای مفید در روده شما وجود داشته باشند، باعث میشوند که کمتر به بیماریهایی مثل التهاب روده، دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و عروقی، چاقی و یا حتی سرطانهای مربوط به دستگاه گوارش دچار شوید.
از فواید چای سیاه پلی فنولهای موجود در آن است که با ترویج رشد باکتریهای خوب و مهار رشد باکتریهای بد به حفظ سلامت روده و ترمیم پوش داخلی دستگاه گوارش کمک میکند.
۵) به کاهش فشار خون کمک میکند
همان طور که میدانید فشار خون بالا میتواند خطر نارسایی قلبی و کلیوی، سکته مغزی، کاهش بینایی و حملات قلبی را افزایش دهد. خوشبختانه، با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگیتان میتوانید فشار خون را کاهش دهید.
مطالعات نشان داده که مصرف منظم چای به کاهش فشار خون کمک میکند. در نتیجه اگر این مشکل را دارید نوشیدن چای در طول روز، به اضافه داروهایی را که پزشک متخصص برایتان تجویز کرده است فراموش نکنید. فقط حتما با پزشکتان مشورت کنید که نوشیدن چای تداخلی با داروهای مصرفیتان ایجاد نکند.
۶) به کاهش خطر سکته کمک میکند
سکته دومین عامل مرگومیر در سراسر جهان است. سکته مغزی زمانی رخ میدهد که یک رگ خونی در مغز مسدود و یا پاره شود و سکته قلبی زمانی اتفاق میافتد که شریانهایی که باعث رسیدن خون به قلب میشوند، بسته شوند.
خوشبختانه با تغییر سبک زندگی مثل مصرف غذاهای کمچرب و سالم، فعالیت بدنی متناوب، کنترل فشار خون و نکشیدن سیگار میتوان به کاهش خطر سکته کمک کرد.
همانطور که اشاره کردیم چای سیاه به کاهش فشار خون کمک میکند؛ در نتیجه خطر سکته قلبی و مغزی را هم کاهش میدهد. مطالعات نشان داده خطر سکته مغزی برای افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد نوشیدن چای بیشتر در روز هستند، کمتر است.
۸) کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان
مثل اینکه فواید چای سیاه تمامی ندارد! این نوشیدنی حاوی پلی فنول است که ممکن است به مبارزه با سلولهای سرطانی در بدن کمک کند.
دقت کنید که مصرف چای سیاه به تنهایی، به هیچ عنوان سرطان را درمان نمیکند و در مواجهه با سرطان، رژیم غذایی فرد باید کاملا زیر نظر پزشک متخصص باشد. اما بعضی از تحقیقات نشان میدهد که این شکل از چای ممکن است در کاهش رشد سلولهای سرطانی تاثیر داشته باشد.