یک نماینده مجلس گفت: متأسفانه به ۶ میلیون نفر اعم از مددجو و افراد با درآمد کم این سهام تعلق نگرفته است و هیچ حکمی نیز در این لایحه در نظر گرفته نشده است. همچنین سازمان امور استخدامی در خصوص نظام عادلانه پرداخت با تأکید شهید رئیسی هیچ اقدامی انجام نداد، الان هم در این لایحه چیزی نیامده است.
حسینعلی حاجی دلیگانی در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۸ آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفت: بودجه سالیانه یک برنامه یک ساله از برش برنامه ۵ ساله است بنابراین باید از قواعد آن پیروی کرد؛ در لایحه بودثبت نام جه ۱۴۰۴ که اولین بودجه دولت چهاردهم و اولین لایحه بعد از قانونی شدن برنامه هفتم آمده در خیلی از موارد با آن منطبق نیست و اگر امسال که در سال اول قرار داریم نتوانیم این انطباق را تبیین کنیم بعد از ۵ سال شاهد خواهیم بود که برنامه اجرایی نشده یا ۲۰ درصد آن اجرایی شده است بنابراین از همین ابتدا باید گامهای اجرایی به درستی برداشته شود.
نماینده شاهین شهر، در مجلس ادامه داد: علیرغم اینکه رئیس جمهور برنامه خود را مطابق با قانون ۵ ساله هفتم توسعه می دانست اما اکنون به نظر می رسد ارادهای مبنی بر اجرای قانون ۵ ساله دیده نمیشود. در روزهای گذشته علیرغم اینکه دولت باید حداقل ۷۴ آییننامه راجع به اجرای برنامه تصویب میکرد اما این موضوع انجام نشده است و یا اینکه در لایحه بودجه باید ۱۹ حکم بر اساس تکلیف قانون برنامه می آمد که متأسفانه این کار هم انجام نشده است.
حاجی دلیگانی با اشاره به اینکه نرخ رشد اقتصادی باید بر اساس قانون برنامه هفتم تا ۸ درصد اتفاق می افتد که این امر محقق نشده است، بیان کرد: همچنین بر اساس بند ۲ سیاستهای ابلاغی مقام رهبری باید نرخ تورم تک رقمی میشد که در این لایحه نه تنها نشانهای از تک رقمی دیده نمیشود بلکه با این لایحه به نظر میرسد این نرخ افزایش یابد.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم گفت: همچنین هیچ حکمی برای افزایش سرمایه گذاری با اصلاح وضعیت نیروی انسانی از طریق فناوری و یا مدیریت نیامده است، رئیس دیوان محاسبات در جلسه تلفیق مطرح کردند که هزار همت کسری بودجه وجود دارد، این کسری قطعا منجر به تورم خواهد شد.
وی با اشاره به افزایش ۶۷ درصدی انتشار اوراق در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ ادامه داد: بنا بر این بوده که انتشار اوراق کمتر شود که نه تنها این اتفاق نیفتاده بلکه بیشتر هم شده که نتیجه آن منجر به بالا رفتن نرخ بهره بانکی می شود.
نماینده مردم شاهین شهر، میمه و برخوار در مجلس گفت: در لایحه بودجه به دولت اجازه برداشت ۲۷ درصدی از صندوق توسعه ملی یعنی مبلغ ۵۴۱ همت داده شده تا صرف عمران کشور شود، برای بودجه عمرانی ۴۰۰ همت در نظر گرفته شده است، مبلغ ۴۰۰ همت که در سال ۱۴۰۳ باید اضافه میشد چه شد؟ اگر مثل ۱۴۰۳ می خواست عمل شود باید ۹۴۱ همت برای پروژههای عمرانی در نظر گرفته میشد که متأسفانه این کار انجام نشد، هیچ حکمی برای رفع اختلافات مالی بین دستگاهها و رفع نیازهای ضروری مردم در نظر گرفته نشده است. در حالی که ۱۶ میلیارد یورو برای تأمین کالاهای اساسی در سال ۱۴۰۳ مصرف می شود در لایحه ۱۴۰۴فقط ۱۱ میلیارد یورو در نظر گرفته شده است، برای جبران این مبلغ چه راهکاری اندیشیده شده است؟
حاجی دلیگانی با اشاره به اینکه بحث تأمین برق و گاز در سال آینده از اهمیت بسزایی برخوردار است، افزود: در سال جاری سه روز در هفته برق منازل و برق چاه ها قطع بود، در سال آینده چه تدبیری برای تأمین گاز اندیشیده شده است؟ آیا نکتهای برای رفع کسری برق در لایحه آمده است؟ در بحث ذخیرهسازی گاز برای عدم کمبود گاز در زمستان نیز تدبیری نشده است.
وی در مورد بحث واردات بنزین نیز گفت: وزارت نفت اعلام کرده نیاز ۱۳۰ همت اعتبار دارد که سازمان برنامه تأمین نیمی از آن را پذیرفته است، راهکار چیست؟ آیا در بودجه نباید تدبیری در این خصوص داشت؟ یکی از راهکارها بحث جایگزین کردن گاز مایع بوده است، فقط پالایشگاه ستاره خلیح فارس در سال گذشته ۱۱۳ هزار گاز مایع را سوزانده است و نتوانسته استفاده کند که حکمی برای این موارد در بودجه نیامده است.
این نماینده مردم در مجلس با اشاره به اینکه باید روزانه یک میلیون و ۲۸۵ هزار بشکه در پایان برنامه در راستای بهینه سازی حساب مصرف سوخت در نظر گرفته می شد که این مورد هم در لایحه نیامده است، گفت: در خصوص بنزین نیز شفاف سازی نشده است، بنا نداریم سیاسی کاری کنیم یا مردم را مطلع نکنیم؛ باید شفاف گفته شود تا نمایندگان هم بر اساس مسائل کشور و مردم تصمیم بگیرند. اعتبارات پروژهها ۴۰۰ همت است، ماده ۵۱ علیرغم اینکه حکم دائمی دارد میگویند نمیتوان وام برای پروژه ها گرفت.
حاجی دلیگانی افزود: در خصوص اقدامات لازم برای حل مشکلات راههای روستایی و راههای مواصلاتی نیز حکم و لایحه نیامده است، برای جایگزین آن چه کاری باید کرد؟
وی در خصوص سهام عدالت نیز گفت: متأسفانه به ۶ میلیون نفر اعم از مددجو و افراد با درآمد کم این سهام تعلق نگرفته است و هیچ حکمی نیز در این لایحه در نظر گرفته نشده است. همچنین سازمان امور استخدامی در خصوص نظام عادلانه پرداخت با تأکید شهید رئیسی هیچ اقدامی انجام نداد، الان هم در این لایحه چیزی نیامده است.وی همچنین در پایان بیان کرد: در خصوص کمبود ۴۷ هزار خدمتگزار مدارس که موجب شده مدارس در شرایط بدی قرار بگیرند نیز در این لایحه اقدامی انجام نشده است.