اگر شخصی که خسیس است، فقط روی دیگران حساس است، ممکن است اختلال شخصیت خودشیفته داشته باشد. البته نمیتوان فقط از روی این ویژگی یعنی خسیس بودن، به طور قطعی بگوییم که شخص خودشیفته است، باید سایر ویژگیهای خودشیفتهها را هم در آن شخص بررسی کنیم.
با خساست همسرم چه کار کنم؟
نشانههای خسیس بودن
هرگز از خرید کردن حرفی نمیزند
اگر چیزی خراب شود، مدام آن را تعمیر میکند تا نیازی به خرید نباشد.
شما را هم مجبور میکند تا در حد امکان خرج نکنید.
به نظر یک شخص خسیس، هدیه دادن کار بیهودهای است.
از درآمد خودش خرج نمیکند اما اگر واقعا خرید چیزی ضروری باشد، روی درآمد شما حساب میکند.
زمانی که به پول نیاز دارید، میترسید از او پول بگیرید چون میدانید که دعوا راه میندازد و آخرش شما را پشیمان خواهد کرد.
خیلی دوست ندارد با دیگران معاشرت کند چون ممکن است مجبور شود برایشان خرج کند.
به جای زنگ زدن به کسی، پیامک میفرستد یا تک زنگ میزند چون زنگ زدن برایش هزینه بیشتری دارد.
به جای اینکه لباس نو بخرد، بیشتر اوقات لباسهای تکراری میپوشد، حتی اگر مال چند سال پیش باشند.
اگر از درآمدش سوال بپرسید، جواب مستقیم و درست و حسابی نمیدهد.
در ابراز علاقه و محبت کردن به شما یا اعضای خانوادهاش هم خساست به خرج میدهد!
تا حد امکان از ماشین استفاده نمیکند تا بنزین مصرف نکند، حتی اگر مجبور باشد پیاده راه طولانی برود.
هر چیزی را نگه میدارد حتی اگر به درد نخور باشند چون امیدوار است روزی به دردش بخورد.
امکان ندارد موفق شوید از او پول قرض بگیرید.
در رستوران چیزی نمیخورد یا ارزانترین غذا را میخورد اما اگر مهمان کسی باشد، به اندازه چند نفر غذا سفارش میدهد.
آیا خسیس بودن، یک مشکل روان شناختی است؟
خساست را نمیتوان یک اختلال روان شناختی دانست چون خساست بیشتر نوعی نگاه به زندگی و خرج کردن است اما اگر شدید و آزاردهنده باشد، میتواند یک مشکل روان شناختی باشد.
اگر شخص خسیس، فقط روی همسرش حساس است، باید رابطهشان را بررسی کنیم. شاید همسرش واقعا توقعات زیادی دارد، واقعا ولخرج است و اقتصادی خرج نمیکند و به همین دلیل همسرش مجبور میشود رفتارهایی نشان بدهد که خساست به نظر میرسد.
اگر شخص خسیس هم روی کارهای خود و هم روی کارهای دیگران حساسیت زیادی نشان میدهد، نشانه اختلال شخصیت وسواسی-جبری است که همان خساست محسوب میشود. درواقع ریشه خساست، اختلال شخصیت وسواسی-جبری است.
خساست با اقتصادی بودن چه فرقی دارد؟
تفاوت بین اقتصادی یا خسیس بودن، در این موارد است:
1) هدف از جمع کردن بیش از حد پول
2) دیگران چه نگرشی نسبت به رفتارها و طرز تفکر آن شخص دارند؟ آیا به نظر دیگران، رفتارها و طرز تفکر آن شخص، منطقی است یا خیر؟
3) پیامد رفتار آن شخص چه چیزهایی هستند
شخص مقتصد، از جمع کردن پول میخواهد به اهدافش برسد که البته اهدافش فقط مختص خودش نیست، بلکه درباره زندگی، خانواده و فرزندان خودش هم اهدافی دارد. مثلا قصد دارد فرزندانش را به دانشگاهی در خارج از کشور بفرستد، میخواهد برای همسرش ماشین بخرد، میخواهد برای بعد از دوران بازنشستگیاش پول جمع کند تا یک ویلا برای استراحت خودش و همسرش بخرد و…. یعنی یک شخص مقتصد برای هدفی مشخص و دست یافتنی پول جمع میکند اما به موقع آن را خرج میکند اما یک شخص خسیس، هدف خاصی ندارد و در تمام زندگیاش فقط در حال پول جمع کردن است و مشخص نیست که این مقدار پول را برای چه کاری و برای چه زمانی جمع میکند!
شخص مقتصد، هرگز به خاطر جمع کردن پول، رفاه خانواده، سلامت جسمانی و روانی خود و خانوادهاش را به خطر نمیاندازد. درواقع برای هر موقعیتی، به اندازه کافی پول جمع و خرج میکند تا همیشه خود و خانوادهاش در رفاه باشند. اما یک شخص خسیس، خود و خانوادهاش را فدای جمع آوری پول میکند و حاضر است به بدبختی بیفتد اما باز هم پول جمع کند!
شخص خسیس، برای احتمالات آینده که احتمال وقوعشان اندک است، پول جمع میکند. مثلا میگوید:«پول جمع میکنم برای زمانی که قحطی باشد، بتوانم از جاهای دوردست برای خودم و خانوادهام غذا به دست بیاورم.»، «پول جمع میکنم تا بتوانم در آینده خودم و خانوادهام را از بیماریهای سخت نجات بدهم.» و…. درواقع دلایل یک شخص خسیس، غیرمنطقی است.
انواع خساست
خسیس عاطفی
این دسته از افراد، در روابطشان بیشتر گیرنده هستند تا دهنده یعنی انتظار دارند دیگران به آنها محبت و توجه کنند اما خودشان انگار میترسند بیش از حد صمیمی شوند و میترسند ابراز علاقه کنند و محبتشان را نشان بدهند. مثل اینکه میترسند روزی کلمات محبتآمیز ذهنشان تمام شوند و به همین دلیل خیلی کم از آنها استفاده میکنند. افراد خسیس، تا مجبور نشوند از لحاظ عاطفی برای طرف مقابلشان هزینه نمیکنند.
خساست مالی
این دسته از افراد هم همان طور که در بخشهای قبلی توضیح دادیم، برای اهداف غیرمنطقی پول جمع میکنند و با خساست بیش از حدشان، از سلامت جسمانی و روانی و رفاه خود و اطرافیانشان مایه میگذارند.
آیا خساست ژنتیکی است؟
با اینکه بسیاری از صفات و ویژگیهای همه ما از طریق ژنها منتقل میشوند اما تاکنون ژن خساست یافت نشده و اینطور به نظر میرسد که این ویژگی یا اختلال روان شناختی، ژنتیکی نیست. ممکن است برایتان سوال ایجاد شود، «پس چرا فلان خانم/آقا خسیس است و فرزندانش هم همان طور هستند؟» این موضوع به دلیل ژنتیک نیست، بلکه به دلیل نحوه تربیت و آنچه که این کودکان در دوران کودکیشان دیدند است. یعنی آنها دیدند که پدر یا مادرشان خسیس بوده و مدام پول جمع میکنند و به دلیل اینکه پدر و مادر الگوهای اولیه و قابل اعتماد فرزندان هستند، فرزندان از آنها تاثیر میپذیرند. دلیل دیگر هم این است که آنقدر پدر یا مادر، فرزندانشان را دعوا کردهاند تا از آنها چیزی نخواهند که بخرند، فرزندان هم عادت کردهاند و خودشان هم همانطور تربیت شدهاند. اگر پدر یا مادر خساست عاطفی داشته باشند، باعث میشود فرزندان در آینده در صدد جبران کمبود عاطفیشان برآیند، وارد روابط عاطفی ناسالم شوند و وابستگی افراطی نسبت به شریک عاطفیشان داشته باشند.
چگونه با شوهر خسیس برخورد کنم؟
در برخورد با همسر خسیس، باید به یاد داشته باشید که شما نمیتوانید به تنهایی و بدون خواست همسرتان، خساستش را درمان کنید و این ویژگی را کامل از بین ببرید. شما فقط میتوانید تلاش کنید با انجام راهکارهای درست، این ویژگی همسرتان را کم و تعدیل کنید تا بیشتر بتوانید با او مدارا و سازش کنید.
1) بپذیرید که همسرتان این ویژگی منفی را دارد و نمیداند جز این چگونه باید رفتار کند. درواقع رفتار درست را بلد نیست و به نظر خودش، این رفتار و برخوردها درست هستند.
2) اگر همسرتان هم میپذیرد که خسیس است و رفتارهای آزاردهندهای دارد، از او حمایت کنید، پشتیبانش باشید و کمکش کنید تا به روانشناس مراجعه کند و خساست خود را درمان کند. برای درمان، میتوانید از مشاوران ما کمک بگیرید.
3) زمانی که از همسرتان عصبانی یا ناراحت میشوید، به جای دعوا راه انداختن و بحث کردن که هیچ فایدهای ندارند، سعی کنید به صورت منطقی برایش توضیح دهید که چرا از رفتارش ناراحت شدید. شاید توضیح منطقی شما برایش تلنگری باشد تا بخواهد رفتارش را اصلاح کند.
4) اگر برای شما چیزهای کوچک و جزئی مثل یک شاخه گل، یک لیوان آب میوه و… میخرد حتی اگر فقط در مناسبتهای خاص برایتان هزینه میکند، از او تشکر و قدردانی کنید تا تشویق شود دوباره برایتان هزینه کند. حتی ممکن از قدردانی شما، خساستش را کم کند و باعث شود که از این به بعد برای اینکه لبخند روی لبان شما بیاورد، برایتان بیشتر خرج کند!
5) این نکته را بدانید که همسرتان قصد ندارد با کم خرج کردن و خساست، شما را ناراحت و آزردهخاطر کند. بلکه خساست به ناامنی درونی او برمیگردد یعنی باعث میشود زمانی که خرج میکند و مقداری از پولش کم میشود، ناخودآگاه بدخلق و مضطرب شود. درواقع پول، نقطه امن و آسایش اوست و به او هوست، شخصیت و قدرت میبخشد.
6) قبل از اینکه چیزی برای خانه بخرید، بهتر است با همسرتان مشورت کنید حتی اگر میدانید مخالفت میکند چون اگر به او اطلاع ندهید که میخواهید فلان وسیله را بخرید که ضروری است، لجبازی او را تحریک میکنید یعنی او بعد از دیدن خرید شما، به دلیل لجبازی و به این دلیل که او را آدم حساب نکردهاید و با او مشورت نکردهاید، بیشتر از قبل بدخلقی خواهد کرد.
7) انتظار نداشته باشید به این دلیل که مثلا از رنگ دیوارهایتان خسته شدهاید، همسرتان خرج کند و کاغذ دیواری جدید بخرد. برای چنین شخصی، باید هر دفعه دلیل منطقی بیاورید تا قانع شود. آنها به زیبایی و احساسات، چندان اهمیت نمیدهند.
پیامدهای خساست
اگر یکی از زوجین خسیس باشند، شکاف عاطفی عمیقی بین آنها ایجاد میشود چون شخصی که خسیس است حتی با به زبان آوردن کلمات محبت آمیز هم مشکل دارد و حتی اگر به زبان بیاورد هم با لحن ناراحت و خشک میگوید، در نتیجه او نمیتواند نیازهای عاطفی و روانی طرف مقابل را به خوبی برآورده کند و همسرش را از رابطه سرد میکند.
بحث و دعوا در خانواده زیاد میشود چون افراد خسیس با کوچکترین هزینهها مشکل دارند و به سختی قانع میشوند.
احساس میکنید توسط همسر خسیستان محدود شدهاید و آزادی عمل ندارید چون باید برای هر خرید جزئی از او اجازه بگیرید و اجازه گرفتن از شخص خسیس، هفت خان رستم است!
بیماری شخص خسیس هرگز قابل درمان نیست، مگر اینکه خودش پذیرفته باشد که نیاز به درمان دارد.
منبع: آویژه