جبار کوچکینژاد عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش اعلام شده برای کارکنان دولت و بازنشستگان، گفت: عدد پیشنهادی افزایش حقوق در لایحه بودجه بسیار پایین است و ما ضمن انتقاد به این مساله؛ معتقدیم که این افزایش حقوق حتما نیاز به اصلاح دارد.
وی تصریح کرد: ما در کمیسیون تلفیق حتما این درصد پیشنهادی برای افزایش حقوق را اصلاح خواهیم کرد.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ادامه داد: فکر میکنم حداقل افزایش باید ۲۰ درصد باشد نه سقف آن ضمن اینکه با توجه به آنکه در سال نخست برنامه هستیم و باید همترازی برای بازنشستگان انجام شود، در سال اول همترازی را بالاتر ببریم تا این ۲۰ را در آنجا پوشش دهیم.
نماینده مردم رشت در مجلس درخصوص حقوق پیشنهادی برای کارکنان، گفت: خب دولت با عدم اجرای دقیق قانون مجلس درخصوص ارز ترجیحی زمینه ایجاد یک فضای تورم را در بازار به ویژه بازار کالای اساسی فراهم کرد و این باعث شد در دو سال گذشته فشار قابل توجهی به زندگی کارکنان دولت، بازنشستگان و بخش خصوصی و کسانی که حقوق ثابت دریافت میکنند، تحمیل شود.
وی ادامه داد: امسال هم ما تداوم آن شرایط را مشاهده کردیم لذا این افزایش ۱۸ درصدی در قیاس با تورم موجود در کشور و کاهش قدرت خرید که رخ داده رقم اندکی است، بنده با این عدد مخالفم و به نظر میرسد دوستان زیادی هم مخالف باشند، در نتیجه معتقدم مجلس قطعا این عدد را افزایش خواهد داد.
به موجب لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۳ سقف پاداش پایان خدمت کارمندان و کارکنان دولت مبلغ ۵۲۰ میلیون تومان پیشبینی شده است که همچون لایحه سال جاری در نظر گرفته شده است.
در لایحه بودجه ۱۴۰۳ افزایش ضریب حقوق همه گروههای حقوق بگیر ۱۸ درصد و حقوق بازنشستگان و وظیفهبگیران صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشگری ۲۰ درصد پیشنهاد شده و سقف خالص پرداختیها در تمام کشور بیش از ۶۵ میلیون تومان ممنوع اعلام شده است. همچنین کلیه برنامههای توسعه اشتغال توسط دستگاههای اجرایی با پیشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی به تصویب شورای عالی اشتغال میرسد.
وزیر کار گفت: براساس لایحه بودجه سال آینده دولت، حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ بیش از حقوق سایر کارکنان افزایش پیدا میکند.
سید صولت مرتضوی با اعلام اینکه یکی از دغدغه اصلی دولت افزایش رفاه و معیشت بازنشستگان است، گفت: دولت جدا از افزایش حقوق بازنشستگان، باهدف افزایش بهبود شرایط اقتصادی همه هموطنان، برای افزایش اشتغالزایی و مهار و کاهش تورم تلاش میکند.
وی درخصوص مصوبه متناسب سازی مستمری بازنشستگان برنامه هفتم نیز گفت: وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی، هر تکلیفی که مجلس یا دولت مصوب کنند را اجرایی میکنند، اما باید تصمیمهای کلان کشور به گونهای مصوب شوند که مدیران در هنگام اجرا مصوبات، با حدقل مشکلات مواجه شوند.
از ایمپلنت و جراحی میترسی؟ پروتز بذار عالی و طبیعیه، بی نظیره
وزیر تعاون کا و رفاه اجتماعی در پایان پیشنهاد داد: نمایندگان مجلس منابع مشخصی را متناسب سازی حقوق بازنشستگان پیش بینی کنند، تا این مصوبه ضمانت اجرایی بیشتری پیدا کند، چراکه افزایش مستمریها بدون در نظر گرفتن منابع مالی مشخص نه تنها مشکل صندوقهای بازنشستگی را حل نمیکند، بلکه مشکلی به مشکلات حال حاضر صندوقها اضافه میکند.
۲۲ آبان کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه، جزئیات همسانسازی یا متناسبسازی حقوق بازنشستگان را تصویب کرد؛ هاجر چنارانی عضو این کمیسیون در مورد این متناسبسازی که ظاهراً فقط متعلق به بازنشستگان دولت است، اظهار داشت: «قرار شد تا پایان سال سوم برنامه، دریافتی بازنشستگان کشوری به ۹۰ درصد حقوق و مزایای مستمر شاغلین برسد به این ترتیب که ۴۰ درصد این فاصله در سال اول برنامه هفتم، ۳۰ درصد در سال دوم و ۳۰ درصد دوم نیز در سال سوم اجرایی میشود؛ با این حساب، در طول سه سال، دریافتی بازنشستگان به ۹۰ درصد حقوق شاغلان میرسد».
روش جدید محاسبه حقوق کارمندان و بازنشستگان
اما چرا خبری از بازنشستگان تامین اجتماعی در این مصوبه نیست؛ چرا سهم بازنشستگان کارگری از متناسبسازی و در کل از اصلاحات و تنظیمات برنامه هفتم توسعه، تا این اندازه ناچیز و تقریباً نزدیک به صفر است؟
حسن صادقی (رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری کشور) در این رابطه میگوید: در حوزه متناسبسازی در حق سازمان تامین اجتماعی اجحاف شده است؛ برای صندوقهای دولتی مثل کشوری، لشگری، نفت، فولاد و … قطعاً مصوبهی مجلس، مفید خواهد بود؛ این مصوبه در راستای ادامهی همان همسانسازی قبلیست که صفر تا صد آن تا سالِ ۱۴۰۰ اجرا شد؛ حتی این دو سال که همسانسازی بازنشستگان آن صندوقها متوقف شد، با حمایتهای مزدی و مناسبتی جبران مافات کردند.
محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس درباره فرمول افزایش حقوق بازنشستگان توضیح داد و گفت: در مورد تامین اجتماعی فرمول فرق میکند و ما فرمول را به شیوه دیگری تغییر دادیم.
وی افزود: شما فرض کنید یک فرد در سال ۱۲۹۰ بازنشسته شده است. در آن سالی که بازنشست شده، حقوقش ۵ برابر حداقل حقوق همان سال بوده است.
ما گفتیم این ۵ برابر در سال سوم برنامه به بعد حفظ شود. به عبارتی در سال سوم حداقل حقوق فرد باید ۵ برابر حداقل حقوق همان سال باشد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس گفت: در واقع اگر سال ۱۴۰۳ که سال آینده است، حداقل حقوق ۹ میلیون تومان اعلام شد، من سال ۹۰ که بازنشسته شدم، حقوقم ۵ برابر حداقل آن سال بوده، الان باید ۵ برابر ۹ میلیون تومان باشد، یعنی ۴۵ میلیون تومان میشود.
منبع:شایانیوز