اما چگونه می توان کسی را وادار کرد که شما را دوست داشته باشد؟ خوشبختانه دو ترفند روانشناختی بسیار موثر و در عین حال فوق العاده ساده برای این کار نیز وجود دارد. اینها فوق العاده موثر هستند. در ابتدا تعجب خواهید کرد که چقدر خوب کار می کند …
1. اگر با شخصی رو در رو صحبت کنید و شروع کنید به گفتن چیزهای خوب در مورد شخص سومی که آنجا نیست، آن شخص ناخودآگاه آن چیز خوب را با شما مرتبط می کند. مثلاً اگر بگویید که؛ “Józsi خیلی خوب است” یا “کریستینا خیلی زیباست”، پس شخصی که با او صحبت می کنید این ویژگی های خوب را به شما نسبت می دهد.
2. اثر بن فرانکلین: مردم بعد از اینکه به شما لطفی کردند، بیشتر دوستتان دارند، به خصوص اگر این یک لطف بسیار کوچک و ساده باشد. ممکن است چیزی به کوچکی این باشد که از کسی بخواهید نوشیدنی شما را نگه دارد.
شخصی که این را به او میگویید، بعد از انجام این کار کوچک برای شما، احساس مثبتتری نسبت به شما خواهد داشت، زیرا مغز او به طور خودکار تصور میکند که به شما لطفی کرده است، زیرا شما را دوست دارد. اگرچه این ترفندها ساده هستند، اما بر ضمیر ناخودآگاه تأثیر می گذارند و به ایجاد تداعی های مثبت کمک می کنند.
شاید بارها از خودتان پرسیدهاید چگونه میتوانیم فردی را عاشق خود کنیم؟ اصلا چنین چیزی امکانپذیر هست؟! واقعیت این است که عشق میتواند فریبنده باشد؛ حتی در روز عشق! بهتر است بدانید چند عامل مشخص وجود دارد که باعث میشود کسی عاشقتان شود! ما نتیجهی سالها پژوهش در حوزهی روانشناسی را بررسی و این عوامل و شاخصها را گردآوری کردهایم. در این مسیر بعضی باورهای غلط را رد کردیم و در نهایتِ شگفتی متوجه شدیم برخی کلیشههای رایج درست هستند! همراه ما باشید، در این مطلب با روانشناسی عشق و ۱۴ عامل روانشناختی که باعث میشود دیگران عاشقتان شوند، آشنا میشوید.
۱. توجه به طبیعت و محیطزیست
پژوهشی در سال ۲۰۱۶ نشان داد: برداشت عمومی این است که زنها و مردهایی که در هنگام خرید به فاکتورهایی مرتبط با طبیعت توجه میکنند، برای رابطهی طولانی مناسبتر هستند؛ درمقابل کسانی که خریدهای لوکس میکنند، بیشتر جذابیت فیزیکی دارند و برای رابطههای گذرا مناسب هستند.
۲. دور از دسترس بهنظر رسیدن
پژوهشی در سال ۲۰۱۴ نشان داد: مردها بیشتر خواهان زنهایی هستند که دور از دسترس بهنظر میرسند و بهراحتی پاسخ مثبت نمیدهند. اما این مسئله در هر شرایطی صدق نمیکند. بهطور خاص مرد باید نسبت به زن احساس تعهد داشته باشد؛ بهعبارتی مرد طرف مقابل را بهعنوان شریک عاطفیاش انتخاب کرده باشد، نه اینکه در مرحلهی آشنایی و رابطهای باری به هر جهت باشد، بدون اینکه تصمیمی دربارهی آیندهی رابطهاش گرفته باشد.
درعینحال باید بدانید درحالیکه مردها بیشتر بهدنبال زنان دور از دسترس هستند، آنقدرها از آنها خوششان نمیآید! بله؛ عشق چیز عجیبی است!
۳. حالتهای چهره
شادی و خوشحالی معمولا زنان را جذاب میکند، اما در مورد مردها این چندان درست نیست.
در پژوهشی در سال ۲۰۱۱ به بیش از ۱۰۰۰ نفر عکسهایی از جنس مخالف نشان دادند و نظرشان را دربارهی میزان جذابیت این افراد پرسیدند.
نتایج نشان داد: مردها بالاترین امتیاز را به زنان شاد و کمترین امتیاز را به زنانی که مغرور بهنظر میرسیدند، دادند. درمقابل مردان مغرور برای زنها جذابتر بودند و مردان شاد کمترین امتیاز را گرفتند.
جالب اینکه خجالت زدگی، هم در مردان و هم در زنان بهعنوان یکی از عوامل جذابیت شناخته شد.
۴. مشخصنبودن نظرتان نسبت به طرف مقابل
کمی رمزوراز چاشنی خوبی برای قرارهای آشنایی است. پژوهشی در سال ۲۰۱۱ نشان داد وقتی طرف مقابل نمیداند، شما از او خوشتان آمده یا نه، بیشتر جذبتان میشود!
در این پژوهش به گروهی از زنان عکس ۳ گروه از مردان را که از طریق فیسبوک با این زنان آشنا بودند، نشان دادند. مردان دستهی اول از زنهای موردنظر خوششان آمده بود و مردان دستهی دوم نظر متوسطی به زنان داشتند؛ اما دربارهی نظر مردان گروه سوم اطلاعی به این زنان داده نشد. (البته در حقیقت همهی اطلاعات دربارهی اینکه چه کسی از چه کسی بیشتر خوشش آمده، ساختگی بود!)
نتیجه این بود که زنان بیشتر جذب مردانی شدند که نظرشان دربارهی آنها نامشخص بود.
۵. شباهت با شریک عاطفی پیشین
شباهت با شریک عاطفی پیشین می تواند دلیل دل بستن دیگران به شما باشد
آدمها سلیقهی خاصی در انتخاب شریک عاطفیشان دارد. البته این مسئله در زنها قویتر از مردهاست.
برمبنای پژوهشی در سال ۲۰۱۱ زنان و مردان به عکس چهرهی اشخاصی از جنس مخالف که شباهت بیشتری به شریک پیشینشان داشتهاند، امتیاز بالاتری دادهاند. هرچند مردان بهطور کلی امتیاز کمتری به این اشخاص دادند.
۶. استفاده از دستها و زبان بدن
اگر به دنبال عشق هستید، به دیگران نشان بدهید!
فضای اطرافتان را با حرکات دست و حرکات بدنی (زبان بدن) پر کنید. پژوهشی در سال ۲۰۱۶ با ترتیبدادن قرار آشنایی میان زوجها و بررسی آنها به این نتیجه رسید که زنها و مردها تمایل بیشتری به دیدار دوباره کسانی داشتند که دستهایشان را تکان میدادند.
در همین پژوهش با ایجاد حساب کاربری در اپلیکیشنهای آشنایی مکانمحور، مشخص شد، افرادی با حالت بدنی گشوده نسبت به افراد با عکسهایی در حالتهای بسته و گرفته بیشتر برای آشنایی انتخاب میشوند.
۷. شباهت زیاد به طرف مقابل
شباهت به طرف مقابل عامل جذابیت است
سالها پژوهش پیوسته نشان داده است این باور که شخصیتهای متضاد یکدیگر را جذب میکنند، افسانهای بیش نیست!
افرادی که شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند، احساس و تجربههای مشابهی از رخدادهای روزمرهی زندگی بهدست میآورند. این میتواند در درک متقابل و تفاهم بیشتر مؤثر باشد.
۸. سازگاری در سه سطح والد، بالغ و کودک
بنابر پژوهشهای روانشناس کانادایی «اریک برن» (Eric Berne)، زوجهایی که بیشترین همخوانی را باهم دارند، در سه سطح باهم سازگارند. «برن» در کتاب معروف خود، «بازیها: روانشناسی روابط انسانی»، برپایهی نظریهی فروید، میگوید: انسانها دارای سه وضعیت از «خود» هستند:
خود والد: آنچه به شما آموختهاند
خود کودک: آنچه احساس میکنید
خود بالغ: آنچه آموختهاید
بنابر نظر مشاور زناشویی «پیتر پیرسون» (Peter Pearson) میتوان به کمک برخی پرسشها میزان سازگاری در هر سطح را تاحدودی سنجید.
والد: آیا ارزشها و باورهای مشترکی دارید؟
کودک: آیا سرگرمی و تفریح مشترک دارید؟ آیا در برابر طرف مقابل بیاختیار میشوید؟ آیا طرف مقابل بهنظرتان جذاب و خواستنی است؟ آیا دوست دارید باهم مسافرت کنید؟
بالغ: آیا هر یک از شما دیگری را زرنگ و درخشان میداند؟ آیا در کنار یکدیگر در حل مسائل و مشکلات بهخوبی عمل میکنید؟
۹. خیرهشدن در چشمهای یکدیگر
خیره شدن در چشمان یکدیگر ایجاد اشتیاق می کند
روانشناس و استاد دانشگاه ماساچوست، «جوآن کلرمن» (Joan Kellerman) گروههایی که شامل ۷۲ دانشجویی که باهم آشنا نبودند، تشکیل داد و از آنها خواست برای ۲ دقیقه به چشمان یکدیگر خیره نگاه کنند. دانشجوها اعلام کردند پس از این کار میل و اشتیاق بیشتری نسبت به طرف مقابل پیدا کردند.
بنابراین ارتباط چشمی بلندمدت میتواند شما را به طرف مقابل پیوند دهد و حتی باعث شکلگیری عشق و اشتیاق نسبت به کسی شود که پیش از این ندیدهاید.
۱۰. پاسخ متقابل به نشانهها و درخواستهای جلب توجه
شروع و ادامهی رابطه بهاندازهی زیادی بستگی به برخورد دو طرف نسبت به یکدیگر دارد.
پژوهشهای ۴۰سالهی روانشناس «جان گاتمن» (John Gottman) نشانهها و درخواستها مسئلهی مهمی هستند. برای مثال اگر همسری که دوستدار پرندگان است، به شوهرش اشاره میکند که سهرهای زیبا کنارشان نشسته است، مرد میتواند با نادیدهگرفتن نشانه از همراهی با همسرش طفره برود یا با درگیرشدن در موضوع موردعلاقهی همسرش با او همراه شود.
اثر و پیامد نشانهها بسیار چشمگیر است. بنابر یکی از پژوهشهای «گاتمن» میزان «همراهی» در زوجهایی که پس از ۶ سال از هم جدا شدند، ۳۳ درصد و در زوجهایی که هنوز در کنار هم زندگی میکردهاند، ۸۷ درصد بوده است.
۱۱. بویی که دارید
پژوهشی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی نشان داد برخی از زنان در دورهی تخمکگذاری از بوی پیراهن یا تیشرت مردی با سطح بالای هورمون تستسترون خوششان میآید. این یافته با دیگر علاقههایی که بر پایهی تغییرات هورمونی ایجاد میشوند، همخوانی دارد.