حسن نوروزی با اعلام این خبر، اعلام کرد: تلاش میشود یارانه دهکهای چهارم تا نهم تا پایان امشب پرداخت شود.
وی دلیل تاخیر در واریز یارانهها را عدم هماهنگی بین دستگاههای ذیربط عنوان کرد.
سرپرست سازمان هدفمندی یارانهها با بیان اینکه یارانه افراد قطع نشده است و نمیشود، گفت: بابت تامین منابع باید هماهنگی با دستگاههای زیربط صورت بگیرد که در حال تلاش هستیم تا پایان امشب یارانه پرداخت شود.
دولت برای پیدا کردن خانوادههای کمدرآمدی که باید مشمول دریافت یارانه قرار بگیرند، سراغ دهکهای هزینهای رفته است. به این صورت که سه دهک پردرآمد جامعه از دریافت یارانه کنار گذاشته شدهاند و هفت دهک باقیمانده یعنی اقشار کمدرآمد مشمول دریافت یارانه هستند. حالا سوال اصلی اینجاست که چطور میتوانیم بفهمیم خانواده ما در کدام دهک اقتصادی دستهبندی میشود؟
روش استعلام دهک بندی یارانه معیشتی
برای اطلاع از دهک خانوار، افراد میتوانند از دو روش زیر اقدام کنند:
استعلام از طریق سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه حمایت به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir، آخرین وضعیت دهکبندی خود را مشاهده کنند. این سامانه امکان بررسی و پیگیری واریز یارانه معیشتی را نیز فراهم میکند.
استعلام از طریق شماره تماس گویا
برای استفاده از این روش، متقاضیان باید با شماره ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند. سپس کد ملی سرپرست خانوار و شماره تلفن خود را وارد کنند تا اطلاعات مربوط به دهک خانوار خود را دریافت کنند.
۳. شماره گیری توسط کد دستوری
در روش سوم نیز، میتوانید با شماره گیری یک کد دستوری با تلفن همراه خود، از وضعیت دهکبندی خود مطلع شوید. با شمارهای که به نام خودتان است، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* را شماره گیری کنید و از دهک خانوار خود، مطلع شوید.
روش اعتراض به دهک بندی یارانه معیشتی
سایت اعتراض به یارانه معیشتی که از سوی ستاد هدفمندی یارانهها معرفی شده است همان سایت وزارت کار و رفاه اجتماعی است. افراد معترض به قطع یارانه معیشتی که از ابتدای ۱۴۰۱ یارانه دریافت نکردند یا در سالهای قبل یارانهشان به هردلیلی قطع و حذف شده است، حالا میتوانند به سایت my.gov.ir مراجعه کرده و اقدام به ثبتنام کنند. همچنین استعلام یارانه معیشتی با کدملی نیز در همین سایت انجام میشود.
اما افرادی که بعد از مشخص شدن دهک درآمدی خود متوجه شدند جزو دهک دهم درآمدی هستند و نسبت به این دهکبندی اعتراض دارند، لازم است به سایت hemaya.tmcls.gov.ir مراجعه کرده و اعتراض خود را در این راستا اعلام کنند. لازم به ذکر است که برای استعلام یارانه معیشتی با کدملی هم نیاز به مراجعه به همین سایت میباشد.
بعد از ورود به سایت hemaya.tmcls.gov.ir با وارد کردن شماره تلفن و کدملی سرپرست خانوار در سامانه و زدن گزینه «درخواست بررسی» ، درخواست شما برای بررسی دهک درآمدی ارسال خواهد شد.
حذف یارانه نقدی
با مصوبه جدید هیئت وزیران دهکبندی یارانه نقدی تغییر کرد و قرار شده است یارانه برخی از خانوار حذف شود. بر اساس تصمیم جدید هیئت وزیران، شش شاخص به عنوان معیار تعیین شدهاند. در صورتی که هر خانوار یکی از این شاخصها را دارا باشد، احتمال قطع یارانه نقدی آن وجود دارد. فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت-چهاردهم”>دولت چهاردهم نیز در واکنش به پرسشهای یارانهای، گفته است: «یارانهها قاعدتاً به اشخاصی باید داده شود که نیازمند هستند؛ موضوع حذف افراد موضوع حساسی است و موضوع تغییر دهکها فعلاً در دستور کار نیست.»
پیش از این نیز محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیس جمهور با بیان اینکه باید برای فائق آمدن بر مشکلات، کشور ما ثروتمند شود و تولید ثروت شود، تاکید کرد: تا کِی میخواهیم مردم را با یارانه و کمکهای کمیته امداد و بهزیستی اداره کنیم؟ مردم باید با عزت توانمند شوند و آنقدر توانایی داشته باشند که تولید کنند و نیازی به کمکهای دولت نداشته باشند.
رئیسجمهور نیز در انتقاد از وضعیت فعلی نظام یارنه ای کشور گفته: نان و گوشت گران شده اما چه کسی بیشتر استفاده کرده؟ برای برق، گوشت و بنزین یارانه میدهیم یک عده اصلا استفاده نمیکنند و یک عده ۱۰۰ برابر استفاده میکنند، فقیر فقیرتر میشود و پولدار پولدارتر میشود. باید از این روند بیرون بیاییم. انشاالله کاری خواهیم کرد که این اتفاق رخ ندهد.
حالا با مصوبه جدید هیئت وزیران، ۶ شاخص مانند درآمد ماهانه، خودرو بالای ۳میلیارد تومان، ملک بالای ۳۵میلیارد تومان و سقف خرید ماهانه به عنوان معیار دهکبندی اعلام شدند و اگر هر خانوار یکی از این شاخصها را داشته باشد، احتمالا یارانه نقدی وی حذف خواهد شد.
چه کسانی شامل حذف یارانه هستند؟
خانوارهایی که واجد هر یک از شرایط زیر باشند با رعایت ملاحظات اجتماعی و به صورت تدریجی غیر مشمول حمایت دولت تلقی میشوند:
۱- خانوارهای دارای املاک و مستغلات از جمله (باغ ویلاهای مجلل و لوکس) با مجموع ارزش ریالی بالاتر از سیصد و پنجاه میلیارد (۰۰۰’۰۰۰’۰۰۰’۳۵۰ ریال)
۲. خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق کاب ین دارای شماره انتظامی شخصی با مجموع ارزش سی میلیارد ریال
تبصره – برای خانوارهای بیش از پنج نفر به ازای هر نفر افزایش مبلغ یکصد و بیست و پنج میلیون (۰۰۰،۰۰۰، ۱۲۵) ریال به مبلغ مذکور در ردیف پنجم جدول فوق اضافه میشود.
۳. ایرانیان مقیم خارج از کشور بر اساس اعلام وزارت امور خارجه
۴. خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی در بازه یک ساله دارند.پرداخت یارانه نقدی در ایران یکی از سیاستهای اقتصادی پرچالشی است که طی سالهای گذشته مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است. هدف این سیاست، کمک به اقشار کمدرآمد و حمایت از قدرت خرید خانوارهای آسیبپذیر بوده، اما نتایج آن همواره به شکل یکسان مثمرثمر نبوده است. با وجود تاثیرات مثبت احتمالی در کوتاهمدت، پیامدهای منفی طولانیمدتی نیز برای اقتصاد ایران به همراه داشته و زمینهساز بحثهای گستردهای در مورد تأثیر آن بر تورم، بهرهوری و توسعه پایدار بوده است.