پالدا یکی از انواع دسرهای سنتی و قدیمی آذربایجان با اصالت تبریزی است که طعمی شبیه مسقطی و بافتی مانند کاستارد دارد. دسر پالدا از روزگاران قدیم در تبریز و دیگر نقاط آذربایجان شرقی به عنوان یک دسر یلدایی برای زینت بخشیدن به سفره شب چله درست میشده است. پالدا با استفاده از شیر، نشاسته، شکر یا شیره انگور در طعمهای زعفرانی و ساده طبخ میشود. اگر شما هم از علاقهمندان به دسرهای سنتی مجلسی هستید، با ما همراه باشید تا طرز تهیه دسر پالدا را به عنوان یک دسر تبریزی شب یلدا به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه دسر تبریزی پالدا
نشاسته گل: نصف لیوان فرانسوی دستهدار
شیر (سرد و ترجیحا پرچرب): ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
شکر: نصف لیوان فرانسوی دستهدار
آب: ۱ و نیم لیوان فرانسوی دستهدار
گلاب: ۱/۴ لیوان فرانسوی دستهدار
کره: برای چرب کردن قالب
خامه، مغز پسته و مغز گردو: برای تزیین دسر
مدت زمان لازم برای آمادهسازی مواد اولیه: ۱۰ دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه دسر پالدا تبریزی: ۳۰ دقیقه
مراحل طرز تهیه دسر پالدا سنتی تبریزی
طرز تهیه دسر پالدا تبریزی مخصوص شب یلدا با طعم و رنگ شیر، زعفران، آب لبو یا آب انار و کاکائو یا حتی بدون شیر با آب خالی قابل انجام است. شما میتوانید این دسر یلدایی سنتی آذری را به صورت قالبی یا تک نفره با ظاهر تک رنگ یا ۲ رنگ تهیه کنید.
مرحله اول: نشاسته را بشویید
در اولین مرحله از طرز تهیه دسر پالدا تبریزی، نشاسته ذرت را در یک لیوان آب سرد بریزید و هم بزنید. سپس، نشاسته را چند دقیقه کنار بگذارید تا ناخالصیهای نشاسته از آن جدا شده و روی آب جمع شود.
آب کدر روی نشاسته را خالی کنید. این کار را ۲ بار دیگر هم تکرار کنید تا همه آلودگیها و ناخالصیهای نشاسته برطرف شود. با انجام این کار، دسر سنتی پالدا شما شفافتر شده و بوی ناخوشایندی نخواهد داشت.
مرحله دوم: شیر و نشاسته را ترکیب کنید
پس از شستن نشاسته و اطمینان از خلوص آن، قابلمه مناسبی را روی حرارت ملایم بگذارید. حالا، یک لیوان شیر و یک و نیم لیوان آب را در قابلمه بریزید. نشاسته شسته شده را نیز به ترکیب آب و شیر اضافه کنید.
این ترکیب را هم بزنید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه منتظر بمانید تا مایع داخل قابلمه کم کم بجوشد. توجه داشته باشید، از وقتی نشاسته را اضافه میکنید باید محتویات داخل قابلمه را مرتبا هم بزنید تا مایه دسر به طور یکنواخت و تدریجا غلیظ شود و ته نگیرد.
مرحله سوم: شکر را اضافه کنید
پس از گذشت ۵ دقیقه از جوشیدن مایع درون قابلمه، در این مرحله از طرز تهیه دسر پالدا با نشاسته باید شکر را اضافه کنید. محتویات داخل قابلمه را به طور مرتب برای ۱۰ دقیقه دیگر هم بزنید تا نشاسته کاملا بپزد و در عین حال، ته نگیرد. به این ترتیب، مایه این دسر تبریزی شب یلدا به طور کامل غلیظ شده و طعم خامی نشاسته برطرف میشود.
مرحله چهارم: گلاب را اضافه کنید
پس از آنکه غلظت دسر شبیه دسر فرنی شد، وقت آن است که گلاب را نیز در قابلمه بریزید و مایه دسر را برای یک دقیقه دیگر هم بزنید. سپس، حرارت را خاموش کنید و قابلمه را از روی حرارت بردارید.
مرحله پنجم: مایه دسر پالدا را در یخچال بگذارید
در این مرحله از درست کردن دسر پالدا قالبی ساده، باید سطح داخلی قالب مورد نظرتان را با مقدار کمی کره چرب کنید. سپس، مایه دسر را در حالی که هنوز گرم است در قالب بریزید. قالب را حداقل برای یک ساعت در دمای محیط بگذارید تا خنک شود.
پس از خنک شدن دسر، آن را برای ۲ الی ۳ ساعت در یخچال قرار دهید تا کاملا خودش را بگیرد. در صورت تمایل، میتوانید این دسر را به صورت قالبی درست نکرده و در عوض، داخل پیالههای تک نفر کوچک یا جام سرو کنید.
مرحله آخر: دسر پالدا تبریزی را سرو کنید
پس از گذشت این مدت، دسر پالدا را از یخچال بیرون بیاورید و از قالب خارج کرده یا در همان ظروف تک نفره سرو کنید. برای تزیین پالدا میتوانید از خامه فرم گرفته قنادی، مغز گردوی آسیاب شده، پودر پسته یا گل محمدی استفاده کنید.