علی ترکاشوند، دبیر اجرایی خانه کارگر شهر ری در اعتراض به همسانسازی حقوق بازنشستگان گفت: بازنشستگان همچنان منتظر اجرای دقیق طرح همسانسازی هستند، اما دولت و سازمان تأمین اجتماعی با فرمولِ خود، در این مورد کوتاهی کردند و در نهایت مبلغی را به عنوان متناسبسازی در نظر گرفتند که هیچ کمکی به سفره کوچکشده کارگران نمیکند.
ترکاشوند گفت: بازنشستهای که حداقل حقوق میگیرد، چطور در شرایطی که سبد هزینههای زندگی بالای ۳۰ میلیون تومان است میتواند زندگی کند؟ بازنشسته اگر خانه نداشته باشد، بیش از ۵۰درصد از مستمری خود را باید صرف اجاره خانه کند و معلوم نیست چطور میتواند با باقیماندهی مستمری هزینهی خورد و خوراک و درمان را پرداخت کند؟ بسیاری از بازنشستگان برای تأمین مخارجِ حداقلیِ خود به سراغ شغل دوم رفتهاند. بازنشستگان بسیاری را میشناسیم که نگهبانی میدهند و برخی هم کارگر خدماتی شهرداری شدهاند؛ چرا باید بعد از ۳۰ سال کار، مجددا سراغ کار دیگری برود؟
دبیر اجرایی خانه کارگر شهرری افزود: درمان سازمان تأمین اجتماعی بسیار حداقلی است و حتی بیمه تکمیلی هم نمیتواند هزینههای درمانِ مستمری بگیران را تأمین کند. بازنشسته برای یک عمل ساده هزار مشکل دارد و در نهایت هم باید بخشی از هزینهها را از جیب خود بپردازد.
ترکاشوند تأکید کرد: نتیجه سالها بیمهپردازی، حقوقی است که نه فقط با سبد معیشت، بلکه با خط فقر هم فاصلهی قابل ملاحظهای دارد و در این شرایط برای ترمیم حقوق بازنشستگانِ حداقلبگیر نهایت ۷۰۰ تومان در نظر گرفتهاند. ماهها توقع بازنشستگان را با وعده اجرای متناسبسازی بالا بردند و در نهایت قرار است مبلغ ناچیزی به حقوق آنها اضافه شود. اسم این را حتی متناسبسازی هم نمیتوان گذاشت.
این فعال کارگری بیان کرد: اینکه سازمان تأمین اجتماعی میگوید منابع کافی برای اجرای درست همسانسازی حقوق بازنشستگان را نداریم، مقصرش هم دولت و هم سازمان تأمین اجتماعی است. دولت سالها از منابع این سازمان برای انجام وظایف خود در قبال برخی از گروههای جامعه استفاده کرده بدون آنکه سهم خود را پرداخت کند. یعنی از تأمین اجتماعی خواسته گروههایی را بیمه کند اما بدهیِ خود را به تأمین اجتماعی پرداخت نکرده است.
ترکاشوند تصریح کرد: منابع این سازمان متعلق به کارگرانی است که سالها بیمهپردازی کردهاند اما حالا در دوران بازنشستگی آنچنان که باید از خدماتِ و مستمریِ مناسب بهرهمند نیستند.
این فعال کارگری گفت: در کنار متناسبسازی باید ماده ۹۶ و ۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی را اجرا کرد. حقوق هرساله باید مطابق با نیازها و تورم تعیین شود، نه اینکه از یک طرف، درصد افزایش حقوق را بسیار کمتر از نرخ تورم افزایش دهیم و از طرفی دیگر اقدام مناسبی برای متناسبسازی حقوق انجام ندهیم.
وی بیان کرد: تأمین اجتماعی نیز مقصر است؛ این سازمان باید منابع خود را درست مدیریت کند. باید بجا هزینه کند و بجا درآمد کسب کند. باید بازرسیهای محکم و مرتب انجام دهد و از دقیق و شفاف بودنِ فعالیت بنگاههای اقتصادی مطمئن باشد.
ترکاشوند بیان کرد: وضعیتِ کنونیِ سازمان تأمین اجتماعی و منابع محدود آن، نتیجهی این سیاستهای اشتباه است و متاسفانه هزینهی آن را کارگران و بازنشستگان پرداخت میکنند.
سازمان تامین اجتماعی توضیحاتی را درباره نحوه متناسبسازی حقوق بازنشستگان این سازمان اعلام کرد.
با همراهی دولت و مجلس شورای اسلامی فرآیند متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی آغاز شده است.
بر همین اساس در اجرای جزء (۲) بند (ر) ماده (۲۸) قانون برنامه هفتم پیشرفت، متناسبسازی حقوق مستمریبگیران برای مشمولین غیرحداقلبگیر محاسبه شد که بر این اساس، ۴۰ درصد آن به عنوان مبلغ متناسبسازی سال ۱۴۰۳ همزمان با واریز مستمری ماهانه آبان در حال پرداخت است.
ضمناً در صورتی که مبلغ متناسب سازی سال ۱۴۰۳ کمتر از ۱۰% حداقل دستمزد مصوب شورایعالی کار در سال جاری (مبلغ ۷,۱۶۶,۱۸۴ ریال) باشد، تا این مبلغ ترمیم شده و مابه التفاوت مربوطه در قالب «حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳» واریز میشود؛ لذا برای مثال اگر متناسبسازی برای یک فرد مستمریبگیر که در گروه سایر سطوح قرار دارد، در سال ۱۴۰۳، مبلغ ۳,۰۰۰,۰۰۰ ریال شود، مبلغ ۴,۱۶۶,۱۸۴ ریال نیز تحت عنوان «حفظ قدرت خرید ۱۴۰۳» علاوه بر مبلغ متناسبسازی یادشده (تا مبلغ ۷,۱۶۶,۱۸۴ ریال) به ایشان پرداخت خواهد شد که واریزی دوم در قسمت «توجه» ذیل فیش حقوقی قابل مشاهده است.