مورخان میگویند ناصرالدین شاه قاجار علاقه زیادی به ترشی مخلوط گل کلم و انار داشت و آشپزهای دربار این چاشنی را با دقت و مهارت فراوانی تهیه کرده و به عنوان دورچین کنار غذاهای اصلی قرار می دادند. ترشی محبوب ناصرالدین شاه از ترکیب گل کلم با دانه انار، لبو، کلم قرمز، سیر، سبزیجات معطر و… تهیه میشود و بسیار خوشمزه است و به دلیل داشتن سبزیجات رنگی، ظاهر بسیار زیبایی دارد.
مواد لازم برای تهیه ترشی مخلوط گل کلم و انار
گل کلم ۱ عدد
کلم بنفش نصف ۱ عدد
انار متوسط ۵ عدد
ترکیب جعفری و گشنیز ۱۵۰ گرم
لیموی تازه ۲ عدد
سرکه سفید یک و نیم لیتر
لبو متوسط ۲ عدد
هویج ۵ عدد
فلفل سبز ترشی ۳ عدد
سیر ۴ بوته
بادمجان ۴ عدد
نمک، فلفل سیاه به میزان لازم
تخم گشنیز و سیاه دانه به میزان لازم
طرز تهیه ترشی کلم قرمز متفاوت
گل کلمها را به صورت ریز خرد کنید و بشویید.
کلم بنفش را به صورت خیلی ریز خرد کنید و بشویید.
هویج، سیر و فلفل ترشی و همه سبزیجات را بشویید.
سبزیجات را بعد از اینکه آب اضافهشان کشیده شد، روی پارچه تمیز پهن کنید تا کاملا خشک شود.
بادمجانها را پوست بکنید و به صورت مکعبی خرد کنید.
بادمجانهای خرد شده را با یک لیوان سرکه داخل یک قابلمه بریزید و روی حرارت اجاق گاز بگذارید تا شروع به جوشیدن کند.
بعد از جوشیدن بادمجان ۵ دقیقه اجاق گاز را خاموش کنید تا بادمجان سرد شود.
گل کلم بنفش خرد شده را داخل ظرفی بریزید و به آن مقداری نمک و آب دو عدد لیمو را اضافه کرده و هم بزنید تا کلم قرمز بدرنگ نشود.
در مرحله بعد هویج، سیر و فلفل ترشی را هم خرد و با گلم کلم خردشده مخلوط نمایید.
لبوی خام را پوست و رنده کنید و به مواد بالا اضافه کنید.
به مواد ترشی مخلوط بادمجان و سرکه جوشیده را همراه با انار دانه شده، سبزی خرد شده، نمک، فلفل سیاه، تخم گشنیز و سیاه دانه اضافه کنید.
سرکه را به مواد ترشی تا جایی اضافه کنید که روی مواد را بگیرد.
ترشی را داخل شیشههای خشک و تمیز بریزید و درب آن را محکم ببندید.
بعد از ۱ هفته ترشی را نوش جان نمایید.
نکات مهم
از سبزیجات و مواد تازه و مرغوب برای تهیه ترشی استفاده کنید.
برای جلوگیری از کپک زدن ترشی، همه مواد مورد استفاده در تهیه ترشی را که شسته شده در سبد قرار دهید تا آب اضافه آنها خارج شود، سپس آنها را بر روی دستمال نخی تمیز، در مکانی مناسب و به دور از گرد و غبار و دیگر آلودگیها پهن کنید تا کاملا خشک شوند.
گلپر دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی است؛ افزودن مقداری گلپر به ترشی، میتواند در جلوگیری از کپک زدن ترشی موثر باشد.
ترشی را در ظرف شیشهای بریزید. ظرفی که برای ترشی در نظر گرفتهاید، باید کاملاً تمیز و خشک باشد تا ترشی کپک نزند.
درب شیشه نباید زنگ زده و فرو رفته باشد.
در ظرف را هم محکم ببندید تا هوا نکشد و ترشی خراب نشود.
برای تهیه ترشی بهتر است از ظروف شیشهای تیره رنگ استفاده کنید، تا عطر و طعم ترشی با گذر زمان تغییر نکند.
ظروف ترشی را در مکانی خشک، خنک و به دور از نور خورشید نگهداری کنید.
هنگام استفاده از ترشی، برای کشیدن آن از ظرف اصلی از قاشق تمیز و خشک استفاده کنید.