طرح اختیاری کالابرگ الکترونیک به‌جای یارانه نقدی | تکلیف واریز یارانه کالابرگ مشخص شد

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه گفت: کمیسیون تلفیق در مصوبه‌ای مقرر کرد تا سرپرستان خانوار مشمول یارانه نقدی در صورت تغییر شیوه به پرداخت غیرنقدی، از کالابرگ الکترونیکی استفاده کنند.


یارانه

رحیم زارع در تشریح جلسه عصر امروز کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، گفت: کمیسیون تلفیق در مصوبه‌ای بانک مرکزی را مکلف کرد تا برای پرداخت به موقع یارانه‌ نقدی، سه درصد از جمع مصارف را به صورت تنخواه در اختیار سازمان هدفمند یارانه‌ها قرار دهد.

وی بیان کرد: طبق دیگر مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه ،۷۰ هزار میلیارد تومان از محل یک درصد کل درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی و ۵ درصد سود شرکت‌های تابعه وزارت نفت و ۱۰ درصد کل منابع حاصل از عوائد صادرات و فروش داخلی محصولات فرعی به حساب بهینه‌سازی مصرف انرژی واریز می‌شود.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ادامه داد: کمیسیون تلفیق بودجه مقرر کرد مبلغ ۱۹۰ هزار میلیارد تومان از محل ۵۴ درصد عوائد حاصل از صادرات و فروش داخلی کلیه محصولات فرعی و گازی به حساب سرمایه‌گذاری نفت و گاز واریز شود.

زارع اظهار کرد: کمیسیون تلفیق تصویب کرد که فروش آرد و گندم یارانه‌ای برای مصارف خبازی بوده و برای سایر مصارف، به قیمت تمام شده و بر مبنای سود متعارف باشد. همچنین ۲۵۰ هزار میلیارد تومان در قالب تبصره هدفمندی یارانه‌ها برای مصارف آرد و نان در سال آینده لحاظ خواهد شد.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه بیان کرد: کمیسیون تلفیق برای پرداخت به موقع بهای خرید گندم از تولیدکنندگان داخلی، به سازمان برنامه و بودجه اجازه داد تا به ازای قرارداد تأمین مالی، از طریق اوراق خزانه، اوراق مالی اسلامی و درون‌سالی این منابع را پرداخت کرده و این اوراق را منتشر کند.

وی گفت: کمیسیون تلفیق اجازه داد تا سرپرستان خانوار مشمول یارانه نقدی در صورت تغییر شیوه به پرداخت غیرنقدی، از کالابرگ الکترونیکی استفاده کنند.

زارع گفت: همچنین کمیسیون تلفیق مصوب کرد که انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت خودرو به کارت بانکی و صاحبان خودرو توسط وزارت نفت و با همکاری بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و امور دارایی مدنظر قرار گیرد.

سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ بیان کرد: این کمیسیون در نوبت شیفت سوم به کار خود پایان خواهد داد و گزارش نهایی این کمیسیون از شنبه هفته آینده در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

افزایش یارانه نقدی

یکی از تغییرات مهم بودجه سال ۱۴۰۴ نسبت به بودجه سال جاری، حذف ۳ میلیارد دلار از ارز ترجیحی به کالاهای اساسی بود. بررسی ارقام بودجه سال آتی نشان می دهد ۱۲ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی تخصیص داده شده است و این در حالی است که در بودجه سال امسال برای واردات کالاهای اساسی ۱۲ میلیارد دلار تخصیص داده شده بود.

اما محدود کردن واردات کالاهای اساسی تنها به کاهش حجم ارز تخصیصی به آن ها نمی شود و نرخ ارز کالاهای اساسی با ۳۵ درصد رشد از ۲۸۵۰۰ تومان به ۳۸۵۰۰ تومان رسیده است.

کالاهای اساسی ۳۵ درصد گران شد، یارانه ها افزایش پیدا نکرد؟

نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که علی رغم افزایش قیمت ۳۵ درصدی کالاهای اساسی در بودجه سال آتی، هیچ کجای بودجه خبری از افزایش ۳۵ درصدی یارانه ها نیست. گفتنی است در شرایطی که فلسفه تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی، به منزله محافظت از معیشت اقشار کم برخوردار است، بنابراین این انتظار می رود که یارانه ها نیز متناسب با افزایش نرخ کالاهای اساسی، افزایش یابد.

لازم به ذکر است با آغاز دولت سیزدهم به ریاست شهید جمهور سید ابراهیم رئیسی، مبلغ یارانه‌های نقدی ثابت بود تا اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ که مبلغ یارانه نقدی و معیشتی به ۳۰۰ هزار تومان برای دهک‌های چهارم تا نهم و مبلغ ۴۰۰ هزار تومان برای دهک‌های اول تا سوم رسید و در واقع این مبلغ با افزایش یارانه در سال ۱۴۰۱، حدود هشت برابر افزایش یافت.

بر اساس آمار رسمی منتشرشده از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها که مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود به آن اشاره کرده است، از ابتدای پرداخت یارانه نقدی تا اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ که یارانه ۳۰۰ هزار تومانی و ۴۰۰ هزار تومانی برای دهک‌های مختلف در نظر گرفته شد، در هر سال دولت حدود ۴۱ هزار میلیارد تومان از منابع خود را صرف پرداخت یارانه نقدی مردم می‌کرد. همچنین دولت سیزدهم فقط در سال ۱۴۰۱ بابت پرداخت یارانه نقدی به مردم حدود ۷۳۸ هزار میلیارد تومان هزینه کرد.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید