در روزهای قبل از پانزدهم تیر، سه میلیون تومان بابت علیالحساب همسانسازی به حساب بازنشستگان تامین اجتماعی پرداخت شد؛ پیش از آن، همین مبلغ برای بازنشستگان کشوری و لشگری واریز شده بود؛ اما در هر حال، مشخص نیست که آیا این ماه (تیرماه) نیز علیالحساب همسانسازی برای کارگران بازنشسته واریز میشود یا خیر و اجرای آن از چه زمانی آغاز میشود.
سیداحمد حسینی، فعال صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی در این رابطه میگوید: متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، لشگری و کشوری سالها قبل کلید خورد و اکنون در برنامه هفتم به عنوان یک تکلیف قانونی مصوب شده است؛ براین اساس، باید از ابتدای امسال اجرایی شود.
او افزود: من از خانوادهای کارگری هستم که پدرم و برادرم از دنیا رفتند و همسان سازی حقوق خود را به چشم ندیدند و خدا میداند در جامعه بازنشستگان کشور، چند خانواده دیگر مثل خانواده من هستند. بیایند تا بازنشستگان زندهاند، دستور اجرای همسانسازی را صادر کنند.
حسینی با تاکید بر اینکه باید از فروردین ماه همسانسازی برای همه بازنشستگان اجرایی شود؛ ادامه داد: هر چند در این تورم مبلغ همسانسازی بسیار کم است، باز پول چند قرص نان برای بازنشستگان میشود و همین هم غنیمت است.
عباسعلی سلطانیکیا، رئیس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با مطالبات کارمندان بازنشسته تأمین اجتماعی از دولت آینده گفت: استقلال سازمان تأمین اجتماعی یکی از مهمترین خواستههای بازنشستگان است. با توجه به اینکه حوزه رفاه و بازنشستگی حوزهای کاملا تخصصی و فرادستگاهی است و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سبب مسئولیتهای گوناگون فاقد ساختار مناسب برای ادارهی این صندوق مهم است، در نتیجه اولین اقدامی که میتوان برای حمایت از صندوقِ بازنشستگان تأمین اجتماعی انجام داد، کمک به استقلال این صندوق است.
وی ادامه داد: دومین مورد، تغییر در سیاست ترمیم حقوق سالانه بازنشستگان و شاغلان به روش پلکانی معکوس است. این روش بر خلاف عدالت شایستگی و بر خلاف حق قانونی هر شاغل و بازنشسته است. حقوق بازنشستگان طبق ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی باید مطابق با میزان افزایش هزینههای زندگی افزایش یابد، اما نه تنها این اتفاق نمیافتد که حقوق بازنشستگان سایر سطوح هرساله کمتر از بازنشستگان حداقلبگیر افزایش پیدا میکند. این رویه سبب شده به تدریج حتی معیشتِ بازنشستگانی که سالها بیمهپردازی بالا داشتهاند، دچار مشکل شود که این با عدالت فاصله دارد.
سلطانیکیا بیان کرد: درخواست میکنیم تأسیس صندوق بیمه بازنشستگی گروههای حمایتی وفق بند دال ماده ۳ قانون ساختار نظام رفاه اجتماعی اجرایی گردد و گروههای حمایتی از سازمان تأمین اجتماعی جدا شوند. اساسا عدم توانایی خدماترسانی درمان مستقیم سازمان تأمین اجتماعی و همچنین افزایش ناکافی ترمیم حقوق سالانه بازنشستگان بیمهپرداز اجباری، ناشی از تحمیل ارائه خدمات درمانی و پرداخت حقوق بازنشستگی ۲۸گروه حمایتی به سازمان تأمین اجتماعی است.
یس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی گفت: با توجه به اینکه در ۱۶ سال اخیر ترمیم و افزایش حقوق شاغلان و بازنشستگان کشور برابر با افزایش نرخ تورم سالانه نبوده است، درخواست میکنیم قبل از متناسبسازی، عقبماندگی از نرخ تورم ۱۶ساله حقوق شاغلان دولتی و غیردولتی و کلیه بازنشستگان کشور جبران و سپس متناسبسازی اجرایی گردد.
وی افزود: همچنین باید تأکید کنیم که مصوبه متناسبسازی حقوق بازنشستگان مشمول قانون تأمین اجتماعی باید اصلاح گردد. چراکه مطابق جز ۲ بند الحاقی ۲ ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه اقتصادی اجتماعی، مصوبه متناسبسازی، باعث کاهش مجدد به میزان ۱۰درصد حقوق قانونی بازنشستگان مشمول قانون تامین اجتماعی میشود.
سلطانی کیا تاکید کرد: همچنین درخواست میکنیم کلیه دستگاههای اجرایی دولتی، حاکمیتی و عمومی و شرکتهای دولتی، حاکمیتی و عمومی با وظایف کشوری مطابق ماده ۸۵ قانون خدمات کشوری نسبت به بیمه تکمیلی بازنشستگان تابعه دستگاه خود اقدام نمایند و دولت همهساله برای بازنشستگان از محل منابع عمومی مزایا منظور نماید.
رئیس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی ادامه داد: درخواست میگردد منابع مالی حق مناطق جنگی بازنشستگان تأمین اجتماعی توسط دولت تأمین گردیده و به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت گردد.
وی گفت: مطالبهی دیگر ما این است که برای احقاق حق بازنشستگان بیمهپرداز اجباری که در ۵ساله آخر اشتغال به علت تعطیلیِ ناخواسته کارگاه محل کار حقوقشان کاهش یافته است اقدام گردد.
کف و سقف حقوق بازنشستگان چقدر است؟
به طور متوسط تفاوت حقوق بازنشسته با ۹۰ درصد حقوق مشمول کسور شاغل در گروههای مختلف حقوقی۱ تا ۲۰ حدود ۴ میلیون تومان تا حداکثر ۸ میلیون تومان خواهد بود، بنابراین ۴۰ درصد آن هم که قرار است امسال (سال اول) اجرا شود، حدود ۱.۶ میلیون تومان تا ۳.۲ میلیون تومان خواهد بود.
اردیبهشت ماه سال جاری بود که حمیدرضا حاجی بابایی رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اعلام کرد همسان سازی حقوق بازنشستگان امسال حتما اجرایی میشود.
به گفته وی، بر این اساس وقتی برنامه هفتم توسعه تبدیل به قانون بشود، دولت مکلف است احکام جدید حقوق بازنشستگان را نیز صادر کند. هر زمانی که احکام جدید از سوی دولت صادر شد از اول فروردین متناسبسازی حقوق بازنشستگان محاسبه شده و ما به التفاوت واریز خواهد شد.