در خصوص وضعیت سهام عدالت متوفیان گفت: قوه قضاییه سرویسی در اختیار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار داده تا تقسیم قهری سهام عدالت بین وراث انجام شود. نکته اینجاست که این سرویس، سرویس اصالت گواهی انحصار وراثت است. چون این داراییها قرار است بر اساس این گواهی تقسیم شود، باید به عدد و درصد تبدیل شود. ما حساس بودیم که تبدیل عکس گواهی انحصار وراثت به اعداد و درصدهایی که باید بین وراث تقسیم شود به نحو درستی صورت میگیرد.
رئیس سازمان بورس افزود: با توجه به اینکه لازم بود هم شبکه کارگزاری ما به برخی نرمافزارها تجهیز شود و هم میخواستیم از همکاری دفاتری که کارهای تخصصی دستگاه قضا را هم انجام میدهند، بهره بگیریم، به واسطه رفت و برگشتهایی که اتفاق افتاد این کار انجام نشد. خوشبختانه این کار در شرکت سپردهگذاری مرکزی انجام شده و آموزشهای لازم هم به شرکتهای کارگزاری داده شده و از هفته آینده فراخوان خواهیم داد که وراث متوفیان سهام عدالت به دفاتر کارگزاری مراجعه کنند و انتقال قهری انجام شود. البته با توجه به تعداد بالای فوت شدهها در چند سال گذشته، احتمالا فراخوان در چند مرحله انجام خواهد شد.
عشقی با حضور در یک برنامه تلویزیونی ادامه داد: تقسیم ماترک متوفیان دو بخش دارد؛ بخش اول خود سهام عدالت که مستقیم به قیمت روز به متوفیان منتقل خواهد شد؛ بخش دوم هم مربوط به سودهای سنواتی است که به وراث پرداخت خواهد شد. سودها در حساب شرکت سپردهگذاری مرکزی بوده و اگر سودی هم به این سودها تعلق گرفته باشد، پرداخت خواهد شد. البته از سال 1399 سود تقسیمی به سهامداران عدالت پرداخت شده و اشخاصی که از آن مقطع، سود سهام عدالت را دریافت نکردهاند، مشغول دریافت سود سهام عدالت خواهند شد. این سودها هم بر اساس همان درصد بین وراث تقسیم خواهد شد.
شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرد: سامانه انحصار وراثت متوفیان سهام عدالت مربوط به کارگزاران بازار سرمایه جهت تقسیم قهری سهام عدالت بین وراث، در ایستگاه پایانی قرار دارد.
در اطلاعیه شرکت سپردهگذاری مرکزی آمده است: سامانه مربوط به کارگزاران بورس در ماههای اخیر طراحی و پیادهسازی شده و در مراحل نهایی تستهای فنی قرار دارد و به زودی قابل بهرهبرداری خواهد بود.
در بخش دیگری از این اطلاعیه آمده است: سامانه مربوط به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز، تحت نظارت مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در حال آمادهسازی بوده و همکاریهای نزدیکی بین کارشناسان فنی دو مجموعه جهت تسریع در آمادهسازی سامانه شکل گرفته است.
همچنین وبسرویس ارائه شده توسط مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه صرفا عکس گواهی انحصار وراثت متوفیان بعد از سال ۱۳۹۷ را ارائه می کند و در عین حال از سرویس مذکور هم صرفا عکس گواهی حصر وراثت قابل دریافت است که این موضوع مشمول تعداد کثیری از متوفیان سهام عدالت از جمله متوفیان سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۷ نمی شود.
در ادامه این اطلاعیه آمده است: در همین زمینه رایزنیهایی با مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه و شورای عالی بورس و اوراق بهادار انجام شده است تا خدمت تبدیل گواهی حصر وراثت به اقلام دادهای برای کلیه متوفیان اعم از آنانی که عکس گواهی حصر وراثت آنها نزد قوه قضائیه موجود باشد یا نباشد به ترتیب در “دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و کارگزاران بازار سرمایه” ارائه شود.
در بخش پایانی این اطلاعیه آمده است: البته بر اساس بند ج قانون بودجه ۱۴۰۲، مصوبه شماره ۲ جلسه چهل و سوم مورخ ١٤٠٢/٤/٧ کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی قرار بود ظرف مدت ۳ ماه مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه نسبت به ارائه وبسرویس شامل اقلام دادهای مشخصات متوفی و وراث آنها اقدام کند اما این وب سرویس هنوز در اختیار شرکت سپرده گذاری مرکزی قرار نگرفته است.
نحوه انحصار وراثت سهام عدالت متوفیان چگونه است؟
ر گواهی انحصار وراثت در واقع ورثه متوفی به صورت قانونی مشخص میشوند. مراجعه به هیچ یک از ادارات و سازمانهای دولتی بدون داشتن گواهی حصر وراثت برای وراث امکان پذیر نیست. به عبارت بهتر، انحصار وراثت برای سهام عدالت باید اولین اولویت وراث باشد.
در این قسمت مراحل انحصار وراثت سهام عدالت متوفی را به صورت گام به گام شرح میدهیم. در گام اول ورثه باید استشهادیه محضری انحصار وراثت را در یکی از دفاتر اسناد رسمی تکمیل نمایند. تکمیل فرم استشهادیه به امضای ۳ نفر شاهد نیاز دارد. پس از آن دفترخانه فرم استشهادیه را برای ورثه گواهی مینماید.
سپس وراث با مراجعه به یکی از دفاتر الکترونیک خدمات قضایی، میبایست نسبت به تکیمل دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت اقدام نمایند. پس از آن یک آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار چاپ میشود. انتشار آگهی در روزنامه به عهده شورای حل اختلاف میباشد و هزینهای برای ورثه نخواهد داشت. علت انتشار آگهی این است که اگر شخص ذینفع دیگری وجود دارد، خود را معرفی نماید. در نهایت پس از یک ماه، گواهی توسط شورای حل اختلاف صادر میشود. لازم به ذکر است که ورثه باید به شورای حل اختلاف حوزه آخرین محل سکونت متوفی مراجعه نمایند.
هزینه انحصار وراثت سهام عدالت متوفی در سال ۹۹ تقریباً ۲۰۰ هزار تومان است. مبلغ مذکور باید در یکی از دفاتر خدمات قضایی پرداخت گردد.
مدارک لازم برای انحصار وراثت سهام عدالت متوفی
گواهی فوت متوفی
استشهادیه محضری
شناسنامه متوفی
عقدنامه یا رونوشت آن
شناسنامه وراث
وصیت نامه متوفی (در صورت وجود)
دریافت گواهی حصر وراثت لازم است، اما کافی نیست. حال باید به این موضوع بپردازیم که سهام عدالت متوفیان را چگونه بگیریم. وراث باید به یکی از دفاتر منتخب پیشخوان خدمات الکترونیک دولت مراجعه نمایند.
در دفتر پیشخوان با ارائه مدارکی که در ادامه بیان خواهیم کرد، وراث نسبت به امضای تقسیمنامه سهام عدالت متوفی اقدام مینمایند. لازم به ذکر است که برای امضای تقسیمنامه سهام عدالت حضور همه وراث الزامیست. البته ممکن است برای یک یا چند نفر از ورثه بنا به دلایلی امکان حضور در دفتر پیشخوان فراهم نباشد. در چنین مواردی میتوانند با تنظیم یک وکالتنامه محضری، امضای تقسیمنامه را به وکیل خود بسپارند.
فایل pdf لیست دفاتر پیشخوان دولت واجد شرایط ارائه خدمت به وراث سهام عدالت را میتوانید از انتهای همین مقاله دانلود نمایید.
وراث برای مراجعه به دفتر پیشخوان جهت دریافت سهام عدالت متوفی باید مدارک زیر را همراه داشته باشند:
اصل کارت ملی ورثه متوفی
کد ملی متوفی
تاریخ تولد متوفی
اصل گواهی انحصار وراثت
نشانی و کد پستی محل سکونت یکی از ورثه
شماره شبای حساب بانکی ورثه
آخرین اخبار سهام عدالت متوفیان
وراث محترم برای دریافت آخرین اخبار مربوط به سهام عدالت متوفیان میتوانند به سایت پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت به نشانی samanese.ir مراجعه نمایند. همچنین جهت دریافت مشاوره تلفنی رایگان با کارشناسان مالیاتی امدادتکس میتوانید با شماره تلفنهای مشخص شده در سایت تماس بگیرید. پیگیری اطلاعیههای شرکت سپردهگذاری مرکزی (سجام) و سازمان خصوصی سازی نیز خالی از لطف نیست.
یلور
من عموفوت کردسال ۱۳۹۹برگه سهام عدالت و مدارک دست عمه تنها خواهر چون پدرمن هم قوا شده بود من ویک برادر را بعنوان وارث اعلام کردن ولی نصف اموال نصفش به عمه الان جواب نمیدهد هرچه زنگ زدم
فاطمه فرخ پور
انشالله حق ب حق دار برسه.