علت های گوناگونی برای دعوا بین زن و شوهر وجود دارد که از شایع ترین علل آن می توان به اختلافات فرهنگی و نداشتن مهارت های ارتباطی و حل مسئله در زن و شوهر اشاره کرد. در همه موقعیت های زندگی زناشویی، ما از قدرت انتخاب برخوردار هستیم و باید چگونگی رفتار در هر موقعیت را بدانیم.
دعوا و مشاجره با همسر یکی از این موقعیت ها است. گاهی اوقات به علت درگیر بودن احساسات و خشم شدید نمی توان عکس العمل مناسبی از خود نشان داد.
دلیل دعوای زن و شوهرها چیست؟
اختلافات فرهنگی دلیل اصلی و عمده در دعوا و بحث های زناشویی است چرا که تعریف ارزش ها از دید هر کدام متفاوت است. تفاوت و سردرگمی میان سنت و مدرنیته، موجب اختلافات زندگی زناشویی می شود.
عدم برخورداری از مهارت در گفتگو و حل مشکل در زندگی مشترک را می توان علت دیگر دعوای میان آنها دانست
تلاش برای تغییر دادن رفتارهای یکدیگر یکی دیگر از علل مشاجره و دعوا بین همسران است، مقاومت در برابر تغییر و در دست داشتن سپر دفاعی ناخودآگاه منجر به دعوا می شود. این موارد تنها دلیل دعوای زن و شوهری نیستند اما اصلی ترین آن محسوب می شوند.
راه حل دعوای زن و شوهرها
در این بخش از خانواده پلاس نمناک تکنیک ای موثر و فوق العاده مفیدی برای رفع مشکل دعواهای زن و شوهرها معرفی و پیشنهاد شده است که هر کدام از شما میتوانید از آنها استفاده کنید، تکنیک هایی شامل:
تکنیک تایم اوت
کنار کشیدن و توقف درگیری و دعوا به معنی حل کردن و پایان مشکلات نیست، بلکه فرصتی برای آرام کردن زوجین است. در زمان دعوا و مشاجره، زوج ها دچار هیحان شده و میزان ضربان قلب، تنفس، نبض و هورمون آدرنالین خون افزایش می یابد.در این روش باید به اتاق دیگر رفت و به مدت ۱۵-۱۰ دقیقه بی سر و صدا نشست.
تکنیک توقف
این تکنیک نیاز به زمان مناسب و طبع شوخ دارد.در اوج درگیری با بالا نگه داشتن دست خود، فریاد می زنید «توقف» یا «ایست». با دیدن این علائم ، دو طرف با توقف فرباد زدن به اتاق های جداگانه بروند تا آرام شده و سپس با کم شدن استرس مشکل خود را حل کنند
تکنیک بازگشت
پس از آرام شدن دوباره بازگردید و با آرامش درباره مشکل صحبت کنید. اگر احساس آرامش نمی کنید، بحث را به زمانی دیگر موکول کنید.
تکنیک تنفس آهسته
گاهی اوقات با تنفس عمیق می توان آرامتر شد. در زمانی که به خود استراحت دادید بهتر است دستان خود را روی شکم قرار داده و آرام چند نفس بکشید. سپس تنفس خود را عمیق تر کنید با این کار ضربان قلبتان کم می شود و بهتر می توانید فکر کنید.
تکنیک گفت و گوی محترمانه
پس از شنیدن صحبت های همسر خود، از نگرانی ها ، نیازها و مواردی که موجب رنجش شما شده است در نهایت آرامش و احترام سخن بگویید:
نیازها و نگرانی های خود را شرح دهید.
در جستجوی راه حلی باشید.
از او بخواهید خلاصه حرف های شما را بازگو کند.
همسر خود را سرزنش نکنید.
در برخی مواقع برای رسیدن به توافق می توان از راهنمایی های فرد سوم نیز کمک گرفت.
تکنیک داشتن گوش شنوا
با وجودی که دوست داریم در اغلب موارد شنیده شویم اما همه ما بلد نیستیم گوش کنیم. زمانی که خوب به طرف مقابل گوش ندهیم، فقط چیزهایی را می شنویم که دوست داریم، شاید از میان تمام صحبت های طرف مقابل تنها یک جمله ما را بشنویم و همان باعث خشم و واکنش بد ما شود.
در ضمن یادتان باشد کسی که خوب گوش نمی دهد، نمی تواند یک ارتباط صمیمی برقرار کند چراکه مهم ترین حس برای برقراری ارتباط یعنی اعتماد را به طرف مقابل خود نمی دهد.
با دقت به صحبت های همسرتان توجه کنید و با مطرح کردن سوال های گوناگون، نشان دهید که منظور او را کامل درک کرده اید.
زیاد کش ندهید
بحث و دعوا را زیاد ادامه ندهید، احساسات خود را کنترل کرده و گفتگو را به وقت دیگری موکول کنید. ادامه دادن به بحث در زمان عصبانیت تنها منجر به بروز تعارضات و اختلافات بیشتر می شود.بهتر است مهارت کنترل خشم را بیاموزید و نحوه برقراری ارتباط مؤثر را بلد باشید.
من نه تو
در زمان مشاجره استفاده از جملات « پیام من » از جملات « پیام تو ». مناسب تر است . جملات در بردارنده « پیام من » به معنی صحبت درمورد احساسات و هیجانات خودتان است، مثلا من حالا احساس خوبی ندارم.
با مخاطب قرار دادن همسرتان مانند تو درست رفتار نمی کنی ،او را در حالت دفاعی قرار می دهید که باعث مقاومت بیشتر می شود و اوضاع را متشنج تر خواهید ساخت.
تکنیک ارتباط چشمی
به هنگام صحبت کردن همسرتان ، به چشم هایش نگاه کنید. ارتباط چشمی نشان از توجه بیشتر به طرف مقابل می دهد. استفاده از زبان بدن، او را تشویق به حرف زدن می کند.
لطفاً حرف نزنید
قضاوت عجولانه نکنید و یک طرفه به قاضی نروید. و در لحظه عصبانیت با نامزدتان به صراحت می توان گفت که جواب های بدون فکر شما در آن لحظه ، ابتدا به خودتان آسیب خواهد زد.
هیچ ردی از عصبانیت خود به جای نگذارید تا بعد بر علیه تان استفاده نشود.
اگر چند روز را برای فکر کردن زیاد می دانید، سکوت چند ساعته می تواند به شما در طی کردن روال طبیعی زندگیتان کمک کند تا تصمیم بهتری بگیرید.
به دنبال راههای آرامش بخش باشید. قهر یا تهدید راحت ترین روش است که در کمال بی میلی همسرتان را نیز مجبور ب این کار می کنید. اما این راه آسان آینده زندگی مشترکتان را با سختی هایی روبرو خواهد کرد. با کمی کوتاه آمدن از همسرتان هم بخواهید سازگاری داشته باشد.
گرفتن تصمیم درست آسان نیست اما تنها راه حلی است که زندگی و آینده شما را به جای جنگ و دعوا به سمت گفتگو و همکاری ببرد.
از گفتن جملات «چون من گفتم»؛ «چون دلم می خواهد»؛ «چون من نمی خواهم»؛ «همینی که هست» و … برای پایان دادن به بحث جدا خودداری کنید.