علیرضا عباسی، عضو کمیسیون کشاورزی آب منابع طبیعی و محیط زیست با اشاره به مشکلات موجود در نظام تخصیص بنزین گفت: دولت با کسری بودجه ۴۰۰ همتی مواجه است و برای مدیریت این کسری، باید به سمت روشهای جدید برود. تخصیص بنزین به افراد میتواند یکی از راهکارهای مؤثر در این راستا باشد.
وی ادامه داد: طرح بنزین به نفر به این معناست که به هر فرد بنزین تخصیص داده شود و بدین ترتیب، دیگر نیاز نیست به افرادی که به صورت غیرمجاز از بنزین یارانهای استفاده میکنند، این منابع اختصاص یابد. این امر میتواند هزینههای ارزی واردات بنزین را کاهش دهد و از ناترازی بنزین بکاهد.
عباسی همچنین به اهمیت پیوستهای اجتماعی، امنیتی و سیاسی در اجرای این طرح اشاره کرد و افزود: هر طرحی که اجرا میشود، باید پیوستهای مختلفی داشته باشد. به ویژه در مورد موضوعاتی مانند بنزین، باید بدانیم که اجرای این طرح چه تأثیری بر امنیت، سیاست و جامعه خواهد داشت.
این نماینده مجلس ادامه داد: در برنامه هفتم، احکامی برای دولت در حوزه انرژی در نظر گرفته شده است. باید به سمت تنوع سوختها برویم و از سوختهای جایگزین مانند LPG و خودروهای هیبریدی استفاده کنیم. این اقدامات میتواند به بهبود وضعیت ناترازی بنزین کمک کند.
عباسی همچنین به ضرورت توسعه حمل و نقل عمومی اشاره کرد و گفت: با توسعه حمل و نقل عمومی، میتوانیم از تعداد خودروهای شخصی در سطح شهر بکاهیم و به این ترتیب، ناترازی بنزین را مدیریت کنیم.
وی تصریح کرد: هدف ما این است که به سمت عدالت اجتماعی در حوزه تخصیص بنزین حرکت کنیم. باید به این نکته توجه کنیم که نصف خانوادههای ایرانی خودرو ندارند و یارانه بنزین به آنها تعلق نمیگیرد. این نابرابری باید برطرف شود و برای این منظور، تخصیص بنزین به افراد میتواند یک راهکار مؤثر باشد.
حسین صمصامی در ارزیابی کلیات لایحه بودجه سال آینده کشور، گفت: معیشت یکی از موضوعات اساسی است و اولویت اول کشور باید باشد. از ابتدای امسال تاکنون قیمت بسیاری از کالاها افزایش یافته است.وی ادامه داد: قند، شکر، حبوبات و بسیاری از کالاها از ابتدای سال تاکنون حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است و زمانی که علل این گرانی را بررسی میکنیم، متوجه میشویم که کاهش تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی منجر به این گرانیها شده و تأثیر خودش را روی سفره مردم گذاشته است.
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در واقع مشکل این است که دولت عملاً هم شمول ارز نیمایی را افزایش داده است و هم قیمت ارز نیمایی را افزایش داده و از ۴۰ هزار تومان به ۴۹ هزار تومان رسانده است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بیش از دو هزار قلم کالا افزایش قیمت یافته است، چرا که این کالاها مشمول ارز نیمایی بوده و از ذیل ارز نیمایی خارج شده است.
وی درباره ویژگیهای بودجه سال ۱۴۰۴، اظهار کرد: ارز کالاهای اساسی در بودجه سال آینده کم شده است؛ به این معنا که ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی کالاهای اساسی، ۳ میلیارد دلار کاهش یافته است و این کار منجر به گرانی کالاهای اساسی خواهد شد و تورم را به دنبال خواهد داشت. در لایحه بودجه سال آتی، افزایش حقوق ۲۰ درصد در نظر گرفته شده است. با این سیاست ارزی که دولت میخواهد اعمال کند، عملاً ۴۰ درصد به جامعه تورم تحمیل میشود و افزایش حقوقها فقط ۲۰ درصد است که با تورم تناسبی ندارد. از سوی دیگر، با افزایش نرخ ارز نیمایی به ۵۵ هزار تومان، تورم تشدید خواهد شد. متأسفانه ما همیشه در جبران حقوق عقب هستیم.جیب مردم ناتراز است و آنان مشکلات شدید اقتصادی دارند، اما متأسفانه درباره همه ناترازیها حرف میزنیم اما درباره ناترازی جیب مردم و معیشت آنان حرفی زده نمیشود.
وی درباره اینکه آیا قیمت بنزین سال آینده افزایش خواهد یافت، گفت: در پیشنهادات و فروض اولیه لایحه بودجه سال آینده کشور مطرح شده بود که قیمت سوخت متناسب با تورم افزایش یابد، اما در لایحه بودجه ارائه شده به مجلس به صورت صریح این موضوع یعنی افزایش قیمت سوخت و بنزین نیامده است و دولت هم اعلام کرده که بنا ندارد سال آینده قیمت سوخت و بنزین را افزایش دهد.