حقوق بازنشستگان در ایران بر اساس قوانین و مقرراتی تعیین میشود که تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله طبقه بازنشستگان، نوع شغل و زمان خدمت است. در ایران، بازنشستگان به دو دسته عمومی و ویژه تقسیم میشوند.به طور کلی، حقوق بازنشستگان شامل حقوق پایه، بیمههای اجتماعی، بیمه تکمیلی، روزهای تعطیل و تعطیلات سالانه، یارانهها و منافع دیگر است. همچنین، سازمان تامین اجتماعی در صورت لزوم میتواند تغییراتی در حقوق بازنشستگان اعمال کند.یکی از عوامل مهم در تعیین حقوق بازنشستگان، سابقه کاری آنهاست. سالهای کاری فرد در سازمان یا شرکتی که در آن کار میکرده است، به عنوان یک شاخص مهم برای محاسبه حقوق بازنشستگی استفاده میشود. در ایران، برای محاسبه حقوق بازنشستگان از یک فرمول استاندارد استفاده میشود که نرخی از حقوق ماهانه و سابقه کار را در نظر میگیرد.
علی باباییکارنامی در حالی خبر ارسال لایحه افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان را اعلام کرد که معتقد بود: به طور طبیعی این افزایش برای کارگران هم باید اتفاق بیفتد. این منوط به تشکیل جلسه شورای عالی کار است.
آنطور که رییس فراکسیون کارگری مجلس گفته، دولت در حال ارسال لایحهای است که برای کارکنان و بازنشستگان در راستای همسانسازی، ۲۰ درصد افزایش حقوق را برای نیمه دوم سال اعمال کند.
علی باباییکارنامی در حالی این خبر را اعلام کرد که معتقد بود: به طور طبیعی این افزایش برای کارگران هم باید اتفاق بیفتد. این منوط به تشکیل جلسه شورای عالی کار است.
وی تاکید کرد: زمانی که در مورد حقوق و دستمزد کارگران تصمیمگیری میشد، این بحث مطرح بود. افزایش ۲۷ درصدی حقوق، جوابگوی تورم و معیشت جامعه نیست. حتی طبق آمارهای رسمی سبد معیشتی کارگران و کارمندان هیچ تناسبی با تورم فعلی کشور ندارد. دولت باید به فکر معیشت جامعه خصوصا اقشار ضعیف باشد.
وی ادامه داد: استدلال کسانی که موافق افزایش ۲۷ درصدی حقوق و دستمزدها بودند این بود که دولت میتواند تورم را کنترل کند. اما الان ۵ ماه از سال گذشته است. تورم به آن نقطه ای که خصوصا در کالاهای اساسی مردم، کنترل نشده و افزایش هم یافته است. آنهایی که مدعی بودند افزایش حقوق کارگران، تورم را هم افزایش میدهد امروز باید پاسخگوی وضعیت جامعه و معیشت کارگران باشند.
به نظر میرسد این بدعتی است که دولت سیزدهم پایهگذار آن خواهد بود. اینکه در سال دو بار حقوق کارمندان و بازنشستگان تغییر کند. یک بار در سال گذشته در مهرماه دولت لایحهای را به مجلس تحت عنوان متناسبسازی حقوق کارمندان دولت و همچنین بازنشستگان کشوری و لشکری به مجلس فرستاد. در این لایحه پیشنهاد شده بود با توجه به اینکه در قانون بودجه سقفی برای افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان لشکری و کشوری در نظر گرفته شده، مجوزی برای میزانی افزایش حقوق برای آنها در اختیار دولت قرار گیرد. در صورت صلاحدید مجلس، از ابتدای شهریورماه دریافتی کارکنان دولت مقداری افزایش یابد.
بر این اساس، برای کارکنان دولت درصد افزایش به صورت پلکانی در نظر گرفته شده بود. به طوری که کسانی که به نوعی حقوق بگیر پایین حساب میشوند، نزدیک ۲۰ درصد افزایش داشتند. هرچقدر که بالاتر بیاید، درصد کاهش پیدا کرد.
این پیشنهاد در نهایت در هشتمین ماه سال ۱۴۰۱ به تصویب مجلس رسید. سخنگوی شورای نگهبان، چهاردهم آبانماه از تایید مصوبه مجلس درباره متناسبسازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان کشوری و لشکری خبر داد.
مسعود میرکاظمی، رییس وقت سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: دولت از اول شهریور گفته بود حقوقها افزایش یابد. در مجلس قرار بر اول مهر شد که اینجا صرفهجویی شد.
افزایش مجدد حقوق بازنشستگان
براساس این مصوبه، حقوق کلیه بازنشستگان کشوری و لشکری بین ۹۰۰ تا ۲ میلیون تومان افزایش یافته است. افزایش حقوق کارمندان دولت نیز در حدود یک میلیون تومان بوده است، اما جز این مبلغ، حق اولاد کارمندان هم صددرصد افزایش یافت. حق اولاد سال ۱۴۰۱، ۴۱۷ هزار تومان بود که ۲ برابر شده و به حدود ۸۴۰ هزار تومان رسید. به ازای همسر هم افزایش ۵۰ درصدی لحاظ شد. مجموع این عوامل سبب شد که حقوق کارمندان دولت بین ۲.۵ تا ۳ میلیون تومان افزایش یابد.
در همین خصوص، در روزهای پایانی آبانماه ۱۴۰۱ مسعود میرکاظمی، رییس وقت سازمان برنامه و بودجه درباره زمان اعمال ترمیم حقوق کارمندان و بازنشستگان اعلام کرد: از همین آبان، اصلاحات انجام میشود. مابهالتفاوت مهرماه در همین حقوق آبانماه پرداخت میشود. همچنین قانون اصلاح قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور و ترمیم حقوق کارمندان و بازنشستگان کشوری و لشکری، ۱۶ آبان در نامهای از محمدباقر قالیباف، رییس مجلس به سید ابراهیم رییسی، رییسجمهور ابلاغ شد.
در این میان، در بودجه ۱۴۰۲ نمایندگان مجلس، حداقل افزایش حقوق کارکنان دولت را ۲۰ درصد تعیین کرد. به طوری که طبق مصوبه مجلس حداقل حقوق، ۷ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان اعلام شد. این در شرایطی است که در لایحه بودجه ۱۴۰۱، متوسط افزایش حقوق کارکنان ۱۰ درصد تعیین شده بود. البته دولت برای حقوق کارکنان، افزایش پلکانی را پیشبینی کرده بود. بهگونهای که مقرر شد افزایش حقوق بین پنج تا ۲۹ درصد متغیر باشد.
بر همین اساس، حداقل حقوق کارکنان ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در لایحه بودجه امسال در نظر گرفته شده بود. در قانون بودجه، حداقل حقوق به ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید.
بازنشسته
سلام سال قبل ۲۷درصد به حقوق حداقل بگیران تأمین اجتماعی اضافه شد که با این افزایش .، حقوق حداقل بگیران ۶/۵ میلیون شد . کمی انصاف داشته باشید و خودتان حساب کنید آیا این حقوق کفاف ۱۰ روز هزینه های زندگی را تأمین میکنه . چرا باید اینقدر اختلاف طبقاتی درآمدی بین بازنشستگان تأمین اجتماعی و کشوری و لشکری باشه .
لطیفه
سلام بس من چه کنم دیاپتی هستم تاذگی هم یه بیماری اومده به جونم پول ندارم به ازمایش بروم به دادم برسید
نظری
نظر ما تآثیری داره؟ سی و یکم حقوق واریز میشه دو روز بعد باید هوا بخوریم
سرباز
واقعا جای تاسف وقتی میخواهیم از حقمون دفاع کنیم یکی میگه لشگری اون یکی میگه کشوری در صورتی که هر ارگان مقررات خودشو داره و افزایش حق تمام بازنشستگان هستش
گرفتار
آقای دولت کارمند دولت با بیمه تامین اجتماعی بازنشسته شده با مدرک فوق لیسانس چرا باید با کارگر مقایسه بشه
بی صدا
پس کارگری که یه عمر کارسخت انجام داده چی میشه؟؟
عبدالامیر ناصریان
انشاءالله اجراء بشه
ناشناس
این بازنشستگان تامین فقط ماشالله وقتی کشوری ۱۰ درصد بالا رفت مال اینا ۲۷ درصد صداشون درنیومد حالا نشستن ببینن کشوری چقدرمی گیره وهی خودشون رو مقایسه می کنن وتوقع دارند یک بازنشسته سیکل چند برابر لیسانس ودکترای کشوری حقوق بگیره تاعدالت برقرار بشه
بدبخت
دقیقا درست میگین بازنشسته تامین اجتماعی من در همسایگی خودم دارم که بیسواد هستش ولی ماهیانه بیست میلیون پانصد هزارتومان میگیرن نگهبان دم در خانهای سازمانی گمرک بود ملی کنه ناخدای نیر دریایی با مدرک لیسانس دارم سیزده میلیون میگیرم آخه این انصاف هستش
ناشناس
سلام دوست من ازقدیم میگن صدای دهول از دیر خوش است
Ngar
پس تکلیف بازنشستگان تامین اجتماعی مخصوصن حداقل بگیرانی که حقوقشون با این همه گرونی و تورم زیر هفت میلیون تومنه چی میشه؟باید چه خاکی تو سرمون کنیم؟با این حقوق ناچیز و کم باید اجاره خونه بدیم یا خرج بچه دانشجو بدیم یا خرج دوا و دکتر کنیم؟تو رو خدا به دامون برسین.سی سال زحمت کشیدیم و به بیمه پول دادیم تا دمه پیری راحت باشیم و حرص پول رو نزنیم.که بر عکس شد.فقط خدا باید به داد ما برسه وگرنه مسعولین که فقط به فکر بازنشسته های لشکری و کشوری ان.چون اونا مال خودشون هستن.بیشتر هوای خودشون رو دارن.بهترین حقوق و مزایا و وام ها مال اوناست.کمترین حقوق و کمترین مزایا و سخترین وام ها مال ما کارگراست.
رهنما
پس بازنشسته ی کارگری چی میشه
عباس
با سلام بر دولت محترم ،ومجلس که عمدتا ازنمایندگان مردم میباشند:تورم سرطانی است که کلیه اغشار مردم راگرفته وچندین سال است روز بروز گسترش پیدا میکند ودر حال سوختن مردم فقیر وبازنشته حالا چه کشوری ،لشکری باشد اما جای سوال اینجاست افرادی که برای مردم تصمیم گییری میکنند ایا پیش خانواده خودشان مثل ما شرمنده سفره خالی هستند
غلی نوری
مگر چیزی برای گفتن جا گذاشته اید. دیگه بس است
حسن امیر غفاری
من کارگر با ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه با حقوق پنج ملیون و سیصد چهارصد هزار تومنی چه باید بکنم ی کسی جوابگو باشه سی سال کار کردم حق بیمه پرداخت کردم یعنی هیچکس ب فکر کارگر بانشسته نیست خدایا خودت جواب منو بده
بازنشسته
اول گفتن از مرداد اضافه میشه برای صرفه جویی از شهریور بعد نوشتن از شهریور اضافه میشه الان نوشتن برای صرفه جویی از مهر میترسیم این صرفه جویی تا فروردین سال اینده کش بیاد به خدا زندگی ها نمیچرخه موندیم هر چند روزی دهنده خداست ولی خب محض رضای خدا دیگه اجرا کنید کش ندی