فوری/ یارانه نقدی قطع خواهد شد؟ | جایگزین یارانه نقدی برای این افراد و بقیه یارانه نقدی نخواهند داشت

جزئیاتی جدید درباره طرح جایگزین یارانه نقدی منتشر شد.


یارانه نقدی

یارانه نقدی در ایران به ویژه با افزایش نرخ تورم و افزایش هزینه‌های معیشتی، برای بسیاری از خانواده‌های کم‌درآمد و ضعیف، اهمیت ویژه‌ای دارد.هدف اصلی برنامه‌های یارانه نقدی در ایران، تامین کمک‌های مالی به خانواده‌ها و افرادی است که در برابر شرایط اقتصادی نامساعد، دچار نیاز به کمک مالی هستند. این یارانه نقدی به صورت نقدی یا غیرنقدی ارائه می‌شود و بر اساس شاخص‌هایی همچون درآمد خانوار، تعداد اعضا و سایر شرایط مشخص می‌شود.

یارانه نقدی یعنی یک پول یا مبلغ نقدی که توسط دولت یا سازمان‌های دیگر به افراد یا خانوارها پرداخت می‌شود. عمدتاً برای کمک به افراد بی‌سرپرست، تحت پوشش تأمین اجتماعی، کاهش فقر و بیکاری، برخی هسته‌های خاص اقتصادی، اقلیمی، زیست محیطی و … صادر می‌شود.

این پول می‌تواند به شکل ماهانه، فصلی، سالی یا در شرایط خاص برای مواردی مانند بیماری، وضعیت اضطراری یا مخاطرات طبیعی پرداخت شود. با این وجود، هدف اصلی این یارانه‌ها کمک به افراد و خانوارهای مستحق است.
در کشورهای مختلف، یارانه‌ نقدی ممکن است در قالب برنامه‌هایی مانند حمایت از تأمین تغذیه، سرمایه‌گذاری در آموزش، تأمین مسکن و سلامت ارائه شود. همچنین، در برخی کشورها، یارانه‌های نقدی برای ترغیب به استفاده از خدمات مانند بهداشت، آموزش و انرژی خورشیدی هم ارائه می‌شود.

مشاور رئیس‌جمهور گفت: در بحث سند جامع کاهش فقر رویکرد از حمایت‌های نقدی به حمایت‌های خدمات محور تغییر پیدا خواهد کرد.

محمدهادی زاهدی وفا در سومین جلسه کارگروه تدوین سند جامع کاهش فقر گفت: در مورد اطلاعات خانواده‌ها و شناسایی افراد دستگاه‌ها مختلف فعالیت‌هایی داشته‌اند اما این دستگاه‌ها باید کمک کنند تا یک سامانه کامل از تجمیع این اطلاعات تشکیل شود.

وی ادامه داد: در مقدمه این کار هر یک از دستگاه‌ها باید با مشخص کردن شرح کامل خدمات نیازهای اطلاعاتی خود را احصا و ارائه نمایند تا بعد از مشخص شدن نیازها، کمبودهای احتمالی در اطلاعات سامانه‌ها مشخص شود.

مشاور رئیس‌جمهور بابیان اینکه برای کاهش فقر باید از شیوه کمک‌های نقدی عبور کنیم، افزود: بعد از اجرای سیاست حمایت مستقیم و پرداخت نقدی یارانه‌ها چند بار تلاش شد از طریق دهک بندی این پرداخت‌ها هدفمندتر شود اما سامانه‌های اطلاعاتی دقت لازم را نداشتند.

زاهدی وفا اضافه کرد: در بحث کاهش فقر به‌جای پرداخت یارانه بر اساس دهک بندی باید به سراغ ارائه خدمات محور حرکت کنیم چون شیوه قبلی اگرچه در سیاست‌های رفاهی اثرگذار است اما در بحث کاهش فقر کارآمدی لازم را ندارد.

رئیس موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی با اشاره به خدماتی که برمبنای قانون اساسی باید به مردم ارائه شود، تأکید کرد: دستگاه‌ها باید در یک ارتباط نظام‌مند امکان ارائه این خدمات به اقشار محروم جامعه را فراهم کنند.

علی آقا محمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در این نشست با اشاره به مشکلات حمایت‌های فعلی و توزیع نامناسب یارانه کالاهای اساسی، گفت:نوع نگاه ما به مقوله مقابله با فقر باید عوض شود، نباید نوع حمایت‌های به‌گونه‌ای باشد که ما شاهد کاهش جمعیت فعال در کشور باشیم، چون این شیوه درنهایت به کاهش رشد اقتصادی و نقض حمایت از اقشار کم برخوردار منتهی می‌شود.

آقا محمدی افزود: در حال حاضر توجه زیادی به نیازهای بچه‌هایی که در خانواده‌های کم برخوردار نمی‌شود، درحالی‌که اگر از زمان بارداری مادر این حمایت‌ها انجام نشود و در ادامه مباحث تحصیلی و سلامت دنبال نگردد، ما کاری برای خاتمه دادن به چرخه فقر در این خانواده نکرده‌ایم.

وی با اشاره به اهمیت بحث توانمندسازی در موضوع مقابله با فقر، تصریح کرد: بحث خانواده‌هایی که قدرت هیچ فعالیتی ندارند و باید مادام‌العمر تحت حمایت باشند جدا است اما این خانواده‌ها درصد بالایی نیستند و باید برای بقیه خانواده‌ها طرحی داشت تا باهمت خودشان از ورطه فقر نجات پیدا کنند.

گفتنی است در این نشست سامانه “سخا” کمیته امداد امام خمینی(ره) توسط معاونین این مرکز ارائه و پیشنهادهای تکمیلی برای ارتقاء سامانه توسط اعضای کارگروه مطرح شد.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید