روانشناسی شخصیت تعاریف متعددی برای واژه و مفهوم شخصیت بیان شده است کدام از این تعاریف می توانند بر جنبه های خاصی از ویژگی های شخصیت اشاره داشته باشند یکی از شخصیت های معروف در زمینه روانشناسی شخصیت و مشاوره روانشناسی را به عنوان الگوهای رفتاری و شیوه های فکری که سبب سازگاری فرد با محیط اطراف خود می شود تعریف کرده است.
تعریف های مختلف در روانشناسی شخصیت
در حالی که بسیاری از روان شناسان نیز برای شخصیت تعاریف متعدد دیگری آوردند.
مثلاً برخی از آنها ویژگی های پایدار که از نظر اخلاقی و رفتاری و ذهنی در فرد وجود دارد را شخصیت می دانند و در واقع شخصیت را به عنوان مجموعه ای پایدار و ثابت از ویژگی های با ثبات اخلاقی رفتاری و ذهنی در فرد می داند که سبب نوعی خاص از رفتار درون می شود شخصیت واژه ایست که ریشه لاتین داشته و از مواردی مانند نقاب برگرفته شده است.
شخصیت یک ماسک است؟
شاید در گذشته اشاره به نقاب و ماسکی داشته است که افراد در ان زمان ها در گذشته به روی چهره خود گذاشته و مشغول به تئاتر و یا سایر فعالیت های هنری می شدند.از نظر مشاوره می توان گفت شخصیت به تمامی ویژگی ها و خصوصیات فرد اشاره می کند که در واقع نتیجه آن معرف رفتار شخص است.از جمله این ویژگی ها می توان به احساسات تفکرات ذهنی رفتارها طرز عادات و طرز بیان و همچنین ارتباط با دیگران اشاره نمود که به صورت کلی شخصیت آدمی را بیان می نمایند.
خیلی ها به بررسی و شناخت شخصیت خود و اطرافیان خویش از این بعد که چه ماهی در سال متولد شده اند علاقه نشان می دهند.اما جالب است بدانید بر اساس نظریه یکی از روانشناسان بزرگ، آلفرد آدلر، ترتیب تولد شما تاثیر بسزایی در ویژگی های شخصیتی تان دارد.
ترتیب تولدتان روانشناس شخصیت
بنابراین می توانید با دانستن ویژگی های ترتیب تولدتان روانشناس شخصیت خود باشید!
شخصیت فرزندان اول
فرزند اول معمولا از ویژگی ها و نقش هایی مانند معلم، رهبر یا ناظم بودن برخوردارند.
این افراد بسیار با وجدان، وظیفه شناس و محافظه کار اما گاه تبهکار، خودکامه و عصبی هستند.
شخصیت فرزند دوم
فرزندان دوم که همیشه یک الگو، تهدید، منبع رقابت یا سرمشق از فرزند بزرگ تر در خانه دارد معمولا افرادی رقابت جو، و جاه طلب هستند.
البته ممکن است عکس این حالت رخ دهد و فرزند دوم به دلیل موفقیت های بزرگ فرزند اول دچار ناامیدی و تنبلی شده و سعی در کسب موفقیت یا رقابت با فرزند اول نداشته باشد.
شخصیت فرزند آخر
فرزند آخر که اغلب نیز عزیزدردانه و مرکز توجه افراد خانواده است، معمولا به موفقیت های زیادی دست می یابد.
البته نازپرورده بودن و ایجاد وابستگی زیاد نیز ممکن است باعث شود عادت به تلاش و خودشکوفایی در وجودشان شکل نگیرد.
شخصیت تک فرزند
تک فرزندان که بیشتر وقت خود را با والدین و افراد بزرگسال می گذرانند اغلب زود به پختگی و نگرش های بزرگسالانه دست می یابند.
این افراد که با رقابت و تقسیم کردن آشنا نیستند در بیرون از خانه و قرار گرفتن در موقعیت هایی که مرکز توجه نیستند ممکن است دچار ناامیدی و احساس ناتوانی شوند.
شخصیت شما، سرنوشت شما
شخصیتی که ما داریم مانند نقشه ای است که جغرافیای درون و مسیر بیرونی زندگی مان را مشخص می کند.ما بر اساس این نقشه رفتار می کنیم، به انتخاب شغل و همسر دست می زنیم و نسبت به اتفاقات مختلف و افراد مختلف واکنش نشان می دهیم.اگر شما از خصوصیات درونی و شخصیت خویش آگاه شوید و روانشناس شخصیت خود باشید می توانید متوجه علت انتخاب ها و رفتار خود گردید.ا
گرچه تغییر دادن گونه شخصیتی مان سخت است اما با آگاهی و بینشی که نسبت به خودمان کسب می کنیم تاحدودی می توانیم نقص های خود را رفع کرده و افق های پیش روی خود را وسیع نماییم.والدین باید بدانند که برخورد یکسان با فرزندان به معنی برخوردی عادلانه نیست.
به رسمیت شناختن تفاوت های فردی فرزندشان
همچنین والدین باید با به رسمیت شناختن تفاوت های فردی فرزندشان و توجه به تفاوت های مادرزادی در شخصیت شان از مقایسه و سرزنش فرزندان دست بردارند.توجه داشته باشید که تغییر دادن جنبه های آسیب رسان شخصیت تان و شناخت بهتر خود با کمک روان درمانگران و متخصصین بهداشت روانی امکان پذیر است.اما تغییر در شخصیت یک شبه حاصل نمی شود و این نیازمند انگیزه و تلاش مستمرتان است.
همچنین می توانید از آزمون های شخصیتی معتبر برای شناخت بهتر شخصیت خود سود بجوید البته اجرای تست های شخصیتی معتبر و تعبیر و تفسیر دقیق آن از عهده ی روانشناسان کارآزموده بر می آید.جالب است بدانید که گاه با تغییر دادن عادات و رفتار خود به مرور باعث تغییر دادن شخصیت و باورهای درونی خود می شوید.