فرزانه صادق در حاشیه شانزدهمین همایش ملی و نمایشگاه قیر، آسفالت و ماشین آلات که در مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی در جمع خبرنگاران در خصوص تحویل واحدهای مسکونی خانواده حادثه دیدگان معدن طبس گفت:بلافاصله بعد از حادثه معدن طبس ضمن اعلام همدردی که از طرف دولت انجام شد طبق دستور رئیس جمهور و تصویبی که در دولت انجام گرفت مقرر شد با توجه به ظرفیتهای قانونی موجود تامین مسکن خانوادههای جانباختگان در اولویت باشد.
وی با بیان اینکه در وزارتخانه سعی کردیم در کوتاهترین زمان نسبت به بررسی وضعیت مسکن خانوادههای حادثه دیده معدن در استانهای مختلف اقدام کنیم گفت: بررسیها نشان داد که ۳۲خانواده در استان خراسان رضوی،۱۶خانواده در استان خراسان جنوبی، ۴خانواده در استان گلستان و یک خانواده در استان سیستان و بلوچستان یا فاقد مسکن بودند یا مسکن در شان نداشتند.
صادق اظهار کرد: درهمین مدت تلاش وزارت راه وشهرسازی آن بود که بتوانیم تامین مسکن را با پیگیریها و حمایتهای دولت به ثمر برسانیم و طی دو سه روز آینده این مساکن تحویل خانوادهها خواهد شد.
وی با بیان اینکه قیمت تمام شده برای این واحدهای مسکونی نیز قسط بندی میشود گفت: بخشی از آن را دولت حمایت میکند و بازپرداخت بخش دیگر نیز با تنفس دو ساله و از سال سوم انجام میشود. همه این اقدامات براساس ظرفیتهای قانونی انجام خواهد شد.
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی گفت: باید به سمت تسهیلگری ساخت مسکن محرومین پیش برویم و برای تأمین مالی آن، از همه ظرفیتهای ممکن بهرهمند شویم.
صادق با تاکید بر ضرورت محاسبات دقیق و همکاری بین بخشهای مختلف در این موضوع، گفت: وعدههای دور از واقعیت دادن، نظام تصمیم گیری اجرایی ما را تحت تأثیر قرار میدهد و برای حرکت در مسیر درست ایفای تعهدات دولت؛ باید مستندسازی وضع موجود، شناسایی ظرفیتها و تعامل با نهادهای مرتبط و اقدام براساس اولویتهای مکانی در دستور کار باشد.وزیر راه و شهرسازی افزود: انتظار دارم تعیین مکانهای در اولویت برای ساخت پروژههای مسکن محرومین براساس توجه دقیق به شاخصهای محرومیت باشد، تصمیم گیری و اقدام مشترک بخشهای مختلف با روش همکاری هم افزا برنامه ریزی شود و همچنین پیگیری و پایش اجرای برنامهها و ارائه گزارشهای نوبهای دقیق در دستور کار این گروه تخصصی باشد.
افرادی که مشمول دریافت کمکهزینه خرید خانه در ایران میشوند، معمولاً تحت شرایط و معیارهای خاصی قرار میگیرند. این معیارها میتواند شامل وضعیت اقتصادی، اجتماعی و شغلی افراد باشد. برخی از این گروهها عبارتند از:
خانوادههای کمدرآمد: افرادی که درآمدشان پایین است و توانایی خرید مسکن را ندارند، اغلب تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی قرار میگیرند و از کمکهزینههای مسکن بهرهمند میشوند.
افراد بیسرپرست یا بدسرپرست: افرادی که بهعنوان بیسرپرست یا بدسرپرست شناسایی میشوند، مشمول دریافت کمکهزینههای مسکن از نهادهای حمایتی میشوند.
زوجهای جوان: در برخی از طرحهای دولتی مانند طرحهای ملی مسکن یا مسکن مهر، زوجهای جوان مشمول دریافت تسهیلات و کمکهزینههای ویژه خرید خانه هستند. این کمکها ممکن است به شکل وامهای با بهره کم یا زمینهای رایگان باشد.
نخبگان و استعدادهای برتر: افرادی که در حوزههای علمی، فرهنگی یا ورزشی دستاوردهای برجستهای دارند، گاهی از سوی دولت یا نهادهای مرتبط با بنیاد ملی نخبگان برای تهیه مسکن حمایت میشوند.
افراد دارای معلولیت: افراد دارای معلولیت که تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند، مشمول دریافت کمکهزینه خرید مسکن میشوند.
کارمندان و بازنشستگان دولت: برخی از کارمندان و بازنشستگان دولت از تسهیلات ویژه مسکن بهرهمند میشوند. این تسهیلات میتواند شامل وامهای با سود پایین یا کمکهزینه برای خرید مسکن باشد.
کارگران و اقشار آسیبپذیر: دولت در برخی موارد تسهیلات مسکن را برای اقشار آسیبپذیر از جمله کارگران ارائه میدهد.
این کمکها اغلب توسط نهادهای دولتی و بانکی یا سازمانهای اجتماعی ارائه میشود و ممکن است شامل وام، زمین، یا سایر حمایتهای مالی باشد. شرایط دقیق دریافت این کمکهزینهها معمولاً بسته به نوع طرح و سیاستهای هر دوره متفاوت است.
وام خرید مسکن، پیش از تغییر وضعیت اقتصادی در سال اخیر، کمک بزرگی برای خرید خانه محسوب میشد. زوجین و همچنین افراد مجرد میتوانستند با این تصور که وام خرید مسکن حدود پنجاه درصد از قیمت خانه مورد نظرشان را پوشش خواهد داد به فکر خرید خانه بیفتند. با افزایش چشمگیر قیمت مسکن، این درصد کاهش یافت و حالا شاید به سی درصد یا بیشتر برسد.
وام خرید خانه را به طور تخصصی میتوان از بانک مسکن دریافت کرد ولی بانکهای دیگری هم اعتبار ارائه این تسهیلات را دارند. بانک مسکن این وام را به دو صورت پرداخت میکند: وام خانه جوانان و وام اوراق، وام خانه روستایی و وام بافت فرسوده.
بخشی از شرایط دریافت وام خانه مشابه باقی وامهاست. برای دریافت وام مسکن باید ۱۸ سال تمام داشت و مبلغ درآمد خالص شما در فیش حقوقی باید به اندازهای باشد که بانک مطمئن شود شما توانایی بازپرداخت اقساط را دارید.
برخی از شرایط دریافت وام خرید خانه به مرور زمان تغییراتی کرده است، از جمله اینکه در حال حاضر فقط افرادی میتوانند برای دریافت تسهیلات وام خانه با افتتاح سپرده اقدام کنند که قبلا به هر طریق این کار را نکرده باشند. در واقع سپرد، مختص واماولیهاست و کسانی که میخواهند برای بار دوم یا چندم از این وام بهره ببرند حتما باید از طریق خرید اوراق برای دریافت وام خرید مسکن اقدام کنند.
از دیگر شرایط دریافت وام خانه این است که باید از تاریخ جواز خانهای که متقاضی برای خرید انتخاب کرده است کمتر از ۲۵سال گذشته باشد و ارزش ریالی ملک به اندازه هشتاد درصد از مبلغ وام باشد.