در پی ثبت شکایات متعدد در درگاه رسیدگی به شکایات سازمان بازرسی (www.۱۳۶.ir) پیرامون مشکل ثبت نام تسهیلات تکلیفی ازدواج و فرزندآوری در سامانه بانک مرکزی، ستار شیرعالی معاون اقتصادی سازمان بازرسی طی نامهای به رئیس کل بانک مرکزی هشدار داد.
در این نامه تصریح شده است: در راستای اجرای ماده (۶۸) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و همچنین وفق جزء (۱) بند (ث) تبصره (۱۳) قانون بودجه سال ۱۴۰۳، بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی مکلفند از محل منابع پس انداز و جاری قرض الحسنه شبکه بانکی حسب دستورالعمل ابلاغی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مورخ ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ تسهیلات ازدواج و فرزندآوری را به واجدین شرایط پرداخت کند.
وی تاکید کرده است: در ماده (۱-۴) این دستورالعمل، بیان شده که کلیه متقاضیان وام ازدواج و فرزندآوری جهت دریافت تسهیلات مذکور ابتدا باید از طریق سامانه تسهیلات قرضالحسنه به نشانی Ve.cbi.ir ثبت نام نموده و فرم مربوطه را تکمیل کنند؛ اما ملاحظه شد که در سال جاری در بانک مرکزی رویهای اتخاذ شده که روزانه و در ساعاتی خاص، سامانه مذکور تعداد محدودی متقاضی را برای برخی بانکها پذیرش میکند. این در حالیست که به غیر از مشکلات کمبود منابع بانکها و افزایش مبلغ تسهیلات ازدواج و فرزندآوری در سال جاری، رویه حاکم به گونهای شده که عدم امکان ثبت نام متقاضیان در سامانه مذکور منجر به بروز نارضایتی بیشتری در بین مردم گردیده و حجم قابل توجهی از شکایات روزانه این سازمان به این موضوع اختصاص یافته است.
معاون اقتصادی سازمان بازرسی در پایان این نامه خطاب به رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرده است که در اجرای بند (ج) ماده (۱۱) قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور و ماده (۴۲) آیین نامه اجرایی آن (مبنی بر ارسال به هنگام گزارشهای نظارتی هشداردهنده برای پیشگیری از وقوع هرگونه تخلف و سوءجریان) ضمن بررسی موضوع و اصلاح فرایند، تدابیر اصلاحی لازم به منظور کاهش زمان ثبتنام متقاضی اتخاذ شود؛ بنابراین گزارش، سازمان بازرسی کل کشور در بخش نظارت همگانی با رویکرد فناوری محور و توجه نسبت به نظارت هوشمند، درگاهی را تحت عنوان درگاه یکپارچه نظارت الکترونیک به آدرس ۱۳۶.IR راه اندازی کرده است که مردم میتوانند نسبت به طرح شکایت و گزارش فساد، اقدام کنند.
۸۵ درصد متقاضیان وام ازدواج، وام خود را در سال ۱۴۰۲ دریافت کردند
وی با بیان اینکه در حال حاضر مبلغ وام ازدواج برای دختران زیر ۲۳ سال و پسران زیر ۲۵ سال، ۳۵۰ میلیون تومان و بالاتر از این سن ۳۰۰ میلیون تومان است، گفت: تا پایان سال گذشته، ۱۵۷ همت وام ازدواج پرداخت شد، به طوریکه حدود ۸۵ درصد متقاضیان در سال ۱۴۰۲ وام خود را دریافت کردند.
مدیرکل توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان یکی از مشکلات در حوزه وام ازدواج را متناسب نبودن اعتبار بانک مرکزی با تعداد متقاضیان وام ازدواج دانست و یادآور شد: این موضوع یکی از مسائل مهمی است که سازمان برنامه و بودجه در دولت چهاردهم باید برای آن تدبیری بیاندیشد.
متقیفر مسئله دوم را مربوط به سامانه دانست و خاطرنشان کرد: طبق آخرین مکاتبه با بانک مرکزی عنوان شده مشکلات سامانه به زودی برطرف خواهد شد اما اصل قصه مربوط به تضامین است؛ بسیاری از جوانان در حوزه تضامین وام ازدواج و فرزندآوری گرفتار سلیقههای مدیران شعبههای مختلف کشور هستند.
به گفته وی، براساس قانون، بانکها مکلف به دریافت یک ضامن هستند. سال گذشته رییس بانک مرکزی به همه بانکها نامه ارسال کرد که براساس قانون باید یک ضامن دریافت شود اما باتوجه به اینکه مسئول اعتبارسنجی وامها، رییس شعبه است، براساس سلیقه خود گاهی دو یا سه ضامن خواستار هستند.
مدیرکل توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان ادامه داد: در شهرهای کوچک فراهم کردن ضامنهایی با شرایط دارا بودن فیش حقوقی و کسر از حقوق و چک، سخت است.
متقیفر با اشاره به اینکه وزارت ورزش و جوانان وظیفه پیگیری و مطالبه را دارد، تصریح کرد: عملکرد ما به این گونه است که هر ماه از بانک مرکزی آمار وام ازدواج را استعلام کرده و به استانها نامه ارسال میکنیم و از طریق ستادهای ساماندهی در هر استان پیگیر وام ازدواج هستیم. ستادهای ساماندهی به سرعت این فرایند کمک میکند. در بحث تضامین نیز در مجلس قبل تلاش شد تا الحاقیههایی را به قانون جوانی جمعیت داشته باشیم اما محقق نشد. البته اقدامی که در مجلس گذشته اتفاق افتاد بحث استفاده سربازان از وام ازدواج و فرزندآوری بود؛ در قانون اینگونه بود که آنها نمیتوانستند وام دریافت کنند، اما در صحن مجلس مصوب شد و اکنون افرادی که سربازی نرفتهاند و یا سرباز هستند میتوانند وام ازدواج و فرزندآوری را دریافت کنند.