همسان سازی حقوق بازنشستگان یک موضوع مهم و پیچیده در ایران است.همسانسازی حقوق بازنشستگان به معنای برابر کردن درآمدهای بازنشستگان با توجه به شرایط فعلی جامعه است. در گذشته، سیستم بازنشستگی در ایران بر پایه نظام وظیفه بود، به این معنی که حقوق بازنشستگان به مبنای حقوق آخرین شغلی که انجام داده بودند، تعیین میشد.همسان سازی حقوق بازنشستگان باعث ایجاد عدالت نامتوازن در نحوه پرداخت حقوق بازنشستگان شده بود.اما در سالهای اخیر، تلاشهایی برای همسانسازی حقوق بازنشستگان در ایران انجام شده است. برخی از این تلاشها شامل تغییر قوانین و مقررات مربوط به بازنشستگی، اصلاح سیستم بازنشستگی و تعیین استانداردهای جدید در پرداخت حقوق بازنشستگان است.با این حال، همسانسازی حقوق بازنشستگان همچنان یک چالش بزرگ در ایران است.
عضو کمیته بیمه و تامین اجتماعی خانه کارگر میگوید: فرمول متناسبسازی حقوق بازنشستگان به نسبت نود درصد دیگر بازنشستگان ارزیابی میشود که یک فرمول نسبی است اما همسانسازی کشوریها بنابر درجه شغلی است و باعث تفاوت حقوقی بسیار بیشتری میشود.
در روزهای گذشته علاوه بر بازنشستگان صندوق تامین اجتماعی، در روندی کم سابقه بازنشستگان کشوری نیز به عدم اجرای طرح همسانسازی حقوق خود اعتراض کرده و در برابر دفاتر این صندوق در چند شهر با مطالبه همسانسازی و ارتقای سطح پرداخت مستمری خویش جمع شدند. هرچند بازنشستگان صندوق فولاد نیز همین مطالبه را دارند اما هنوز اجرای تعهد دولت در قبال این بازنشستگان عملی نشده است و از این رو پاسخ مشخصی نیز به این گروه داده نشده است.
مهرداد دارانی (عضو کمیته بیمه و تامین اجتماعی خانه کارگر) با اشاره به این مطلب که «در بودجه سال جاری منابع لازم برای همسانسازی حقوق بازنشستگان و بازماندگان صندوق کشوری دیده شده است» اظهار کرد: این بازنشستگان ردیف بودجه لازم برای اجرای طرح همسانسازی خود را اخذ کردهاند، اما بازنشستههای تامین اجتماعی فاقد ردیف بودجه لازم برای اجرای متناسبسازی حقوق خود هستند و تنها قید شده که از محل رد دیون در بودجه منابع لازم برای این متناسبسازی حقوق و مستمری پرداخت خواهد شد.
عضو اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری تاکید کرد: الان کسری بودجه دولت نزدیک به ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است. به این ترتیب، دولت روزانه ۶ هزار میلیارد تومان برای کسری خود پول چاپ میکند تا بتواند هزینههای خود را پرداخت کند.
این کارشناس حوزه صندوقهای بازنشستگی تصریح کرد: من تصور نمیکنم که برای بازنشستگان تامین اجتماعی ردیف بودجهای تخصیص داده شود. چنانکه تصور نمیکنم تعهد دولت برای همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری عملی شود.
دارانی ادامه داد: هر مبلغ اضافهای به حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری صورت بگیرد، بازنشستگان تامین اجتماعی طبق قولی که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه شورای عالی کار برای تصویب مزد امسال داد، مطالبه افزایش حقوق خود را طلب میکنند. ایشان قول داده بودند که اگر حقوق کارمندان دولت و حقوق بازنشستگان کشوری افزایش یابد، حقوق کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی نیز افزایش خواهد یافت.
وی افزود: این مطالبه در صورت افزایش حقوق بازنشستگان کشوری حتما از سوی تشکلهای بازنشستگان تامین اجتماعی مطرح خواهد شد که متناسبسازی حقوق آنان نیز مانند همسانسازی حقوق بازنشستگان انجام شود. طبق ماده ۱۹۶ بازنشستگان تامین اجتماعی هم باید مانند کارگران اگر حقوق ترمیم بشود، باید ترمیم مستمری در میانه سال داشته باشند. آنها هر افزایشی داشته باشند ما هم باید داشته باشیم. طلب ۲۵ درصد متناسبسازی ما مانده است.
دارانی تصریح کرد: با این بودجه که کسری صندوقها در جمع ۳۵۰ هزار میلیارد تومان در آن شناسایی شده، بعید است حقوق افزایش یابد. دولت به شکل واضحی بودجه ندارد. درحالیکه همسانسازی واقعی برای بازنشستگان کشوری اجرا میشود، متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی منابع بسیار کمتری را نیازمند است. برای ما بازنشستگان تامین اجتماعی، متناسبسازی با فرمول بسیار متفاوتی نسبت به همسانسازی حقوق کشوریها حساب میشود و به خاطر همین دو اسم متفاوت با هم دارند. فرمول متناسبسازی حقوق بازنشستگان به نسبت نود درصد دیگر بازنشستگان ارزیابی میشود که یک فرمول نسبی است اما همسانسازی کشوریها بنابر درجه شغلی است و باعث تفاوت حقوقی بسیار بیشتری میشود.
عضو کمیته بیمه و تامین اجتماعی خانه کارگر گفت: معمولا درآمد دولتها از چند طریق است که یکی مالیات است و یکی از عرضه و فروش انرژی. آنچه مشخص است، اینکه راحتترین کار برای افزایش درآمد دولت، افزایش قیمت بنزین است که دولت هنوز برای جبران کسری از این روش استفاده نمیکند.
دارانی گفت: دولت ۹۰۰ هزار میلیارد تومان سالانه از بابت تامین انرژی ارزان به مردم یارانه پنهان میدهد اما هرچه ارزش پول ملی ما کمتر میشود، حجم آن زیاد میشود. با این حال مردم میگویند کدام شاخص توسعه در کشور واقعی است که قیمت بنزین و آب و برق توسط دولت واقعی شود. با این حال، در شرایطی که تولید آنقدر راه نیفتاده که این هزینهها بابت افزایش درآمد دولت با حذف یارانه پنهان جبران شود، این اقدام ضربات بدی به معیشت خانواری میزند که ممکن است ماهانه تنها ۱۰۰ دلار درماه درآمد داشته باشد و با این اقدام هر واکنشی ممکن است!
طبق اعلام مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، قرار است قبل از ماه شهریور، باقیمانده طرح متناسبسازی حقوق بازنشستگان تحت پوشش این صندوق اجرایی شود. همسانسازی حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری برای رفع تبعیض میان شاغلان و بازنشستگان، در قوانین بودجه ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ پیشبینی شد که در طول این سه سال اعتباری معادل ۱۸ همت به دو صندوق بازنشستگی کشوری و لشگری اختصاص پیدا کرد. پس از اجرای دو مرحله همسانسازی، حقوق و مزایای بازنشستگان افزایش یافت، در سال ۱۴۰۰ مستمری و حقوق بازنشستگان کشوری ۲۵ درصد افزایش یافت و در سال ۱۴۰۱ نیز یک مرحله همسانسازی در کنار افزایشهای سنواتی انجام شد. ادعا شده است،همسانسازی حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری پیامدهایی برای دو صندوق مربوط به این بازنشستگان داشت و آنها را دچار ناترازی کرد.
در روزهای گذشته مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، مشکلات و دغدغههای این صندوق را میراث شش دهه دانسته و گفته، مشکلات صندوق بازنشستگی مربوط به دهههای گذشته است که روی هم انباشته شده و حال به بحرانی برای صندوق تبدیل شده است. نعمت الله ترکی با اشاره به متناسبسازی حقوق بازنشستگان اظهار کرده که ۹ هزار میلیارد تومان در بودجه ۱۴۰۱ برای این موضوع درنظر گرفته شده بود و دولت سهام شرکتی را برای این موضوع به صندوق واگذار کرد که در تلاشیم با نقد شدن این سهام متناسبسازی را عملیاتی کنیم.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری اظهار کرده که براساس برنامهریزیهای انجام شده قرار است تا قبل از شهریور سال ۱۴۰۲، باقیمانده طرح متناسبسازی حقوق بازنشستگان تحت پوشش این صندوق اجرایی شود.
براساس اظهارات ترکی درباره مطالبات بازنشستگان آموزش و پرورش، اصلاحات و دریافتی ۶۸۲ هزار نفر در حوزه رتبهبندی جامعه بازنشستگان آموزش و پرورش انجام شده و امیدواریم که تمام مطالبات سه گروه آموزش و پرورش تا پایان مرداد پرداخت شود. به گفته مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، با توجه به اینکه صندوقهای بازنشستگی و بیمهای مانند تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری در حوزه گردشگری زیرساختهای بزرگی در اختیار دارند، با آغاز طرح جدید از مرداد امسال، بازنشستگان با پرداخت ۲۰ درصدی هزینههای سفر و بازپرداخت بلندمدت ۸۰ درصد دیگر هزینهها، از خدمات این حوزه بهرهمند خواهند شد.
کارافتاده
سلام.برای بازنشستگان وازکارافتادگان تامین اجتماعی هم نماینده ای برای تعیین دستمزد درنظربگیریداگرواقعا میخواهیدعدالت برقرار باشد..ممنون
کارافتاده
سلام.چراکسی به فکرمشکلات ازکارافتاده ها نیست.شخص ازکارافتاده وخانواده اش به غیر از مشکلات بازنشستگان مشکلات بیماریهای بسیار شدید خود ودرمان ورسیدگی به عضو ازکارافتاده راهم دارد.چرادادرسی نیست.باید به که پناه برد.
نقی
من میگم همینم زیاده کمترش کنید والا
ناشناس
چرا بولمون بی ارزش شد که اینهمه بدبختی و گرونی به وجود بیاد علتش چیه؟
ناشناس
حرف هست اما عمل نیست
همسربازنسته
همش دروغ میگین با۷یا۸ ملیون مگه میشه بابچه فکری بکنین برابازنشتتها تامین اجتماعی قسط وام که اکثردارن
محرم جوادزاده
با سلام قدیما از بزرگان نقل شده پیری و نداری مصیبت است
منصور تقسیمی
چرا این همه دروغ میگوین از نظر حکومت باز نشسیته یک مهره سوخته است ما را پس از سی سال به گدایی انداختین مرتب وعده میدین و اجرا نمیشه همسان سازی برای ما سود آنچنانی ندارد شما تورم کنترل کنین حقوق متناسب با تورم پرداخت کنین با این مبلغ ناچیزی که اضافه می کنین در عوض تورم چندین درجه بالا می برین متاسفانه مشکل باز نشسیته ها با همسان سازی هم حل نخواهد شد باید ریشه را درمان کرد که اونهم شما از درمان آن عاجزین من باز نشسیته دیدم توی سطل زباله میره باز نشسیته دیدم داره گدایی می کنه واقعا شرم آور نیست براتون
Ngar
دولت ما کی به فکر بازنشستگان تامین اجتماعی مخصوصن حداقل بگیران بوده که الان باشه؟همیشه فقط به فکر بازنشسته های لشکری و کشوری بوده و براشون مهم بوده. چون از خودشون هستن.بهترین وام ها و بهترین حقوق مال اونهاست و ناچیزترین حقوق و کمترین وامها و سخترین شرایط برای وام مال ماست.حقوقمون که زیر هفت میلیونه.یکبارم که از کانون بازنشستگان تامین اجتماعی وام بگیریم دیگه دفعه دوم بهمون نمیدن.میریم بانک وام بگیریم انقدر شرایط سخت جلومون میذارن که پشیمون بشیم و نگیریم.خوب الان با این همه گرونی و بدبختی و اجاره خونه های بالا و پول دارو و دکتر ما بدبختا با این حقوق کم و ناچیز چی کار کنیم؟
یوسف صادقی کرمانشاه
۳۸سال خدمت که ۸۵ ماه آن درجبهه ازحقوق بنیادشهیدجانبازی گذشتم حال ۸میلون حقوق میگیرم که باکثری زیرشش میلیون تومان جوابگوی نیازم وخدمتم نیست طی مکاتبات فراوان باتهران میگویند یگان مربوطه ویگان مربوطه هم دستورات تهران ملاک میداند نه هیچ
عبدالرسول
درود بر شما …از سال ۱۴۰۰ تا حالا میخواهند همسان سازی رو انجام بدهند و هر رو اعلان میکنند حقوق باز نشسته دو برابر شده در صورتی که یک ریال به حقوق ما اضافه نشده خواهش میکنم دیگر ننویسید که حقوق بازنشسته اضاف شده با این خبر هر روز اجناس گران میشود و ما توان خرید نداریم با تشکر از شما
اصغری
بازنشسته ای که برای ویزیت دکتر ودارو.ومخارج روزانه مانده.مسافرت وتفریح میخوادچکار.😇😇
محمدعلی تن زاده
خواهیم دید
فرهنگی بازنشسته
بشنو و باور مکن ؟؟؟؟؟
ناشناس
سلام ما حداقل بگیران تامین اجتماعی با حقوق ۶۶۰۰ تومان با فلاکت زندگی می کنیم بداد مون برسید
لیدا
ان شاءالله
عظیمی
چرا برای فوتبال و برنامه های غیر ضروری بودجه هست ولی برای افزایش حقوق کارگر و بازنشسته علی الخصوص بازنشستگان تامین اجتماعی و مستمری بگیران بودجه کافی در نظر نمبگیرن ؟!!
علی
انشالله راست باشه چون واقعا حقوق ها کم هستن
مهدی
با سلام خدمت آقای ترکی مطالبات معوقعه بهداشت درمان علوم پزشکی کی واریز میشود باز نشستگان همه چشم انتظار عنایت شما میباشند.
ناشناس
من بازنشسته آموزش و پرورش و دارای بیماری خاص هستم با یک حقوق ده میلیونی که ماهیان شش میلیون هزینه درمان دارم از فروردین ماه تا الان بیمه تکمیلی یک ریال بنا پرداخت نکرده مگر قول ندادهاید که بدون سقف چند روزه
پرداخت میکنید پس کو چرا وعده بد ون عمل میدهید خدا را در نظر بگیرید ممنن
ناشناس
انشا الله که راست باشد ازبس دروغ شنیدم باور نمی کنیم
ناشناس
سلام خدمت کارشناس بیمه محترم. اینجانب با ۳۱ سال سابقه بازنشسته شده ام. ولی یک فکری اعصاب مرا خرد کرده و چون ادم کمالگرایی هستم میخواهم که ۳۵ سال سابقه را بدست بیاورم و طبق قانون بیمه حداکثر سابقه ۳۵ روز حقوق در ماه است و شخصیکه بیمه خویش فرما میدهد تقریبا ماهی ۱ میلیون تومان میدهد ولی من برای اینکه حداکثر سابقه بیمه یعنی ۳۵روز حقوق را بدست بیاورم حاضرم ۱۲ برابر کسی که بیمه در ماه میپردازد بدهم انهم بصورت نقدی تا ۳۵ روز حقوق در ماه را بدست بیاورم یعنی ماهی ۱۲ میلیون تومان و در سال میشود ۱۴۴ میلیون تومان و چون ۳۱ سال سابقه دارم برای رسیدن به سابقه ۳۵ سال ۱۴۴ میلیون تومان ضربدر ۴ شود مساوی ۵۷۶ میلیون تومان میشود و حاضرم از زمان پرداخت این مبلغ ۴ سال هم انتظار بکشم و بعد از ۴ سال سابقه ام ۳۵ سال شود و برای هر شخص بازنشسته این امکان بوجود بیاید که حداکثر ۵ سال سابقه را بعد از بازنشستگی به مبلغی که عرض کردم بصورت نقدی یا ماهیانه و بعد از طی شدن مدت خریداری شده و برای فقط یک مرتبه برای هر فرد بازنشسته بصورت اختیاری فراهم شود چون خیلی از بازنشسته ها مثل اینجانب میباشند و شخصیت کمالگرا دارند همچنین وقتی شخص بازنشسته میشود دیگر واقعا امکان کار مجدد که بتواند بیمه رد کند وجود ندارد چون اگر شخص بخواهد در جایی کار کند توانایی و روحیه قبل را ندارد ایا شما میتوانید این پیشنهاد را به تامین اجتماعی بدهید