دریافت حقوق بازنشستگی کامل با 15 سال سابقه | با 15 سال سابقه چگونه بازنشسته شویم؟

اگر سنِ بیمه‌گزار به سن مقرر (مطابق قانون) رسیده باشد، اما سابقه پرداخت حق بیمه وی کمتر از ۱۰ سال باشد. در این‌صورت او با خریدِ مابه‌تفاوت سابقه تا ۱۰ سال می‌تواند تقاضای بازنشستگی نماید.


سن بازنشستگی

برای بازنشسته شدن با شرایط کمتر از ۲۰ سال دو حالت وجود دارد که در ادامه به توضیح هریک می‌پردازیم:

۱. مردان ۶۰ ساله و زنان ۵۵ ساله، اگر سابقه پرداخت حق بیمه آن‌ها بین ۱۰ تا ۱۹ سال باشد، می‌توانند تقاضای بازنشستگی نمایند. مستمری این افراد بر اساس میزان سابقه آن‌ها پرداخت می‌شود.
۲. اگر سنِ بیمه‌گزار به سن مقرر (مطابق قانون) رسیده باشد، اما سابقه پرداخت حق بیمه وی کمتر از ۱۰ سال باشد. در این‌صورت او با خریدِ مابه‌تفاوت سابقه تا ۱۰ سال می‌تواند تقاضای بازنشستگی نماید.

برای دریافت بیمه بازنشستگی، شخص بیمه شده باید درخواست بازنشستگی ارائه کند. کارفرمایان نمی‌توانند به اجبار کسی را بازنشسته کنند یا از بیمه تامین اجتماعی بخواهند که شخص را بازنشسته کند.

بعد از اینکه فرد به سن بازنشستگی رسید، می‌تواند برای دریافت مستمری خود اقدام کند. حال این پرسش مطرح می‌شود که محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی به چه صورت است؟

مطابق ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی، مستمری بازنشستگی، یک سی‌ام متوسط دستمزد بیمه‌گزار، ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه محاسبه می‌شود.

اگر بخواهیم واضح‌تر بگوییم یعنی، طبق این ماده مستمری دریافتی هر ماه فرد بازنشسته اینگونه محاسبه می‌شود:

متوسط دستمزد بیمه شده ضربدر تعداد سال‌هایی که بیمه پرداخت کرده است تقسیم بر سی

در جلسه هیات وزیران در ۱۹ آبان ۱۴۰۰، ضمن تصویب نامه مربوط به بیمه فوت و حوادث بازنشستگان و مستخدمین رسمی دستگاه‌های اجرایی تا ۵ سال از تاریخ ۱ فروردین ۱۴۰۰، مبلغ آن هم افزایش پیدا کرد. از این رو، سرمایه بیمه برای فوت هر نفر به هر دلیل و نقص عضو یا از کارافتادگی دائم (کلی و جزئی) در سال ۱۴۰۰ مبلغ برابر با ۱۵۰ میلیون ریال و حق‌بیمه ماهیانه آن ۹۰ هزار ریال برای هر نفر بدون در نظر گرفتن سقف سنی است.

همچنین اینکه در سال ۱۴۰۰، سهم بیمه تکمیلی بازنشستگان ۵۰٪ افزایش داشته است.

با توجه به لایحه‌ای که در تاریخ ۲۱ دی ۱۴۰۱ از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی تحویل شد، بودجه دستگاه‌های دولتی و اجرایی مورد بررسی قرار گرفت. این لایحه در مورد افزایش حقوق کارمندان و حداقل حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۲ است و سقف افزایش حقوق برای بازنشستگان کشوری و لشکری در سال ۱۴۰۲ مشخص شد. بازنشستگان تامین اجتماعی هم در این گروه قرار می‌گیرند.

با توجه به لایحه مذکور حداقل حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری در سال ۱۴۰۳ به میزان ۹،۰۰۰،۰۰۰ تومان تعیین شد. بر اساس تبصره ۱۲ ماده واحده موجود در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، به میزان ۲۰ درصد به حقوق بازنشستگان اعم از بازنشستگان کشوری، لشکری و سایر صندوق‌های بازنشستگی مرتبط با دستگاه‌های دولتی و اجرایی اضافه شد.

به عبارت دیگر حقوق گروه نام برده شده در سال ۱۴۰۳ مبلغی کمتر از ۹ میلیون و سیصدهزار تومان در ماه نباید باشد. همچنین بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۳، کارمندان دولت در سال ۱۴۰۳ یک افزایش حقوق ۲۰ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۲ تجربه می‌کنند.

بخشنامه قانون جدید نقل‌و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص مصوب یازدهم اردیبهشت سال ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی و آئین‌نامه اجرایی قانون مذکور مصوب ۲۷ دی سال ۱۴۰۲ هیات وزیران به شعب و واحدهای اجرایی سازمان تأمین‌اجتماعی ابلاغ شد.

با آغاز اجرای قانون جدید، قانون نقل‌و انتقال حق‌بیمه یا بازنشستگی مصوب ۶۵/۰۳/۲۷ و ماده یک قانون تعدیل نیروی انسانی دستگاه‌های دولتی مصوب ۶۶/۰۱/۲۷ مجلس شورای اسلامی منسوخ و تغییراتی در نحوه نقل و انتقال سوابق بین صندوق‌های بازنشستگی ایجاد شده است.

بر اساس این گزارش در مقایسه قانون جدید با قانون قبلی؛ این نکته قابل توجه است که درگذشته حق بیمه مربوط به سال های گذشته متقاضیان در صندوق مبدأ، عینا به صندوق مقصد منتقل می‌شد در حالی‌که در قانون جدید، وجوه حق‌بیمه یا کسور بازنشستگی، بدوا براساس آخرین نرخ سود اوراق مشارکت اعلامی ازسوی بانک مرکزی در زمان درخواست از سوی صندوق مبدأ محاسبه و به‌روزرسانی شده و سپس به همراه اصل حق بیمه به صندوق مقصد منتقل می‌شود و مبلغ مابه‌التفاوت متعلقه (براساس مقررات صندوق مقصد) که باید توسط متقاضی پرداخت شود، کاهش می‌یابد ضمن این‌که امکان پرداخت مبلغ مابه‌التفاوت توسط متقاضی به‌صورت تقسیط نیز وجود خواهد داشت.

یک فعال کارگری گفت: ۹۰ درصد از این حق‌بیمه‌هایی که سازمان ادعا می‌کند به افراد جدید تخصیص داده، در واقع به همان کارگرانی تعلق گرفته که قبلا سهمیه داشتند و در واقع سازمان سهمیه جدیدی باز نکرده است.

براساس بخشنامه چگونگی انتقال حق‌بیمه یا کسور بازنشستگی از سایر صندوق‌ها به سازمان تأمین‌اجتماعی که به شعب و واحدهای اجرایی این سازمان ابلاغ شده است، بیمه‌شدگان فعال (که در زمان درخواست بیمه‌پرداز سازمان باشند) و مستمری‌بگیران (اعم از بازنشسته، ازکارافتاده کلی و بازمانده واجد شرایط) که به‌علت انتقال، استعفا، بازخرید خدمت، اخراج، انفصال دائم و همچنین تغییرات ساختاری ناشی از ادغام، انحلال و واگذاری‌ها، رابطه استخدامی آنان با کارفرمای متبوع قطع و به‌تبع آن از عضویت و شمول صندوق بازنشستگی مربوطه خارج و مشترک سازمان تامین اجتماعی شده یا بشوند، می‌توانند با همراه داشتن حکم قطع رابطه استخدامی یا حکم تغییر نظام بیمه‌ای به شعبه ذیربط جهت ارائه درخواست نقل‌وانتقال سوابق مراجعه کنند.

سازمان تامین اجتماعی در ادامه بخشنامه قانون جدید نقل و انتقال سوابق بیمه توضیح داده است؛ به استناد قانون نحوه تأثیر سوابق منتقله بر سازمان تأمین‌اجتماعی برای استفاده از مزایای مقرر در قانون تامین اجتماعی مصوب ۸۰/۰۹/۰۲ و قانون استفساریه قانون مذکور مصوب ۸۳/۱۱/۰۷ مجلس شورای اسلامی، سوابق منتقله برای افرادی که از تاریخ تصویب قانون مزبور (۸۰/۰۹/۰۲) به بعد از عضویت صندوق قبلی خارج و متعاقبا در ردیف بیمه‌شدگان سازمان تأمین‌اجتماعی قرار گرفته‌اند، درصورتی در احراز شرایط مستمری بازنشستگی قابل احتساب خواهد بود که بیمه‌شده در زمان درخواست بازنشستگی دارای حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حق‌بیمه مقرر در قانون تأمین‌اجتماعی باشد. همچنین سوابق منتقله از سایر صندوق‌ها به سازمان تأمین-اجتماعی در احراز شرایط و میزان مستمری ازکارافتادگی و بازماندگان، عیناً ملاک محاسبه قرار خواهد گرفت.

معاون برنامه‌ریزی، مالی و پشتیبانی سازمان تأمین‌اجتماعی بهره‌گیری از ظرفیت فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی در توسعه خدمات را از راهبردهای اصلی مورد توجه در این سازمان دانست.

براساس این گزارش در مورد نحوه انتقال حق‌بیمه از سازمان تأمین‌اجتماعی به سایر صندوق‌های بازنشستگی در این بخشنامه تصریح شده است درخصوص درخواست‌هایی که از تاریخ لازم‌الاجرا شدن آیین‌نامه اجرایی قانون (۱۹‌/۱۲‌/۱۴۰۲) از سوی صندوق مقصد دریافت می‌شود، در هنگام انتقال حق بیمه از سوی سازمان تأمین‌اجتماعی به سایر صندوق‌ها باید وجوه حق بیمه سال‌های قابل انتقال براساس نرخ سود اوراق مشارکت یک‌ساله اعلامی از سوی بانک مرکزی در زمان درخواست محاسبه و به‌روزرسانی و به همراه اصل حق بیمه قابل انتقال، به صندوق مقصد منتقل شود. همچنین با توجه به اینکه سازمان تأمین‌اجتماعی به بیمه‌شدگان خود خدمات درمانی و تعهدات کوتاه‌مدت نیز ارائه می‌کند، وفق تبصره ۲ ماده ۳ قانون یادشده، قبل از انجام به‌روزرسانی، سهم درمان (۹/ ۲۷) و سهم تعهدات کوتاه‌مدت (۱/۲۷) از مبلغ حق بیمه قابل انتقال، کسر خواهد شد.

  • فاطمه.مساعی

    ایا منکه با ۱۲ سال سابقه و حتی کار اصافه در شب اونجا انجام میدادم بحساب نمیاد جز سابقه من اصافه نخواهد شد وجرا بهرحال شب هم جز سابقه جرا نشد اصافه کاری و وقت زیاد کار سنگین داشتم ایا جواب خواهید داد ؟ممنو میشم ویه جا هم ۶ سال سابقه داشتم .ولی نیاوردن رو بیمه من

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید