آلزایمر تا الان ۳۲ درصد از بزرگسالان ۸۵ سال به بالا را در جهان تحت تاثیر قرار داده است. جالب است بدانید که حدود ۵ درصد از افراد مبتلا به این بیماری رنج سنی کمتر از ۶۵ سال دارند. بنابراین، ابتلا به آن در جوانی غیرممکن نیست.
ازآنجاییکه مهمترین عامل موثر در ابتلا به آن جهش ژنهای مشخصی در مغز است، هیچ راه شناختهشده و قطعی برای پیشگیری از آلزایمر وجود ندارد. در واقع فقط میتوان با تغییر در سبک زندگی به کمک روشهایی مانند آموزش و یادگیری مداوم، افزایش مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدانها، ورزش و درمان بهموقع مشکلات قلبی عروقی برای به تاخیر انداختن زمان ابتلا یا کند کردن روند پیشرفت آلزایمر اقدام کرد.
مطمانا مطالعه این مطلب میتواند کمک زیادی به شما برای آگاهی از داروی پیشگیری از آلزایمر در سالمندان، بهترین مواد غذایی برای پیشگیری از آلزایمر، نحوه پیشگیری از آلزایمر در طب سنتی و غیره کند.
راههای پیشگیری از آلزایمر در سالمندان و جوانان
خوشبختانه به کمک مطالعات صورتگرفته، محققان به راهکارهایی برای جلوگیری از آلزایمر زودرس و جلوگیری از آلزایمر سالمندان دست پیدا کردهاند. در ادامه به جزئیات بیشتری از این مساله اشاره خواهیم کرد.
پیشگیری از آلزایمر با رژیم غذایی سالم
واقعا برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم؟ برخی شواهد نشان میدهند که میتوان از رژیم غذایی مدیترانهای بهعنوان رژیم غذایی پیشگیری از آلزایمر یاد کرد. چراکه پیشگیری از آلزایمر با این خوردنیها امکانپذیر است:
غلات کامل
میوهها و سبزیجات بهخصوص انواع توت
ماهی و صدف
آجیل
انواع ادویه بهخصوص زردچوبه
روغن زیتون و سایر چربیهای سالم مانند روغن کنجد و کانولا
این مواد غذایی حاوی فیبر و آنتیاکسیدن فراوانی هستند. آنتیاکسیدانها میتوانند با رادیکالهای آزاد عامل استرس اکسیداتیو سلولهای مغز مبارزه کنند و مانع از تحلیل و زوال عقل شوند. پیشگیری از آلزایمر با تغذیه را دست کم نگیرید!
کاهش مصرف هموسیستئین برای پیشگیری از آزایمر
هموسیستئین یک نوع اسیدآمینه است. مطالعات اخیر نشان میدهند که سطوح بالاتر از حد متوسط آن در خون، یک عامل خطر برای ابتلا به بیماریهای زیر است:
آلزایمر
زوال عقل عروقی
اختلال شناختی
مشخص شده است که مصرف غذاهای سرشار از فولات (اسید فولیک) و ویتامینهای B (مانند B-۶ و B-۱۲) سطح هموسیستئین را کاهش میدهد. برخی از منابع غذایی خوب فولات عبارتند از:
کاهو
اسفناج
مارچوبه
کلم بروکلی
جعفری
گل کلم
چغندر
عدس
منابع غذایی سرشار از ویتامینهای B-۶ و B-۱۲ نیز عبارتند از:
ماهی
گوشت قرمز
سیبزمینی
هر نوع میوه غیر از مرکبات
غلات غنیشده
طیور
تخم مرغ
پس برای پیشگیری از آلزایمر ارثی لازم است که بیشتر بهسراغ مصرف این مواد غذایی بروید.
انجام تمرینهای جلوگیری از آلزایمر
داشتن یک مغز فعال ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. تمرینات ذهنی که به فعال نگهداشتن مغز کمک میکنند عبارتند از:
گوشدادن به رادیو
خواندن روزنامه و حل جدول برای جلوگیری از آلزایمر
چینش پازل یا حل بازی سودوکو
یادگیری یک زبان جدید
طبیعتگردی و بازدید از موزهها
به نظر میرسد که انجام این کارها به ایجاد نورونها و مسیرهای عصبی جدید کمک میکند. در نتیجه در جلوگیری از آلزایمر و تقویت حافظه موثر است.
پیشگیری از آزایمر با افزایش مشارکت اجتماعی
تحقیقات نشان میدهند، سالمندانیکه بیشتر وقت خود را در محیط خانه میگذرانند در مقایسه با کسانیکه بیشتر سفر میکنند، تقریبا دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر هستند. در واقع مشارکت اجتماعی علاوهبر بهبود سلامت ذهنی، جسمی و عاطفی روی تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر نیز موثر است.
پیشگیری از آلزایمر با ورزشی هوازی
وقتی افراد مسن به ورزش هوازی میپردازند، علائم روانی و رفتاری آنها بهبود مییابد. طبق گفته کلینیک مایو، شواهدی وجود دارد که نشان میدهند ۳۰ دقیقه ورزش در روز مانند پیادهروی یا پیلاتس برای پیشگیری از آلزایمر در سالمندی بسیار مهم است.
یک مطالعه هشتساله ارتباط بین عملکرد ذهنی و فعالیت بدنی را در ۶۰۰۰ زن ۶۵ سال به بالا مورد بررسی قرار داد. نتایج آن نشان داد که زنان فعالتر نسبت به زنان کمتحرک کمتر در معرض خطر کاهش قدرت و عملکرد ذهنی بودند. بنابراین، پیشگیری از آلزایمر با ورزش واقعا امکانپذیر است.
تجربه نشان داده است که انجام تکنیکهای تمدد اعصاب و ذهنآگاهی مانند یوگا و تایچی روی پیشگیری از آلزایمر موثر است، چراکه باعث کاهش استرس میشوند.
ترک سیگار و مصرف الکل
سیگار کشیدن و مصرف الکل ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را افزایش دهند. پس اگر هنوز سیگار میکشید، اکنون زمان ترک آن است. با پزشک خود در مورد روشهای ترک سیگار یا الکل صحبت کنید تا بتوانید در مسیر پیشگیری از آلزایمر در جوانی قدم بردارید.
مصرف داروهای پیشگیری از آلزایمر
اگر سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری آلزایمر را دارید و میدانید که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری هستید، بهتر است بهمحض مواجهه با علائمی مانند کاهش قدرت حافظه، مشکل در برنامهریزی و حل مسئله، مشکل در انجام وظایف معمول، مشکل در تعیین دقیق زمان یا مکان و غیره به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. وی میتواند با تجویز داروهایی مانند موارد زیر به پیشگیری از پیشرفت آلزایمر کمک کند:
ریواستیگمین
ممانتین
دونپزیل
گالانتامین
در واقع هنوز هیچ نوع دارو برای پیشگیری از آلزایمر تولید نشده است و داروهای موجود میتوانند روی کاهش سرعت پیشروی زوال عقل اثر بگذارند. البته امروزه مکملهای دارویی برای تقویت حافظه پیشگیری از آلزایمر به بازار عرضه شدهاند. بهتر است پیش از مصرف هر نوع قرص پیشگیری از آلزایمر با پزشک مشورت کنید.
داروهای طب سنتی پیشگیری از آلزایمر
تجربه نشان داده است که پیشگیری از الزایمر در طب سنتی غیرممکن نیست. برخی از راههای پیشگیری از آلزایمر در طب سنتی عبارتند از:
طبسوزنی
ماساژدرمانی
آروماتراپی یا عطردرمانی
مصرف داروهای گیاهی مانند جینکو، هوپرزین آ، جینسنگ، بادرنجبویه، باکوپا و وینپوستین
خوشبختانه امروزه داروهای گیاهی ذکرشده در قالب قرص گیاهی پیشگیری از آلزایمر به بازار عرضه شدهاند. در مورد مصرف آنها با متخصص طب سنتی مشورت کنید.