هاشم توکلی کارشناس سیاست گذاری مسکن با بیان اینکه نامه اخیر نمایندگان مجلس در خصوص افزایش تسهیلات ساخت مسکن از ۵۵۰ میلیون تومان به ۸۰۰ میلیون تومان میتواند به همکاری بانکها در پرداخت تسهیلات ساخت منجر شود، گفت:پرداخت تسهیلات ساخت مسکن متاسفانه در چند ماه اخیر از سوی بانکها قفل شده و همین امر باعث کند شدن روند اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن شده است.
وی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران ادامهداد:تسهیلاتساختمسکن یکیاز مهمترین اقداماتی است که زمینه ساز تسریع در اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن میشود و همین امر در آینده میتواند به اجرای قانون جهش تولید مسکن منجر شود.
او بیان کرد: طبق قانون جهش تولید مسکن باید بانکها ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهند، اما متاسفانهبانکهابه این قانون پشت پا زدهاند.
توکلی با بیان اینکه امیدواریم با اعطای این نامه به رئیس جمهور راه برای پرداخت تسهیلات ساخت مسکن فراهم شود گفت:از ۱۵ بانک تنها یک یا دو بانک اقدام به پرداخت تسهیلات ساخت کردهاند و همین امر باعث شده که سازندگان دیگر انگیزهای برای ادامه کار نداشته باشند.
وی توضیح داد: سالانه باید طبق قانون جهش تولید مسکن یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود که اجرای این طرح هم تنها منوط به پرداخت تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی است که فعلا متوقف شده است.
کارشناس سیاست گذاری مسکن با اشاره به اینکه تسهیلات ساخت ۸۰۰ میلیون تومانی در جلسه شورای عالی مسکن به تصویب رسیده است، گفت:بانکها نباید بهانهتراشیکنند چراکه افزایش تسهیلات باعث میشود که پروژههای نهضت ملی مسکن دوباره جان تازهای بگیرند و زمینه برای رونق بازار مسکن فراهم میشود.
توکلی با یادآوری این موضوع که هنوز با گذشت بیش از ۵ ماه از مصوبه شورای عالی مسکن هنوز این آئین نامه از سوی بانک مرکزی به بانکهای عامل ابلاغ نشده است گفت: بانک مرکزی هنوز این وام را به بانکهای عامل ابلاغ نکرده و این موضوع سبب شده که مردم، به خصوص متقاضیان ساخت و ساز، بلاتکلیف شوند و حتی بسیاری از آنها به فکر انصراف از پروژه باشند.
او بیان کرد: باید بتوانیم بانکها را از بنگاه داری دور کنیم و این امر تنها از طریق همکاری دولت و بانک مرکزی امکان پذیر میشود در نتیجه اگر بانکها به پرداخت تسهیلات ساخت مسکن اقدام کنند متقاضیان انگیزه بیشتری برای پرداخت آورده های خود پیدا میکنند.
بهزاد شاکرمی در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: پروژه ۱۸۳۲ واحدی نهضت ملی مسکن در خرمآباد با پیشرفت فیزیکی چشمگیری در حال اجراست.
جزئیات پروژه مسکن ملی در خرمآباد
شاکرمی افزود: در بخش آمادهسازی پروژه، تاکنون حدود ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی حاصل شده است. اما در بخش ساخت و ساز، پروژه تنها ۲۰ درصد پیشرفت داشته است.
میزان آورده متقاضیان
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان در ادامه گفت: تاکنون، هر یک از متقاضیان نهضت ملی مسکن در خرمآباد بهطور میانگین حدود ۲۴۰ میلیون تومان برای تأمین آورده خود واریز کردهاند.
مشکلات برقراری تسهیلات
او یکی از مشکلات عمده پروژه را عدم برقراری تسهیلات دانست و اعلام کرد که دستور برقراری تسهیلات پروژه صادر شده است. شاکرمی افزود: از حدود دو هفته پیش، پیگیریهای لازم برای تأمین اعتبار و برقراری تسهیلات مسکن ملی در لرستان آغاز شده است.
درخواست همکاری از مردم
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان از مردم خواست که در تأمین آورده خود همکاری بیشتری داشته باشند تا روند اجرای پروژه تسریع یابد و پروژه در موعد مقرر تکمیل و تحویل شود.
تعداد متقاضیان مسکن ملی در خرمآباد
شاکرمی در پایان اشاره کرد: در حال حاضر ۱۵ هزار و ۱۹۶ نفر در خرمآباد متقاضی مسکن ملی هستند که از این تعداد، برای ۶ هزار و ۱۲۱ نفر طرح مسکن ملی تعریف شده است.
نهضت ملی مسکن که به عنوان یک هدف اصلی و اساسی در دولت سیزدهم آغاز شد و عملیات ساخت آن در شهرهای مختلف از سال ۱۴۰۱ کلید خورد. حدود ۶ میلیون نفر از طریق سامانه طرحهای مسکن حمایتی در این طرح ثبت نام کردهاند که از این تعداد حدود ۴ میلیون نفر مشمول و حدود یک میلیون نفر هم به عنوان متقاضی موثر شناخته شدهاند که از این تعداد هم حدود ۷۵۰ نفر اقدام به پرداخت آورده کردهاند.
طبق اعلام مسعود بیات منش معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی در همان سالها حدود ۶ میلیون متقاضی مسکن در سامانه مسکن حمایتی ثبتنام کردند و در پالایشهایی که انجام شد، یک میلیون و ۸۰۰ هزار متقاضی به عنوان متقاضیان واجد شرایط شناخته شدند. از این تعداد واجدان شرایط، تعداد یک میلیون نفر موثر بودند که در حدود ۷۵۰ هزار نفر واریز وجه اولیه را انجام دادند.
بیاتمنش ادامه داد: برای ۲۵۰ هزار متقاضی موثر باقیمانده از یک میلیون نفر متعهد شده، منتظر هستیم تا منابع مالی بانکی تأمین شود تا کار ساخت این واحدها را نیز آغاز کنیم.
به گفته سرپرست مسکن و ساختمان، از حدود ۵ سال گذشته تاکنون، برای متقاضیان موثر مسکن که در سامانه مسکن حمایتی واجد شرایط شناخته شدند، ۳۸۰ هزار واحد عملیاتی و اجرایی شده و ۲۰ هزار واحد از واحدهای آغاز شده به مردم تحویل داده شده است.
در همین زمینه جنتی، مدیرکل راه وشهرسازی استان تهران گفت: در پالایش تمامی متقاضیان (اعم از مجرد و متاهل) تخصیص پروژه در هر استان و سرپرست خانواده است.
وی ادامه داد: در بین متقاضیان متاهل و سرپرست خانواده نیز، اولویت با خانوادههای است که بعد خانوار بیشتری دارند.
او گفت: چنانچه در بین این خانوادهها بعد جمعیتی یکسان باشد، اولویت با خانوادههای است که زودتر در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کردهاند.