شوید با نام علمی Anethum graveolens L شناخته میشود. شوید گیاهی یکساله با ریشههای نازک با گلهای کوچکی به رنگ زرد است. این گیاه بومی مناطق مدیترانهای و جنوب روسیه است اما در اغلب نقاط جهان کاشته شده است و پراکندگی آن در کشور ما نیز در اکثر نقاط است.
میوه خام خشک شده و یا برگهای تازه و یا خشک شده آن به صورت خوراکی قابلیت مصرف دارد. میوههای گیاه بیشتر به دلیل وجود ترکیبات اسانس اثر ضد اسپاسم روی عضلات صاف دستگاه گوارش دارند. کاربرد تایید شده شوید نیز رفع مشکلات هاضمه است. در طب هندی برای رفع تنفس بدبو، آلودگی به کرمهای انگلی، ناراحتیهای دستگاه تنفسی و سیفلیس مورد استفاده قرار میگیرد.
بنابر اعلام دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در طب سنتی به نام «شبت» شناخته میشود. طبیعت شوید گرم و خشک است. مدر، افزایش دهنده ترشح شیر و باز کننده انسدادها است. گفته شده نشستن در جوشانده آن برای درد و بیماریهای رحم مفید است. روغن آن را نیز برای خستگی و درد مفاصل مفید میدانند. همچنین از بین برنده تهوع ناشی از برگشت غذا است. برای سکسکه بلغمی و ناشی از پر شدن معده مفید است. روغن گیاه شوید خواب آور است. ریختن عصاره شوید در گوش برای بیماریهای گوش مفید است.
مضرات خوردن زیاد شوید شامل ضعف قوه بینایی و کاهش اسپرمها است و اثر تهوعآور نیز دارد و برای افراد گرم مزاج نیز مضر و ضرر آن به سر است. مصلح شوید، آب لیمو، سکنجبین، آبغوره و ترشیها است. در افراد سرد مزاج مصلح آن قرنفل و دارچین و عسل و آب رازیانه است.
برای مصرف دانههای کامل و میوههای له شده برای تهیه چای و دیگر فرآوردههای جالینوسی برای مصارف داخلی به کار میرود. مقدار مصرف روزانه دانهها ۳ گرم است. البته مصرف به این شکل در بارداری توصیه نمیشود.
در برخی افراد واکنشهای حساسیتزایی شامل خارش دهان و زبان، متورم شدن حلق، کهیر، استفراغ و اسهال وجود دارد. احتمال بروز سمیت نوری در افرادی که در مواجهه با عصاره گیاه تازه برداشت شده بودهاند نیز وجود دارد.
خواص شوید برای پیشگیری از پیری پوست
یکی از خواص شوید دارا بودن ویتامین C و آنتی اکسیدانها است که نهتنها سبب کاهش تاثیر رادیکالهای آزاد و آسیب ناشی از آنها بر روی پوست میشود، بلکه کشسانی را حفظ کرده و مانع از ایجاد چین و چروک و پیری زودرس میشود.
خواص شوید برای سلامت معده و دستگاه گوارش
یکی از خواص شوید که میتوان با نوشیدن دمنوش شوید نیز به آن دست پیدا کرد، کمک به هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش است؛ در نتیجه میتوان به کمک نوشیدن دمنوش شوید، با بیماریهای گوارشی همچون سوزش سر معده، سوء هاضمه و… مقابله کرد.
خواص شوید برای درمان یبوست و اسهال خونی
یکی از خواص دمنوش شوید این است که برای مبارزه با میکروبهای عامل کولیک و اسهال مقابله میکند و همچنین میتواند سبب از بین رفتن عفونتهای قارچی روده و درنتیجه درمان اسهال خونی شود. یکی دیگر از خواص شوید این است که به بهبود حرکات روده کمک میکند و در نتیجه به پیشگیری و درمان یبوست نیز کمک می نماید.
خواص شوید برای کودکان
خواص شوید برای درمان یبوست و اسهال و تاثیر آن بر روی کولیک نوزادان و کودکان نیز وجود دارد و میتوان برای درمان سوء هاضمه همچنین سوزش معده و مشکلات گوارشی کودکان نیز از آن استفاده نمود. خاصیت دیگر آن برای کودکان، دارا بودن فلاونوئیدها و درنتیجه تاثیر آن بر روی بیش فعالی کودکان و افزایش تمرکز آنها است.
سلامت دندان
به دلیل دارا بودن کلسیم یکی از خواص ساقه شوید، تقویت دندانها است. همچنین خواص ضدمیکروبی و آنتی باکتریال موجود در شوید سبب میشود برای از بین بردن عفونت دهانی موثر باشد و بوی بد دهان را رفع نماید. آنتی اکسیدان موجود در شوید نیز برای تقویت لثهها و در نتیجه دندانها اهمیت دارد.
خواص شوید برای تاثیر بر روی سلامت روان
جالب است بدانید به دلیل دارا بودن فلاونوئیدها و ویتامین، مصرف دمنوش شوید میتواند سبب کاهش بیماریهایی همچون اضطراب و افسردگی شود و به ترشح هورمون شادی کمک نماید و تاثیر مثبتی در درمان بیخوابی داشته باشد.
سینوزیت و سرماخوردگی
شوید نهتنها حاوی ویتامین C است بلکه آنتیاکسیدانهایی دارد که به تقویت سیستم ایمنی و بهبود و پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا و حتی سردرد کمک می نماید. همچنین یکی از مهمترین خواص شوید کاهش گلودرد، سرفه و سینوزیت است و به درمان گرفتگی بینی نیز کمک مینماید.
کاهش علائم قاعدگی و یائسگی
دمنوش شوید میتواند به متعادل شدن هورمونهای بدن کمک نماید و درنتیجه نهتنها سبب تنظیم قاعدگی میشود، بلکه به دلیل دارا بودن خاصیت ضد درد، عضلات رحم را آرام کرده و از دردهای قاعدگی همچون دل درد و کمر درد کم میکند. همچنین در دوران شیردهی سبب افزایش شیر مادر میشود و از یائسگی زودرس جلوگیری می کند. از خواص ساقه شوید این است که با تنظیم هورمونها میل جنسی زنان و مردان نیز تنظیم شده و قدرت باروری آنها افزایش مییابد.
کلسترول و قند خون
مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در دمنوش شوید سطح کلسترول بالای خون را کاهش داده و به پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند.
به دلیل آنتی اکسیدانهای موجود در شوید، از خواص شوید میتوان به تنظیم سطح کلسترول خون اشاره کرد که میتواند سطح کلسترول بد خون را کاهش دهد. از دیگر خواص شوید میتوان به تنظیم میزان انسولین در بدن اشاره کرد که سبب کاهش طبیعی قند خون شده و به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک بسیاری میکند.
سلامت کبد
از خواص شوید میتوان به دیوریتیک بودن آن اشاره کرد که سبب میشود، کبد راحتتر پاکسازی شده و در نتیجه کبد چرب و بسیاری از بیماریهای مرتبط با آن درمان شوند و همچنین عفونتهای ادراری بهخصوص در خانمها کاهش پیدا کند.
خبرآنلاین