مرتضی بحرانی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگاران درباره گرانی کود و نهادههای کشاورزی گفت: افزایش و کاهش قیمت ارز مستقیما برقیمت تمام شده مواداولیه و کودهای وارداتی تاثیر میگذارد.
وی تصریح کرد: قیمت فعلی مواد اولیه و کودهای شیمیایی نسبت به قیمت واقعی و تمام شده حدود ۵۰ درصد بوده که ۵۰ درصد دیگر آن را دولت به صورت یارانه پرداخت میکند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر افزود: در خصوص قیمت بذر گندم، به ازای هر کیلوگرم بذر حدود ۳۰۰۰ تومان در کشت دیم و۲۵۰۰ تومان در گندم آبی یارانه توسط دولت به کشاورزان یارانه پرداخت می شود.
بحرانی افزورد: بر اساس سطح زیرکشت و برداشت محصول به کشاورزان سهمیه تعلق می گیرد.
وی اضافه کرد: سامانه کود به آدرسpayeshkood.ir و سامانه پهنهبندی به آدرس https://poud.maj.ir برای دریافت کود و مواد اولیه از در مراکز جهاد کشاورزی در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.
در مرحله اول واریز یارانه نقدی، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور مشمول دریافت یارانه خواهند بود. یارانه معیشتی برای دهکهای اول تا سوم در ساعت ۲۴ روز ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳ به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود.
سازمان هدفمندی یارانهها، زمان واریز یارانه نقدی مهر ماه را در مرحله اعلام کرده است.
بر اساس اعلام سازمان هدفمندی یارانهها، یارانه دهکهای ۱ تا ۳ در تاریخ ۲۵ مهر ۱۴۰۳ و یارانه دهکهای بالاتر در ۳۰ مهر ۱۴۰۳ به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد شد.
در مرحله اول واریز یارانه نقدی، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور مشمول دریافت یارانه خواهند بود. یارانه معیشتی برای دهکهای اول تا سوم در ساعت ۲۴ روز ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳ به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود.
همچنین، یارانه دهکهای بالاتر (سوم به بعد) در تاریخ ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳ به حساب آنها واریز خواهد شد.
میزان یارانه برای دهکهای اول تا سوم ۴۰۰ هزار تومان و برای دهکهای چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده است. این اقدام به منظور حمایت از اقشار کمدرآمد و کاهش هزینههای معیشتی خانوادهها انجام میشود.
یک خانوار ۴ نفره که در دهکهای اول تا سوم قرار داشته باشند، یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و خانوار ۴ نفرهای که در دهکهای دیگر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد.
یک خانوار ۴ نفره که در دهکهای اول تا سوم قرار داشته باشند، یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و خانوار ۴ نفرهای که در دهکهای دیگر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد.
در شرایطی که یارانه بگیران به تاریخ دریافت یارانههای نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی نزدیک میشوند که موجی از پیامکها که بنا به گفته پلیس فتا کلاهبرداری است، راهی گوشیهای تلفن همراه شده است.
در همین رابطه پلیس فتا با ارسال پیامکی به مردم هشدار داد که هرگونه پیام دریافتی با عنوان یارانه حمایتی یا کمک معیشتی در بستر پیامک و یا شبکههای اجتماعی دامی از سوی مجرمین و با هدف خالی کردن حساب شماست. هرگز به این پیام ها توجه نکنید.
در این میان، بر اساس اعلام سازمان هدفمندی یارانهها، یارانه نقدی و معیشتی خانوار دهکهای اول تا سوم درآمدی بیست و پنجم هر ماه پرداخت میشود. ضمن اینکه یارانه سایر خانوارهای مشمول نیز سیام هر ماه به دستشان میرسد.
همچنین براساس جدولی که این سازمان ارائه کرده، مستمری کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی بیستم هر ماه و یارانه دارو و هزینه حمل و نقل و ذخیرهسازی سوخت از ابتدای ماه پرداخت میشود.
مبلغ یارانه نقدی خانواری که در دهکهای اول تا سوم درآمدی جای میگیرند، ۴۰۰ هزار تومان و باقی خانوار نیز ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده است.
بر همین اساس، یک خانوار ۴ نفره که در دهکهای اول تا سوم قرار داشته باشند، یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و خانوار ۴ نفرهای که در دهکهای دیگر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد.
دولت در راستای سیاستهای جدید یارانهای خود بهدنبال حذف یارانه خانوارهای پردرآمد و بهروزرسانی ترکیب یارانهبگیران است تا توزیع یارانهها بهصورت عادلانهتری انجام شود.
به دنبال سیاستهای جدید دولت در حوزه یارانهها و بهروزرسانی دادههای اقتصادی خانوارها، احتمال حذف یارانه برخی دهکها بهویژه دهکهای بالای درآمدی مطرح است.
بهگفته علیرضا محمدی، رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان، جدیدترین بهروزرسانی اطلاعات خانوارها در مهرماه امسال عملیاتی خواهد شد.
این بهروزرسانی میتواند منجر به تغییر در ترکیب یارانهبگیران و حذف یارانه خانوارهایی شود که شرایط لازم برای دریافت یارانه را ندارند.
بر اساس بند «د» تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است که هر شش ماه، با اتکا به دادههای متقن و ثبتی از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان، درآمد سرانه خانوارها و قدرت خرید مردم را مورد ارزیابی قرار دهد.
در این راستا، دولت بهدنبال شناسایی گروههای مشمول حمایت و حذف یارانههای پردرآمدها است. با این حال، بهجز سال ۱۳۹۳ که در آن برخی از یارانهبگیران از دریافت یارانه انصراف دادند، هیچ اقدام گستردهای برای حذف یارانهبگیران فاقد شرایط صورت نگرفته است.
در سال جاری، با توجه به برگزاری آزمون وسع، امکان حذف یارانه خانوارهای پردرآمد وجود دارد. در این آزمون، علاوه بر معیارهای اقتصادی مانند درآمد و دارایی، شاخصهای غیراقتصادی نظیر جنسیت سرپرست خانوار، تعداد افراد معلول و بیمار خاص در خانوار و تعداد اعضای فعال در سن کار نیز لحاظ خواهد شد.
در حال حاضر، از مجموع جمعیت کشور، حدود ۷۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مشمول دریافت یارانه نقدی هستند. این در حالی است که در سال گذشته، تعداد یارانهبگیران حدود ۸۱ میلیون نفر اعلام شده بود. با توجه به کسری منابع در نیمه اول سال جاری و عدم امکان افزایش مبلغ یارانه، دولت در تلاش است تا با ساماندهی و بهروزرسانی اطلاعات، یارانههای افراد واجد شرایط را تقویت و یارانههای بینیازان را حذف کند.
با عملیاتی شدن آزمون وسع، انتظار میرود که یارانه خانوارهایی که در دهکهای بالای درآمدی قرار دارند، بهتدریج حذف شود. این اقدام نهتنها میتواند به بهبود وضعیت معیشتی خانوارهای کمدرآمد کمک کند، بلکه به توزیع عادلانهتر یارانهها نیز منجر خواهد شد.
بنابراین، خانوارهایی که به دلیل وضعیت اقتصادی خود باید از یارانه برخوردار شوند، میتوانند از این تغییرات بهرهمند شوند.