یارانه نقدی در ایران نام مخصوصی است که برای برنامههای کمک مالی دولت به اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه استفاده میشود. یارانه نقدی با هدف حمایت از افراد کمدرآمد و محروم شکل گرفتهاند و در داخل کشور و حتی در برخی از کشورهای دیگر نیز توجه ویژهای به آنها شده است.یارانه نقدی در ایران به ویژه با افزایش نرخ تورم و افزایش هزینههای معیشتی، برای بسیاری از خانوادههای کمدرآمد و ضعیف، اهمیت ویژهای دارد.هدف اصلی برنامههای یارانه نقدی در ایران، تامین کمکهای مالی به خانوادهها و افرادی است که در برابر شرایط اقتصادی نامساعد، دچار نیاز به کمک مالی هستند. این یارانه نقدی به صورت نقدی یا غیرنقدی ارائه میشود و بر اساس شاخصهایی همچون درآمد خانوار، تعداد اعضا و سایر شرایط مشخص میشود.
وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی با اعلام بیشترین استقبال دهکها از طرح کالابرگ الکترونیکی از امکان جابهجایی دهکهای کم درآمدی خبر داد و گفت: دهکهای هشتم و نهم به تدریج به طرح کالابرگ الکترونیکی اضافه خواهند شد.
سید صولت مرتضوی درباره احتمال پیوستن دهکهای هشتم و نهم به طرح کالابرگ الکترونیکی گفت: در حال حاضر تصمیم برای دهکهای ششم و هفتم گرفته شده و این دو دهک را اضافه کردیم و به تدریج باقی دهکها را هم اضافه میکنیم.
وی درباره بیشترین استقبال دهکها از طرح کالابرگ الکترونیکی گفت: استقبال متفاوت بوده، اما دهک دوم و سوم و پنجم بیشترین استقبال را داشتهاند.
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی درباره تبدیل دهک به صدک و اینکه آیا این کار موجب قطع یارانه میشود یا خیر؟ گفت: از قدیم صدک بندی بوده تا به دهک رسیدند. صدک بندی کار امروز نیست و از گذشته وجود داشته و الان هم ادامه دارد.
مرتضوی تصریح کرد: میتوانیم بگوییم امکان دارد بعضی دهکها که دهکهای بالاتر هستند به دهکهای پایینتر بروند و بعضی دیگر که دهکهای پایینتر هستند به دهکهایی بالاتر ارتقاء یابند.
ایسنا
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی جزئیات الحاق دو دهک 6 و 7 به فرآیند افزایش یارانه کالابرگی را تشریح کرد.
سید صولت مرتضوی در مورد جزئیات الحاق دو دهک جدید به کالابرگ الکترونیکی گفت: حسب دستور رئیس جمهور دهکهای ۶ و ۷ درآمدی هم مشمول افزایش یارانه در صورتی که اقلامی که پیشبینی شده را خریداری کنند، میشوند.
وی گفت: طرح کالابرگ پیشرفت خوبی داشته و در حال اجراست.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد شرایط جدید دهکبندی و صدک بندی افراد گفت: قانونگذار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را مکلف کرده که نسبت به بازنگری در دهکبندی اقدامات جدیدی را انجام دهد و ما با استفاده از دادهها و اطلاعات پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان مواردی که نیاز به اصلاح دارد را هرچند وقت یکبار انجام میدهیم.
وی تأکید کرد: صدک بندی از قبل وجود داشته و ما از صدکبندی به دهک رسیدیم. امکان دارد افرادی در این دهکها بالا و یا پایین شوند و همکاران ما مرتب این اطلاعات را بررسی میکنند و به محض اینکه اتفاقی بیفتد آن را به اطلاع رسانهها میرسانیم.
مرتضوی در مورد دلایل عدم استقبال از کالابرگ الکترونیکی گفت: دلایل مختلفی دارد، برخی مردم ترجیح میدهند پولی که به عنوان یارانه نقدی دریافت میکنند، در اختیار خودشان باشد و هر طور که علاقه دارند هزینه کنند. دلایل دیگری هم هست و ما هرچند ماه یکبار بررسی جامعی انجام میدهیم و یافتههای جدیدی به دست میآوریم و بر اساس آن یافتهها، تصمیم جدیدی گرفته میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد اینکه فرایند کالابرگ پیچیده است و باید فرد به اندازه ۲۰۰ هزار تومان از کالابرگ خود را از کالاهای مدنظر خرید کند تا ۱۲۰ هزار تومان یارانه اضافه خرید کند، گفت: ما متناسب با سبد نیاز خانوار با کمک انستیتو تغذیه و مراکز صاحب نظر سبد کالابرگ را انتخاب کردهایم و البته نگفتهایم که صد درصد یارانه را از کالاهای این سبد خریداری کنند که اگر آن طور باید باید همه ۴۰۰ هزار تومان یارانه صرف خرید آن میشد. اما گفتهایم هر کس تا ۲۰۰ هزار تومان یارانه خود را از کالاهای سبد کالابرگ خریداری کند، آن موقع ۱۲۰ هزار تومان یارانه اضافی دریافت خواهد کرد، بنابراین اختیاری در مورد خرید اقلام کالابرگ برای خانوارها وجود دارد.
طرح کالابرگ الکترونیکی که مصوبه مجلس دارد، با هدف تامین سلامت خانوار و مصرف ۱۱ قلم کالای ضروری مانند شیر خام، ماست، پنیر، مرغ، تخم مرغ، قند و شکر، روغن، برنج پرمحصول، گوشت قرمز منجمد، ماکارونی و حبوبات مورد مصرف خانوار قرار گیرد، بنابراین پیش شرطی گذاشتهاند تا دهکهای یک تا ۷ درآمدی اگر به میزان ۲۰۰ هزار تومان از این کالاها خریداری کنند، اولا این کالاها به قیمت ۱۴۰۱ برایشان محاسبه میشود، ثانیا ۱۲۰ هزار تومان یارانه تشویقی خواهند گرفت که این مبلغ جدید هم باید صرف خرید همان کالاها شود.
کالابرگ یک الزام قانونی است که بر اساس قانون بودجه بر دوش دولت قرار داده شده و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر اساس اطلاعات اقتصادی ایرانیان در پایگاه رفاه اجتماعی اقدام به شناسایی دهکهای درآمدی میکنند.
فارس