پیاز انواع مختلفی دارد، از انواع زرد و قرمز گرفته تا پیازچه و تره فرنگی که بسیار فراوان نیز هستند و تقریبا در همه جا رشد می کنند. این بدان معناست که وجود پیاز در هر سبک آشپزی لازم است. پیاز را می توان با روش های مختلف مثل سرخ کردن، گریل، آب پز یا به صورت خام در سالاد، ساندویچ، دیپ سس یا به عنوان تزئین برای سالاد و … سرو کرد. به همین دلیل در میان همه کاره ترین مواد اولیه در هنر آشپزی قرار دارد.
همانطور که گفتیم پیاز انواع مختلفی دارد که وجود آن در آشپزی ضروری بوده و هر یک کاربرد متفاوتی خواهند داشت. پیاز یکی از مواد اولیه ضروری در آشپزی است که طعم تند، تیز و شیرین خاص خودش را دارد و غذا را خوش طعم و لذیذ می کند. در این قسمت از سبک زندگی و رازهای خانه داری مکتوب نامه به معرفی انواع پیاز و کاربردشان در آشپزی پرداخته ایم.
پیاز زرد
پیاز زرد برای هر استفاده ای مناسب است. این پیاز با پوست طلایی زیبایی که دارد و با طعم تند و تیزش شناخته می شود. لایه های داخلی این پیاز سفید است و مناسب پخت و پز می باشد و به دلیل داشتن رنگ گوگردی، اشک آور است.
از پیاز زرد عموما در طبخ گوشت، سوپ و خورشت استفاده می شود زیرا عطر و طعم فوق العاده ای دارد. این پیاز از ماندگاری طولانی برخوردار است؛ به شرط آنکه در جای خنک و تاریک نگهداری شود.
پیاز شیرین از پیاز زرد بزرگ تر و پهن تر است، پوستی کم رنگ و مات دارد. مزه این پیاز شیرین بوده و ترد و آبدار است. این پیاز برای تهیه پیاز کاراملی، حلقه ای و غذاهایی که باید در آن مزه پیاز حس شود، مورد استفاده قرار می گیرد.
پیاز سفید
پیاز سفید پوستی کاغذی و سفید رنگ دارد و طعم آن ملایم تر و شیرین تر از پیاز زرد است، به همین دلیل جایگزین خوبی برای آن محسوب می شود. به طور کلی پیاز سفید و قرمز بخاطر قند بیشتری که دارند، نسبت به پیاز زرد عمر کمتری خواهند داشت. این پیاز را می توان به صورت خام در سوپ، سالسا و تاس کباب استفاده کرد. این پیاز همچنین تحت عنوان پیاز آبپز نیز شناخته می شود.
پیاز قرمز
پوست و بافت داخلی این نوع پیاز به رنگ قرمز مایل به بنفش است و عطر و طعم ملایمی دارد که می توان آن را به صورت خام مصرف کرد. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فلاونوئید و فیبر بیشتری دارد. رنگ زیبا و مزه ملایم این پیاز باعث شده است تا برای تزئین غذا و استفاده در انواع ساندویچ، همبرگر، سالاد و سس سالسا مناسب باشد. این نوع پیاز در تمام فصول سال در بازار موجود است و به مدت 3-4 ماه می توان آن را در درمای منزل نگهداری کرد و سالم خواهند ماند.
شلوت ها پیازهای کوچکی هستند که پوستی قهوه ای و بافتی بنفش دارند و از دو یا چند حبه جداگانه تشکیل شده است. شلوت طعمی تند و قوی همانند سیر دارد، لایه های آن نازک بوده و به همین دلیل برای خرد کردن خیلی ریز مناسب است. از این پیاز برای سالاد، سس، تنوری کردن و ته دیگ استفاده می شود. شلوت برای پخت و پز هم مورد استفاده قرار می گیرد اما هرگز نباید آن را سرخ کرد زیرا تلخ می شود.
این پیاز طعم خوشمزه و تندی دارد اما بعد از خوردنش دهان بوی بدی به خود می گیرد. شما می توانید این پیاز را ریز خرد کرده و در سرکه بریزید تا مثل ترشی رسیده شود.
پیاز سبز یا نارس، پیازی است که هنوز تشکیل نشده است یا فقط قسمت جزئی آن رشد کرده است. از کل قسمت های این پیاز اعم از شاخه های سبز بلند آن استفاده می شود و تزئینی فوق العاده برای سوپ، املت و . . . است. این پیاز تحت عنوان پیاز کوهی، پیازچه، پیاز سالاد و حتی شلوت شناخته می شود.