کیومرث داوودی با تأکید بر اینکه دستگاههای اجرایی باید تکالیف خود را در زمینه هدفمندی یارانهها به درستی انجام دهند، گفت: متأسفانه، عدم شفافیت در منابع نفتی یکی از مشکلات مربوط به هدفمندی یارانههاست.
معاون فنی و حسابرسی دیوان محاسبات با اشاره به مشکلات پیروعدم شفافیت در عملکرد شرکت ملی نفت، وزارت نفت و همچنینعدم اقدام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در تدوین آیین نامههای مربوط به موضوع هدفمندی یارانهها، تاکید کرد: همچنین موضوع شناسایی افراد مشمول دریافت یارانه و دهک بندیهای با مشکلاتی مواجه بوده و متاسفانه تاکنون شفافیت لازم را در این بخش نداشته ایم.
داوودی با بیان اینکه بودجه سالیانه این شفافیت را دارد اظهار کرد: از این رو این مسئله مستلزم این است که عملکرد دستگاهها هم شفافیت لازم را داشته باشد تا منجر به ارقام درست در بودجه شود.
معاون فنی و حسابرسی دیوان محاسبات تاکید کرد: بنابراین یکی از مشکلات هدفمندی یارانه ها، عدم شفافیت وعدم واریز به موقع منابع توسط شرکتهایی ذیربطی است که باید منابع اصولی را به حساب هدفمندی واریز کنند. همچنینعدم اتصال هدفمند یارانه به منابعی که شفاف و پایدار نیست از جمله سایر مشکلات در این بخش است و حتما باید این موارد اصلاح شود.
داوودی تاکید کرد: تا زمانی که این موارد اصلاح نشود، این قبیل مشکلات همچنان وجود داشته و ما با کسری و ناترازی مواجه خواهیم شد.
با مصوبه جدید هیئت وزیران، ۶ شاخص مانند درآمد ماهانه، خودرو بالای ۳میلیارد تومان، ملک بالای ۳۵میلیارد تومان وسقف خرید ماهانه به عنوان معیار دهکبندی اعلام شدند و اگر هر خانوار یکی از این شاخصها را داشته باشد، احتمالا یارانه نقدی وی حذف خواهد شد.
با توجه به تکلیف قانون بودجه سال ۱۴۰۳، دولت موظف بود تا آییننامه مربوط به نحوه دهک بندی خانوارها را تهیه و تصویب کند. با توجه به تغییر دولت در این بازه زمانی به نظر میرسد که این آییننامه بسیار دیرتر از زمان مقرر به تصویب هیئت وزیران رسیده است.
با توجه به آییننامه اجراییای که به استناد جزء (۶) بند (الف) تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به تصویب هیئت وزیران رسیده است، خانوارهای دارای املاک و مستغلات از جمله باغ ویلاهای مجلل (لوکس) با مجموع ارزش ریالی بالاتر از ۳۵ میلیارد تومان، خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق (کابین) دارای شماره انتظامی شخصی با مجموع ارزش ۳ میلیارد تومان، خانوارهایی که درآمدهای آنها بیش از سقف مشخص باشد، خانوارهایی که میزان خرید آنها از طریق حسابهای غیرتجاری از رقم تعیین شده بالاتر باشد، ایرانیان مقیم خارج از کشور بر اساس اعلام وزارت امور خارجه و خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی در بازه یک ساله داشته باشند مشمول شرایط قطع یارانه خواهند بود.
به این ترتیب به نظر میرسد که دهکبندی و شاخصهایی که تا پیش از این برای این منظور مورد استفاده قرار میگرفت کنار گذاشته شده است.
بر همین اساس شاخصهای جدید تعیین شده در این آییننامه تنها تا پایان سال معتبر خواهند بود چرا که براساس قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به تصویب رسیده است. به این ترتیب مشخص نیست که آیا در این بازه زمانی آیا امکان اجرای کامل شاخصهای جدید وجود دارد و اینکه آیا در سال آینده نیز شرایط مشابهی در نظر گرفته خواهد شد؟
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳٫۸٫۶ به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان هدفمندسازی یارانه ها و به استناد جزء (۶) بند (الف) تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور آیین نامه اجرایی موضوع جزء یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی موضوع جزء (۶) بند (الف) تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور
ماده ۱ – در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند
۱. وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
۲. سازمان: سازمان هدفمندسازی یارانه ها
۳. پایگاه: پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان
۴. دستگاه دستگاههای اجرایی دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶
۵. کارگروه تعامل پذیری کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی موضوع ماده (۳) قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی مصوب ۱۴۰۱
ماده ۲ – خانوارهایی که واجد هر یک از شرایط زیر باشند با رعایت ملاحظات اجتماعی و به صورت تدریجی غیر مشمول حمایت دولت تلقی می شوند:
۱- خانوارهای دارای املاک و مستغلات از جمله باغ ویلاهای مجلل لوکس) با مجموع ارزش ریالی بالاتر از سیصد و پنجاه میلیارد (۰۰۰’۰۰۰’۰۰۰’۳۵۰ ریال)
۲. خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق کابین) دارای شماره انتظامی شخصی با مجموع ارزش سی میلیارد (۳۰، ۰۰۰، ۰۰۰) ریال
یارانه، سازمان هدفمندسازی یارانهها، اقتصاد،
تبصره – برای خانوارهای بیش از پنج نفر به ازای هر نفر افزایش مبلغ یکصد و بیست و پنج میلیون (۱۲۵، ۰۰۰، ۰۰۰) ریال به مبلغ مذکور در ردیف پنجم جدول فوق اضافه میشود.
۵. ایرانیان مقیم خارج از کشور بر اساس اعلام وزارت امور خارجه
۶. خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی در بازه یک ساله دارند.