محمد اسدی؛ رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی کشور اعلام کرد: براساس قانون الزام سازمان تأمین اجتماعی مکلف به درمان رایگان بیمهشدگان تحت پوشش خود است و باید بهسمت اجرا شدن قانون برویم به همین دلیل هرگز بهسمت بیمه تکمیلی اکمل یا طلایی نخواهیم رفت تا حس مطالبهگری برای اجرای قانون باقی بماند.
رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی کشور از افزایش تعهدات در قرارداد جدید بیمه تکمیلی درمان بازنشستگان تأمین اجتماعی و تحت پوشش قرار گرفتن خدمات جدید خبر داد و گفت: قرارداد جدید از اول آذر آغاز میشود و میکوشیم سقف تعهدات در جراحیهای سنگین از ۸۵ به ۱۰۰ یا ۱۲۰ میلیون افزایش یابد. خدماتی چون رواندرمانی حتی در بستری (بدون آسایشگاه) در قرارداد جدید اضافه میشود.
رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی درباره مشکلات بیمه تکمیلی درمان در سال گذشته گفت: در قرارداد قبلی که تا پایان آبان ادامه دارد باید در مدت ۲۰ روز از دریافت مدارک هزینه به بیمهشده پرداخت میشد، اما بهدلیل پرداختهای دیرهنگام سازمان تأمین اجتماعی به بیمهگذار که گاه ۳ماه تأخیر داشت مردم در دریافت هزینههای درمانیشان با چند ماه تأخیر روبهرو شدند.
اسدی افزود: با پرداخت اخیر سازمان تأمین اجتماعی به بیمهگذار، مطالبات درمان بازنشستگان تا پایان شهریور تسویه شد و هزینههای کمتر از یک میلیون تومان هم تا پایان مهر پرداخت شد.
رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی گفت: ازآنجایی که حجم قرارداد سنگین بود، یعنی ماهانه بیش از یکونیم همت، این تأخیرها موجب شد شرکت بیمهگر، هم در بخشهای طرف قرارداد و هم خرید خدمت دچار مشکل شود و حتی برخی مراکز درمانی با این بیمه لغو قرارداد کردند، این مسئله موجب شد بسیاری از مردم از جیب بپردازند و بعد برای دریافت خسارت مراجعه کنند.
رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی گفت: برخی مراکز خصوصی هم تعرفههای نظام پزشکی را رعایت نکردند و هزینههای بیشتری از مردم گرفتند که بیمهگذار هم آن را بهعهده نگرفت و مطابق فاکتور پرداخت انجام نشد.
اسدی در پاسخ به این سؤال که چرا خدمات دندانپزشکی تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار ندارد، تصریح کرد: چون هزینههای درمان دندانپزشکی بالاست سقف درمان سریع پر میشود و مردم هم مجبورند حق بیمه بالاتری بپردازند که بهصرفه نیست.
رئیس کانون عالی بازنشستگان گفت: هماکنون حدود ۵ میلیون بازنشسته و مستمریبگیر و خانوادههایشان از بیمه تکمیلی درمان استفاده میکنند که ماهانه ۱۵۲هزار و ۵۰۰ تومان برای هر نفر میپردازند و سهم سازمان تأمین اجتماعی هم همین میزان بهعنوان کمکی درمان است.
موضوع عدم ریاضت بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی از مبالغ درج شده در فیشهای آنها این روزها به اصلیترین حرف و حدیث میان بازنشستگان درباره طرحهای همسانسازی و متناسبسازی بدل شده است. هرچند در رابطه با صندوق تامین اجتماعی، بیشتر بازنشستگان این صندوق از محو شدن ناگهانی فیشهای بارگذاری شده خود از روی سامانه اینترنتی مربوطه گفتند، اما آنان نیز در همان زمان اندک متوجه فاصله قابل توجهی بین مبالغ وعده داده شده به عنوان متناسبسازی و «کمک معیشتی» با آنچه پیش از این گفته شده بود، شدند.
درحالی که بسیاری از مدیران صندوقهای بازنشستگی مبالغ افزایشی ناشی از متناسبسازی و همسانسازی را چیزی بین ۱ تا ۲ میلیون تومان به طور متوسط ارزیابی کرده بودند، آنچه بازنشستگان از وضعیت فیشهای خود میگویند، بسیار متفاوت است. در نیمه ماه آبان که احکام صندوق کشوری برای بازنشستگان دولتی و کارمند بارگذاری شد، تماسهای مکرری از سوی بازنشستگان برای شکایت و انتقاد از واریز مبالغی بین ۱۰۰ هزار تومان تا ۷۰۰ هزار تومان را داشتیم. این درحالی است که معاون بیمهای این صندوق مبالغ را بین ۱ تا ۲ میلیون تومان اعلام و پیشبینی تغییری محسوس در واریز مستمری را کرده بود.
درباره صندوق تامین اجتماعی و بازنشستگان آن نیز ماجرا به همین نحو اما با تغییراتی بیشتر است. ابتدا صحبت از حداقل افزایش ۱ میلیون تومان مطرح شد و سپس در اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی با تصویب هیات وزیران برای بازنشستگان حداقل بگیر و سایر سطوح، کف افزایش ۷۱۲ هزار تومانی بهعنوان کمترین افزایش اعلام شد؛ اما بازنشستگانی که چند لحظه فیشهای خود را دیده بودند، مثل بازنشستگان کشوری شاکی از مبلغ همسانسازی خود، حاکی از مبالغ متناسبسازی سایر سطوح و افزایشهای دیگر حداقل بگیران با مبالغی بسیار کمتر از کف مبلغ اعلامی بود.
هرچند شنیدهها حاکی از قول سازمان تامین اجتماعی و مدیرعامل آن برای تجدیدنظر در شیوههای محاسباتی مربوطه است، اما بیم این نیز میرود که منابع استقراض شده از سوی بانکها برای پرداخت حقوق بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی به سطح کافی نرسیده و تفاوت مبالغ پرداختی با انتظارات محاسباتی همچنان باقی بماند.
حمایت مجلسی ها از شیوه اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان/ اشتباهات در ماه اول طبیعی است!
در این میان، بسیاری از مجلسیها با دولت و شیوه اجرای متناسبسازی و همسانسازی همسو هستند. علی بابایی کارنامی (نماینده مردم ساری و رئیس کمیسیون اجتماعی و فراکسیون کارگری مجلس) در این رابطه با حمایت از دولت در اجرای این طرح گفت: فیشهای بازنشستگان تامین اجتماعی هنوز به صورت رسمی ارائه نشده است و نمیتوان هنوز نسبت به مبالغ آن اظهارنظر کرد.
وی افزود: هنوز برای بازنشستگان تامین اجتماعی که فیششان بارگذاری نشده، اعتراض بیمعناست ولی اگر مواردی در صندوق بازنشستگی کشوری وجود دارد که مبلغ واریزی بسیار کمتر از سطح قانونی است، میتوانند مطرح کرده و بررسی شود.
بابایی کارنامی گفت: البته توقعی که بازنشسته و افراد مستمری بگیر از متناسبسازی و همسانسازی دارند، بسیار متفاوت است. درباره بازنشستگان کشوری ۹۰ درصد شاغلین هم رده همسانسازی میشود که سال اول فقط ۴۰ درصد آن اجرایی شده و مابقی سالهای بعدی اجرا میشوند و دیگر جای گله برای دریافت مبلغ بیشتر نیست. ما براساس نظر شخصی افراد درباره محاسبه نظر نمیدهیم.
رئیس کمیسیون اجتماعی در واکنش به اظهارات برخی گمانهزنیهای مدیران صندوقها درباره واریز مبالغ بیش از یک میلیون تومان و فاصله قابل توجه مبالغ افزایشی با آن تصریح کرد: ما پاسخگوی نظرات و اظهارات مدیران دیگر که ممکن است اشتباه باشد، نیستیم. ما تابع قانون هستیم. ما درباره بازنشستگانی که با ادله و طبق فرمول محاسباتی مصوب به فیش ایراد میگیرند، با کمال میل آماده پیگیری شکایات هستیم.
نماینده مردم ساری در مجلس پیرامون بازنشستگان تامین اجتماعی تاکید کرد: مبالغ واریزی برای بازنشستگان حداقل بگیر و سایر سطوح سازمان تامین اجتماعی با عناوینی مثل متناسبسازی و کمک معیشتی و… نباید کمتر از ۷۱۲ هزار تومان باشد و این اعلام از سوی خود سازمان تامین اجتماعی و دولت بوده است و ما هم پیگیر آن هستیم. سایر سطوح هم باید قبل از اعتراض به این نکته توجه کنند که درباره صندوق تامین اجتماعی باید تناسب خود را با زمان برقراری حقوق مستمری درنظر بگیرند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: البته در ماههای اولیه اجرای چنین طرح بزرگی بروز برخی اشتباهات و اشکالات طبیعی است و اگر اشتباهات و مشکلات اجرایی طرح همسانسازی و متناسبسازی پرتعداد باشد، پیش بینی میشود که در ابتدای فروردین که احکام جدید برای سال ۱۴۰۴ صادر میشود، نواقص و اشکالات مطرح شده را در مرحله دوم اجرا نداشته باشد.